..a potem kupiona przez peżota, stąd na jego licencji robiony jest modelTomasz Mańkowski pisze:Otóż Simca to francuska fabryka samochodów założona przez Włocha i do wojny była ściśle związana z koncernem FIAT'a.
Simca 5 Tamiya 1/35
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Re: Simca 5 Tamiya 1/35
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Przez Peugeota Simca została wykopiona w latach 80tych ubiegłego wieku i "zamknięta" ( jako marka samochodów ) w 1987 roku.
A że Peugeot jest obecnie we władaniu państwowego koncernu PSA...
A model pewnie powstał dlatego, że dział konstrukcyjny Tamiyi ma obecnie b.dobrego projektanta z ... Francji
A model pewnie powstał dlatego, że dział konstrukcyjny Tamiyi ma obecnie b.dobrego projektanta z ... Francji
Topolino był jeszcze produkowany przez zakłady Austro-Daimler. 1100 to oczywiście Nuova Balilla następca 508 Balilli nazwanej u nas Junak.Tomasz Mańkowski pisze:Produkowane tam były m.in Simca 5 ( czyli Fiat 500 ), Simca 6 ( czyli Fiat 508 produkowany też w Polsce ), Simca 8 ( Fiat 1100 - Nuova Balilla o ile dobrze kojarzę... )
Kolejnym "licencjonobiorcą FIAT'a" było niemieckie NSU które zostało przez Włochów po prostu kupione w 1932 roku ... ( tam Fiat 508 produkowany był pod nazwą NSU-Fiat 1000, zaś Topolino pod nazwą NSU-Fiat 500 )
Pełgot a potem PSA był jeszcze właścicielem marki Talbot.Tomasz Mańkowski pisze:Przez Peugeota Simca została wykopiona w latach 80tych ubiegłego wieku i "zamknięta" ( jako marka samochodów ) w 1987 roku.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
A czasem nie przez zakłady OAF czyli uprzednio Austro-Fiat?JBZ pisze:Topolino był jeszcze produkowany przez zakłady Austro-Daimler.
Austro-Daimler "stukał" wówczas Mercedesy... ( w dużym uproszczeniu )
Fiat 1100 = Fiat 508 C Nuova BalillaJBZ pisze:1100 to oczywiście Nuova Balilla następca 508 Balilli nazwanej u nas Junak.
Fiat 508 Balilla = Polski Fiat 508 I
Polski Fiat 508 III Junak - to rozwinięcie i "spolszczenie" konstrukcji Polskiego Fiata 508 I ( pod oznaczeniem Polski Fiat 508 II kryła się "przejściówka" )
Dwukrotnie dokładnie tak:
-Austro-Fiat,
-Junak to przejścówka.
-Austro-Fiat,
-Junak to przejścówka.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Pod koniec miesiąca Simca powinna trafić na Pokątną...
http://www.martola.com.pl/pl629/produkt ... ar_simca_5
.... ile to jeszcze ciekawych modeli jest do opracowania, poniżej urokliwy Messerschmitt z sugestywną kabinką

oraz Heinkel

żródł we właściwościach zdjęcia
Kiedyś to ludzie mieli polot w projektowaniu pojazdów.

oraz Heinkel

żródł we właściwościach zdjęcia
Kiedyś to ludzie mieli polot w projektowaniu pojazdów.
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Taki Messer był ongiś w Revellu ( choć skali nie pomnę - 1/24 albo wręcz 1/18 )
OK. Knucia z sprawie Simki / Topolino część druga...
A jak wiadomo do knucia ( tzn. reklamy ) najlepsza jest baba...

Reklama i foto z epoki
OK. Knucia z sprawie Simki / Topolino część druga...

Reklama i foto z epoki
A Topoloko widzieli?

Tomasz Mańkowski pisze:Pod koniec miesiąca Simca powinna trafić na Pokątną...
Rozumiem że uroczysta premiera Simcoliny na Pokątnej będzie w podobnych klimatach?Tomasz Mańkowski pisze:OK. Knucia z sprawie Simki / Topolino część druga...
Reklama i foto z epoki