1/32 Bloch 152

Krytyka, subiektywne doznania
Awatar użytkownika
TYTUS

Re: 1/32 Bloch 152

Post autor: TYTUS »

Panie a maska to mu w lewo nie ucieka? Czy może mnie się na oczy coś rzuciło i muszę się napić?
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
Awatar użytkownika
TYTUS

KFS-miniatures pisze:...a maska owszem, ucieka dosc wyraźnie
A to ulżyło mnie :D Myślałem, że to przez zbyt duże stężenie krwi w alkoholu, coś mi się z oczami dziać zaczyna.
Model bardzo przyjemny w odbiorze.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

co do twoich watpliwości..
bluprint pokraczny, ale w detalu, o którym rozawiamy oddaje rzeczywistosc

Obrazek
Awatar użytkownika
TYTUS

A ciekawe toto, co zapodałeś. Generalnie samoloty z napędem śmigłowym zawsze mają przekoszone silniki, w prawo/lewo i ku dołowi o kilka stopni w celu zmniejszenia momentów przy zmianie prędkości obrotowych śmigła. Robi się to po to żeby samolot przy manipulowaniu gazem np. nie zadzierał maski, albo nie skręcał w którąś ze stron, ale maski zwykle montowane są prosto. Widocznie żabojadom tak było wygodniej.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

KFS-miniatures pisze:galeria nietypowa
Znaczy się zestaw do samodzielnego montażu?
TYTUS pisze:Panie a maska to mu w lewo nie ucieka? Czy może mnie się na oczy coś rzuciło i muszę się napić?
Oś symetrii silnika była przesunięta w lewo. Francuzi, którzy jak wiadomo robią wszystko inaczej niż reszta świata w ten sposób skompensowali moment obrotowy (w prawo) śmigła.
Ostatnio zmieniony sob 23 lut 2013, 22:30 przez JBZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

a czy z tego samego powodu skyraider nie ma mocno przekoszonego statecznika pionowego?

co do blosza, to jak patrzyłem w zdjecia, to to gibniecie silnika jest naprawde istotne
Awatar użytkownika
TYTUS

JBZ pisze:Francuzi, którzy jak wiadomo robią wszystko inaczej niż reszta świata w ten sposób skompensowali moment obrotowy (w prawo) śmigła.
Toteż napisałem to w poprzednim poście.
KFS-miniatures pisze:a czy z tego samego powodu skyraider nie ma mocno przekoszonego statecznika pionowego?
Tak, powód jest ten sam.
W celu kompensacji momentu obrotowego, stosuje się też klapki wyważające na lotkach.
Ostatnio zmieniony sob 23 lut 2013, 22:48 przez TYTUS, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

KFS-miniatures pisze:a czy z tego samego powodu skyraider nie ma mocno przekoszonego statecznika pionowego?
Trzeba by pojechać do Hanoi i sprawdzić.

Wracając do modelu to wykonanie totalnie s-f. Tak mocne zużycie bojowe francuskiego samolotu z 1940 jest równie prawdopodobne jak okopcenia za lufami włoskich karabinów :lol: Mimo wszystko wykonanie cieszy oczy, pacze, pacze i popróbuje w odpowiedniej chwili na odpowiednim przypadku.
TYTUS pisze:Toteż napisałem to w poprzednim poście.
Byłeś szybszy o jakieś 60 sek więc się informacje zdublowały.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”