w górę czy w dół?

Niegroźnie
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

w górę czy w dół?

Post autor: KFS-miniatures »

sytuacja wyglada z grubsza tak:

Obrazek

lina zaczepiona wysoko, podpięta pod ciągnik. czy teraz całe podwozie wyciągane przez naprężoną linę podniesie się tyłem do góry, czy wrecz przeciwnie, gąsienica ciągnięta przez koło napędowe sprawi, ze pojazd siądzie tyłem?
Jaho63

Re: w górę czy w dół?

Post autor: Jaho63 »

Jakby lina była poziomo to pojazd by chciał siąść, ale z tak podpięta liną to nie wiem. Oczywiście tylko przy napędzie z tyłu i jeździe do przodu.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

tak, pojazd jedzie do produ. ze by siadł przy poziomej, to wyknułem, ale własnie podpięcie liny wysoko sprawia, ze głupieję
tankmania

Post autor: tankmania »

Podniesie się tyłem do góry.
Jaho63

Tak, może tak być. Chyba, że pojazd na tyle ciężki, że coś się urwie zanim go podniesie, ale faktycznie naprężająca się lina będzie mu dupę z lekka unosić.
Ostatnio zmieniony pn 13 sie 2012, 16:50 przez Jaho63, łącznie zmieniany 1 raz.
tankmania

Zakładamy, że konstrukcja jest na tyle mocna, że nic się nie urwie. Zakładam też, że lina jest tak zamocowana jak na rysunku, bo np. jakby w pojeździe była zamocowana wyżej i szła do tyłu minimalnym skosem to pojazd by nie siadał z tyłu, ani nie podnosił tyłu tylko by się przód podnosił.

W gąsienicowych nie ma znaczenia napęd przód/tył ponieważ ma styczność z podłożem na całej długości. Dlatego w kołowych siada tył, a w gąsienicowych podnosi przód.
Jaho63

tankmania pisze:W gąsienicowych nie ma znaczenia napęd przód/tył
Z wszystkim się zgadzam poza tym. Gdyby omawiana sytuacja z liną poziomą wystąpiła z napędem z przodu, pojazd by unosił się przodem, bo po prostu koło napinające po gąsienicy ciągnęłoby w górę (jazda do przodu). Z napędem z tyłu odwrotnie. Napinająca się gąsienica zmusiłaby koło napędowe do przysiadu tyłu. To nie ma nic wspólnego z podłożem, a z wektorami sił. Raz byłyby z przodu, raz z tyłu.
Uwaga! Odmienne poglądy! Dyskusja! :lol:
Slash

Post autor: Slash »

Uwaga! Malkontenctwo! Awantura?

A czy siły, momenty i obciążenia nie mają tu jakiegoś znaczenia?
Moc może i jakąś ma, ale moment pewnie nie jest tak porażający żeby maszyneria zaczęła tańczyć.
spiton

Post autor: spiton »

tankmania pisze:Podniesie się tyłem do góry.
amen
tankmania

Jaho63 pisze:Uwaga! Odmienne poglądy! Dyskusja! :lol:
Mówisz i masz. ;)
Jaho63 pisze:Gdyby omawiana sytuacja z liną poziomą wystąpiła z napędem z przodu, pojazd by unosił się przodem, bo po prostu koło napinające po gąsienicy ciągnęłoby w górę (jazda do przodu). Z napędem z tyłu odwrotnie. Napinająca się gąsienica zmusiłaby koło napędowe do przysiadu tyłu. To nie ma nic wspólnego z podłożem, a z wektorami sił. Raz byłyby z przodu, raz z tyłu.
Nie, ponieważ moment siły koła nie oddziałowuje na podłoże tylko na gąsienicę, a zmiana położenia pojazdu jest w stosunku do podłoża. Dopiero moment gąsienicy oddzialowuje na podłoże, a ponieważ siła jest na całej długości pojazdu dlatego pojazd gąsienicowy nigdy nie "przysiądzie" tylko zawsze się podniesie drugim końcem w porównaniu do kołowego.

Zresztą w kolowym też to zależy od stosunku promienia wodzącego momentu siły (czyli promienia koła) do długości pojazdu. Dlatego np. traktor z dużym tylnym kołem staje dęba, a nie siada tyłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”