LIFECOLOR DUST & MUD

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

LIFECOLOR DUST & MUD

Post autor: KFS-miniatures »

Od kilku lat producenci chemii modelarskiej uczestniczą w nieustannym wyścigu na nowości w szeroko rozumianym temacie weatheringu. Nie jest, zatem zaskoczeniem, że od jakiegoś czasu w ofercie Lifecolora, prócz farb pojawiają się utensylia pozwalające na odtwarzanie różnorakich efektów będących skutkiem intensywnej eksploatacji maszyn wojskowych. Całkiem niedawno ten włoski producent zaproponował kolejne dwa zestawy do 'brudzenia' pojazdów. Mud oraz Dust to komplety farb i pigmentów o odpowiednio dobranych kolorach.

Obrazek

DUST

W estetycznym opakowaniu znajdziemy sześć typowych dla tego producenta plastikowych słoiczków. Trzy z nich wypełniają gęste akryle w jasnych odcieniach. Trzy kolejne zawierają pigmenty w kolorach identycznych jak farby.

Obrazek

Mieszając farbę i pigment w różnych proporcjach możemy uzyskać rozmaite efekty.

Obrazek
Obrazek

Mgiełka farby nałożona aerografem doskonale imitować będzie zwykły kurz. Otrzymamy, bowiem matową powierzchnię z dość wyrazistą pigmentacją. Mieszankę farby i odrobiny proszku można po rozcieńczeniu wodą zdmuchiwać z pędzelka na powierzchnie, uzyskując imitację niewielkiej ilości zbitego kurzu. Z kolei mieszając farbę z pigmentem jeden do jednego otrzymamy gęstą pastę, która pozwoli osiągnąć bardziej przestrzenny efekt

Obrazek

MUD

Zestaw do tworzenia imitacji błota to ponownie komplet trzech farb i odpowiadających im pigmentów. Pierwsza zauważalna różnica to kolory - tym razem mamy do czynienia ze znacznie ciemniejszymi odcieniami brązów. Druga istotna różnica to fakt, iż farby po wyschnięciu są satynowe. Odpowiednio mieszane z pigmentami pozwalają uzyskać całą paletę różnych typów błota. Pigment związany jedynie niewielką ilością farby da efekt strukturalnego błota. Im większa będzie w mieszance przewaga ilościowa farby, tym bardziej uzyskana imitacja błota będzie wyglądała na wilgotną.

Obrazek
Awatar użytkownika
bohdan

Re: LIFECOLOR DUST & MUD

Post autor: bohdan »

Wczoraj używałem pierwszy raz lifecolor. Zestaw hemp ropes and tarps. Bardzo przydatny. Podchodzą mi te farbki
pomysł z pigmentami i farbami w jednym prosty i tak oczywisty :mrgreen:
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

przede wszystkim kup sobi rust & dust. nikt nie zrobił łądniejszych rdzawych kolorków. absolutny masthew
Awatar użytkownika
micmal

Post autor: micmal »

Zgadam się z Kamilem rdzawe kolorki są super. Ja polecam jeszcze zestaw do drewna Weathered Wood.
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

KFS-miniatures pisze: Obrazek
Kamil, ale to jest starzywo - zestawy z ubiegłego roku...
Teraz na topie jest Liquid Pigments and "makeup set for tanks"
Obrazek

Jak się ogarnę nieco po powrocie, to wyślę Ci próbkę (albo przyślij umyślnego na Pokątną)...
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

ależ ja wiem, że to staroć, ale jak widać i tak nie każdy załapał się na jej istnienie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”