Na początek mały fotomontaż:

A teraz do rzeczy:

To nie tylko style, bo to wynika z postrzegania. Różni ludzie różnie widzą ten sam przedmiot, a łatwo można to zaobserwować przez porównywanie rozwoju rysowania człowieka od lat dziecięcych po doroslość. Dziecko nie rysuje perspektywy bo jej nie widzi, daje żywe kolory bo takie zwracają jego uwagę. Później to się zaciera, ale różnice pozostają...marder pisze:No ale chyba to jest właśnie najfajniejsze, że są różne style...
Model nie ma być ładny. No to w pyte hobby... otaczanie się brzydactwami...tomhajzler na PWM u realSpita pisze:Rzeczywistość jest mniej kolorowa, a model ma nie być ładny i trendy, ale przede wszystkim realistyczny.
Myślę, że to nie kwestia ilości tylko obiektywnej estetyki. Duzo nie znaczy ładnie, a za dużo to czasem gorzej niż w ogóle.Bathin pisze: Nikogo "realizm" już nie interesuje, czym więcej odcieni jednego koloru, miliarda obić, tony błota i hektolitrów zacieków tym model jest pro.
Słusznie. Znałem taką osobę która robiła przede wszystkim dla aplauzu i już nie robi. Ciśnienie go wypaliło i przestało to go cieszyć.Dumo pisze:Najważniejsze żeby się dobrze prezentowały w gablocie u mnie w domu, a do internetu wrzucam tylko po to żeby o czymś pogadać i pod jakimś względem się pochwalić.
No fakt, nic dodać nic ująć, zastosowałem skrót myślowy, uprościłem swą wypowiedź, ale dokładnie o to mi chodziło.tankmania pisze:To nie tylko style, bo to wynika z postrzegania. Różni ludzie różnie widzą ten sam przedmiot, a łatwo można to zaobserwować przez porównywanie rozwoju rysowania człowieka od lat dziecięcych po doroslość. Dziecko nie rysuje perspektywy bo jej nie widzi, daje żywe kolory bo takie zwracają jego uwagę. Później to się zaciera, ale różnice pozostają...marder pisze:No ale chyba to jest właśnie najfajniejsze, że są różne style...
Tak, czytałem, ale odechciało mi się komentować, nie mniej nie mogę się do końca z tym stwierdzeniem o nie kolorowej rzeczywistości zgodzić.tankmania pisze:... i w prostej linii dochodzimy do pierdolenia o realizmie. Realizm to nie to co jest za oknem, tylko to co my za tym oknem widzimy. Tyle, że całe te wywody o dupę rozbić bo:
Model nie ma być ładny. No to w pyte hobby... otaczanie się brzydactwami...tomhajzler na PWM u realSpita pisze:Rzeczywistość jest mniej kolorowa, a model ma nie być ładny i trendy, ale przede wszystkim realistyczny.