Tablice rejestracyjne

Niegroźnie
Marcin Prus

Tablice rejestracyjne

Post autor: Marcin Prus »

Potrzebuję wykonać lub zlecić komuś wykonanie dwóch tablic rejestracyjnych w skali 1/43. To wychodzi bardzo małe - jakieś mniej więcej 10x3mm.
Jak się do tego zabrać? Trawiona będzie dobra czy wystarczy kalkomania naklejona na płytkę? Proszę o jakieś wskazówki.
Gdyby ktoś kto to czyta był w stanie coś takiego dla mnie wykonać to na pewno się dogadamy co do kosztów.

Nie wiem czy to dobry dział. Jak nie to proszę przenieść tam gdzie trzeba.
tankmania

Re: Tablice rejestracyjne

Post autor: tankmania »

Jak Ci się nie spieszy to zobacz u Siary w temacie z garbusem jak wyglądają. Ale zaznaczam, że może potrwać 4-5 tyg.
Siara

Post autor: Siara »

Dzisiaj zejde do warsztatu i zrobie dobre fotki tych tablic. Coprawda w innej skali, ale detal jest fantastyczny. Pozniej w moim temacie wstawie zdjecia.
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

W 1/43 wystarczy kalkomania naklejona na cienki ( 0,2mm ) polistyren.
Jeśli potrzebujesz konkretny numer rejestracyjny - moglibyśmy to wydrukować, no ale dopiero przy okazji jakichś innych "jednorazowych" wzorów - może za miesiąc, dwa...
A jeśli wystarczy Ci dowolna tablica, to przejrzyj sobie ofertę gotowych kalkomanii ( fakt, głównie ze służb mundurowych... )
http://www.toro-model.home.pl/pliki/kalki43.htm
Obrazek
Siara

Post autor: Siara »

Od polistyrenu lepsza jest kalkomania na blaszce- np: po opakowaniu aluminiowym. Ja zrobilem tak w VW ogorku.
Obrazek
Awatar użytkownika
TYTUS

Post autor: TYTUS »

Tomasz Mańkowski pisze:Jeśli potrzebujesz konkretny numer rejestracyjny - moglibyśmy to wydrukować, no ale dopiero przy okazji jakichś innych "jednorazowych" wzorów - może za miesiąc, dwa...
W 1/43 zmieści się jeszcze na tym arkuszu co teraz poszedł do druku. Jeszcze nic nie robili więc do poniedziałku można podmienić plik.
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
Marcin Prus

Post autor: Marcin Prus »

Dzięki Panowie za odzew.
Rejestracja nie może być dowolna - musi być stara czarna polska WXT 6415. W tej skali ona jest taka mała, że raczej nie opłaca się jej trawić. Tym bardziej, że ciężko będzie ją później wymalować. Pewnie zostanę przy kalce.
I tu moje pytanie. Czy kalkę wydrukuję na zwykłej laserowej drukarce? Podobno tak ale chciałbym się upewnić bo ostatnio byłem w punkcie, gdzie oprawiają prace i drukują różne rzeczy i klient chciał, żeby mu właśnie wydrukowali kalkę a oni powiedzieli, że się nie da. A drukarki mieli git - takie jak trzeba. Mam nadzieję, że po prostu nie wiedzieli o co chodzi i woleli na wszelki wypadek odmówić.
No i jeszcze jedna kwestia. Jeżeli jest możliwość, żebym sobie sam wydrukował to czy byłby ktoś tak dobry i zgodził się na narysowanie mi jej? Niestety jedyny program graficzny, który obsługuję i posiadam to Paint :oops: a tam to straszna pikseloza wychodzi.
tankmania

Post autor: tankmania »

Tytus napisał, że może druknąć. Jakby mu nie było po drodze to mogę narysować, ale daj zdjęcie i wymiary.
Na zwykłej laserówce można druknąć czarne litery, ale trzeba namalować biały podkład. Jednak musi mieć dobrą rozdzielczość bo wyjdą "promile".
Awatar użytkownika
TYTUS

Post autor: TYTUS »

Na zwykłej laserówce można, tylko pamiętaj żeby kupić papier do kalkomanii do laserówki (taki co wytrzyma ok 180 st.C) bo zwykły może uszkodzić drukarkę.
O pliki musisz uśmiechnąć się do tanka, bo ja nie dam rady w ten weekend.
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

Na domowej laserówce drukuję ( czasami ) tablice rejestracyjne do swoich 1/43 - fakt jakość nie zawsze jest zadowalająca.

Przygotować projekt to 3 minuty ( bo szablony i liternictwo kolega-rysownik sobie przygotował, na wszelki wypadek )
Zaraz spróbuję zmienić nasz kawałek arkusza co poszedł do Tytusa do druku.
I jeśli on będzie w stanie to podmienić w drukarni ( jeśli jeszcze nie wzięli się za robotę ) to OK.

edit -> na tył ma być tablica jedno czy dwurzędowa?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”