Tablice rejestracyjne
-
Marcin Prus
Tablice rejestracyjne
Potrzebuję wykonać lub zlecić komuś wykonanie dwóch tablic rejestracyjnych w skali 1/43. To wychodzi bardzo małe - jakieś mniej więcej 10x3mm.
Jak się do tego zabrać? Trawiona będzie dobra czy wystarczy kalkomania naklejona na płytkę? Proszę o jakieś wskazówki.
Gdyby ktoś kto to czyta był w stanie coś takiego dla mnie wykonać to na pewno się dogadamy co do kosztów.
Nie wiem czy to dobry dział. Jak nie to proszę przenieść tam gdzie trzeba.
Jak się do tego zabrać? Trawiona będzie dobra czy wystarczy kalkomania naklejona na płytkę? Proszę o jakieś wskazówki.
Gdyby ktoś kto to czyta był w stanie coś takiego dla mnie wykonać to na pewno się dogadamy co do kosztów.
Nie wiem czy to dobry dział. Jak nie to proszę przenieść tam gdzie trzeba.
Re: Tablice rejestracyjne
Jak Ci się nie spieszy to zobacz u Siary w temacie z garbusem jak wyglądają. Ale zaznaczam, że może potrwać 4-5 tyg.
Dzisiaj zejde do warsztatu i zrobie dobre fotki tych tablic. Coprawda w innej skali, ale detal jest fantastyczny. Pozniej w moim temacie wstawie zdjecia.
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
W 1/43 wystarczy kalkomania naklejona na cienki ( 0,2mm ) polistyren.
Jeśli potrzebujesz konkretny numer rejestracyjny - moglibyśmy to wydrukować, no ale dopiero przy okazji jakichś innych "jednorazowych" wzorów - może za miesiąc, dwa...
A jeśli wystarczy Ci dowolna tablica, to przejrzyj sobie ofertę gotowych kalkomanii ( fakt, głównie ze służb mundurowych... )
http://www.toro-model.home.pl/pliki/kalki43.htm
Jeśli potrzebujesz konkretny numer rejestracyjny - moglibyśmy to wydrukować, no ale dopiero przy okazji jakichś innych "jednorazowych" wzorów - może za miesiąc, dwa...
A jeśli wystarczy Ci dowolna tablica, to przejrzyj sobie ofertę gotowych kalkomanii ( fakt, głównie ze służb mundurowych... )
http://www.toro-model.home.pl/pliki/kalki43.htm
Od polistyrenu lepsza jest kalkomania na blaszce- np: po opakowaniu aluminiowym. Ja zrobilem tak w VW ogorku.

W 1/43 zmieści się jeszcze na tym arkuszu co teraz poszedł do druku. Jeszcze nic nie robili więc do poniedziałku można podmienić plik.Tomasz Mańkowski pisze:Jeśli potrzebujesz konkretny numer rejestracyjny - moglibyśmy to wydrukować, no ale dopiero przy okazji jakichś innych "jednorazowych" wzorów - może za miesiąc, dwa...
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
-
Marcin Prus
Dzięki Panowie za odzew.
Rejestracja nie może być dowolna - musi być stara czarna polska WXT 6415. W tej skali ona jest taka mała, że raczej nie opłaca się jej trawić. Tym bardziej, że ciężko będzie ją później wymalować. Pewnie zostanę przy kalce.
I tu moje pytanie. Czy kalkę wydrukuję na zwykłej laserowej drukarce? Podobno tak ale chciałbym się upewnić bo ostatnio byłem w punkcie, gdzie oprawiają prace i drukują różne rzeczy i klient chciał, żeby mu właśnie wydrukowali kalkę a oni powiedzieli, że się nie da. A drukarki mieli git - takie jak trzeba. Mam nadzieję, że po prostu nie wiedzieli o co chodzi i woleli na wszelki wypadek odmówić.
No i jeszcze jedna kwestia. Jeżeli jest możliwość, żebym sobie sam wydrukował to czy byłby ktoś tak dobry i zgodził się na narysowanie mi jej? Niestety jedyny program graficzny, który obsługuję i posiadam to Paint
a tam to straszna pikseloza wychodzi.
Rejestracja nie może być dowolna - musi być stara czarna polska WXT 6415. W tej skali ona jest taka mała, że raczej nie opłaca się jej trawić. Tym bardziej, że ciężko będzie ją później wymalować. Pewnie zostanę przy kalce.
I tu moje pytanie. Czy kalkę wydrukuję na zwykłej laserowej drukarce? Podobno tak ale chciałbym się upewnić bo ostatnio byłem w punkcie, gdzie oprawiają prace i drukują różne rzeczy i klient chciał, żeby mu właśnie wydrukowali kalkę a oni powiedzieli, że się nie da. A drukarki mieli git - takie jak trzeba. Mam nadzieję, że po prostu nie wiedzieli o co chodzi i woleli na wszelki wypadek odmówić.
No i jeszcze jedna kwestia. Jeżeli jest możliwość, żebym sobie sam wydrukował to czy byłby ktoś tak dobry i zgodził się na narysowanie mi jej? Niestety jedyny program graficzny, który obsługuję i posiadam to Paint
Tytus napisał, że może druknąć. Jakby mu nie było po drodze to mogę narysować, ale daj zdjęcie i wymiary.
Na zwykłej laserówce można druknąć czarne litery, ale trzeba namalować biały podkład. Jednak musi mieć dobrą rozdzielczość bo wyjdą "promile".
Na zwykłej laserówce można druknąć czarne litery, ale trzeba namalować biały podkład. Jednak musi mieć dobrą rozdzielczość bo wyjdą "promile".
Na zwykłej laserówce można, tylko pamiętaj żeby kupić papier do kalkomanii do laserówki (taki co wytrzyma ok 180 st.C) bo zwykły może uszkodzić drukarkę.
O pliki musisz uśmiechnąć się do tanka, bo ja nie dam rady w ten weekend.
O pliki musisz uśmiechnąć się do tanka, bo ja nie dam rady w ten weekend.
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
- Tomasz Mańkowski
- Kontakt:
Na domowej laserówce drukuję ( czasami ) tablice rejestracyjne do swoich 1/43 - fakt jakość nie zawsze jest zadowalająca.
Przygotować projekt to 3 minuty ( bo szablony i liternictwo kolega-rysownik sobie przygotował, na wszelki wypadek )
Zaraz spróbuję zmienić nasz kawałek arkusza co poszedł do Tytusa do druku.
I jeśli on będzie w stanie to podmienić w drukarni ( jeśli jeszcze nie wzięli się za robotę ) to OK.
edit -> na tył ma być tablica jedno czy dwurzędowa?
Przygotować projekt to 3 minuty ( bo szablony i liternictwo kolega-rysownik sobie przygotował, na wszelki wypadek )
Zaraz spróbuję zmienić nasz kawałek arkusza co poszedł do Tytusa do druku.
I jeśli on będzie w stanie to podmienić w drukarni ( jeśli jeszcze nie wzięli się za robotę ) to OK.
edit -> na tył ma być tablica jedno czy dwurzędowa?