http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Nad ... caid=6f08b
Wczoraj wieczorem przed snem tak sobie rozmyślałem, że chciałbym za życia zobaczyć rozbłysk supernowej na niebie a tu masz! Może się uda? Kometę widziałem na ten przykład.
Będzie Supernova?
Re: Będzie Supernova?
Moja zona natomiast wyczytała na jakimś pudelku, że w przyszłym roku będzie taka burza magnetyczna na słońcu, że kilka lat prądu nie będzie na ziemi. W związku z tym mamy tydzień martwienia się o przyszlość.
Ciekawe, ja tam humanista jestem w końcu ale, czy pytanie czy wybuchnie jest na miejscu? Przecież ta gwiazda znajduje sie 640lat świetlnych od nas, ergo jej powiedzmy dzisiejsze do nas mrugnięcie okiem będą podziwiać nasi pra pra pra pra pra pra i jeszcze kilak razy pra wnukowie ponieważ to mrugnięcie doleci do nas za 640lat? Ergo jeśli np za 10 lat zobaczymy jej eksplozje będzie to znaczyło, że miała ona miejsce 630lat temu?
No co ty, golymie rencami w jaskiniachJaho63 pisze:Kuźwa. Czyli znowu malowanie pędzlami?
-
Jaho63
Kolego! W jaskiniach posługiwano się osmalonymi szczapami drewna, protoplastą dzisiejszego pędzla... Tak więc, nawet jakiś modelarz mógł się trafić!
Bilifmi, nie tylkoJaho63 pisze:Kolego! W jaskiniach posługiwano się osmalonymi szczapami drewna, protoplastą dzisiejszego pędzla... Tak więc, nawet jakiś modelarz mógł się trafić!
A modelarzy bylo troche chociaz glównie figurkowcy. Moi ulubieni, chociaz juz nie po jaskiniach bazgrali, to natufijczycy - potrafili 10000 lat temu piekne figurki zwierząt robić, za to jak chodzi o przedstawienia ludzi - istny kubizm.
W Kanadzie już tak było. Generalnie jednak prorokowanie kiedy to się powtórzy ma prawie taką sama wartość jak prognozy mundrków w sprawie kursów walut.tankmania pisze:Moja zona natomiast wyczytała na jakimś pudelku, że w przyszłym roku będzie taka burza magnetyczna na słońcu, że kilka lat prądu nie będzie na ziemi. W związku z tym mamy tydzień martwienia się o przyszlość.
-
Mecenas/Kolekcjoner
ale kobiece figurki zawsze były doceniane aby było co w ręce potrzymaćCzarny pisze:Bilifmi, nie tylkoJaho63 pisze:Kolego! W jaskiniach posługiwano się osmalonymi szczapami drewna, protoplastą dzisiejszego pędzla... Tak więc, nawet jakiś modelarz mógł się trafić!![]()
A modelarzy bylo troche chociaz glównie figurkowcy. Moi ulubieni, chociaz juz nie po jaskiniach bazgrali, to natufijczycy - potrafili 10000 lat temu piekne figurki zwierząt robić, za to jak chodzi o przedstawienia ludzi - istny kubizm.
Nooo najstarsze to z ćwierć miliona lat mają.