Revell 2013

Inboxy, zapowiedzi
Czarny

Re: Revell 2013

Post autor: Czarny »

Arkady72 pisze:Nowy Tornado IDS 1 48 mnie zaintrygował... Pewnie dobry będzie - nowe formy.
Szczerze, czy to nie jest trochę tak, że HB robiło kiedyś modele dla Revella zanim zaczęła konfekcjonowac je pod swoja nazwą (przeciez np Rafale to to samo u obu producentów)? Podejrzewam że tym razem będzie to poprawiony HB.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Czarny pisze:przeciez np Rafale to to samo u obu producentów
To jednak róże modele:

http://www.mojehobby.pl/products/France ... ghter.html
http://www.mojehobby.pl/products/Dassau ... l-Air.html

Co do Tornado to Revell ma już świetne doświadczenie z tym samolotem w skalach 1/32 i 1/72 więc trzymam kciuki aby to był jednak ich własny wyrób.
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
tankmania

Post autor: tankmania »

Arkady72 pisze: Co do Tornado to Revell ma już świetne doświadczenie z tym samolotem w skalach 1/32 i 1/72 więc trzymam kciuki aby to był jednak ich własny wyrób.
Revell jednak przestrzega siódmego przykazania w odróżnieniu od kitajców których 90% modeli to zeskanowane budy innych firm.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

tankmania pisze:Revell jednak przestrzega siódmego przykazania w odróżnieniu od kitajców których 90% modeli to zeskanowane budy innych firm.
Czyli przepakowuje zamiast klonować.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
tankmania

JBZ pisze:Czyli przepakowuje zamiast klonować.
Przepakowywanie to co innego, kupuje wtryski za które płaci i pakuje do swoich pudeł, firma która mu sprzedaje robi to świadomie. Ale nie zauważyłem nigdy u Revella żeby jego własny wyrób był kopiowany z jakiegoś modelu, a u skośnego to prawie reguła. Oczywiście nie ma na to paragrafu bo nie ma własności na wzór przemysłowy przy miniaturyzacji zabawki. Ale jakąś część pracy mają z głowy skoro sobie zeskanują model i tylko poprawią zamiast rysować od nowa. I nawet się zyskiem nie podzielą z klientem bo ceny już mają światowe chytre wieprze.
Czarny

Arkady72 pisze:
Czarny pisze:przeciez np Rafale to to samo u obu producentów
To jednak róże modele:

http://www.mojehobby.pl/products/France ... ghter.html
http://www.mojehobby.pl/products/Dassau ... l-Air.html

Co do Tornado to Revell ma już świetne doświadczenie z tym samolotem w skalach 1/32 i 1/72 więc trzymam kciuki aby to był jednak ich własny wyrób.
Ja nie mówie że to te same wypraski, ale poparz na podział technologiczny. Nie wszystko musi być kopią. Mogła być np umowa że Revellowi lejemy ileś tysięcy wyprasek a później możemy sobie wypuścic taka a taka wersję.
tankmania

Czarny pisze: Ja nie mówie że to te same wypraski, ale poparz na podział technologiczny. Nie wszystko musi być kopią. Mogła być np umowa że Revellowi lejemy ileś tysięcy wyprasek a później możemy sobie wypuścic taka a taka wersję.
Żeby wtrysneli Revellowi swoje to musiałyby być identyczne wypraski. Ale może Revell zamawiać formy w Chinach i stąd podobieństwo, a jak ich kopiuje to dobrze im tak. :twisted:
Tak czy owak mogą to być już faktycznie wyroby Merkel-Jinping.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Marcin, inny układ elementów na wypraskach, inne elementy na wypraskach. Porównaj skrzydła i statecznik pionowy dla szybkiego przykładu. Te modele są łudząco podobne do siebie ale nie takie same.
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Czarny

Arkady72 pisze:Marcin, inny układ elementów na wypraskach, inne elementy na wypraskach. Porównaj skrzydła i statecznik pionowy dla szybkiego przykładu. Te modele są łudząco podobne do siebie ale nie takie same.
F-16 kinetica i tamyi tez maja inny podział na wypraskach a to to samo...

Wiem, że trochę części jest innych, np brakuje pylonów u chińczyka, dla tego pożyczałem je od ciebie (mam nadzieje że uda mi sie niedługo spotkać z Pawłem i odebrać od niego).

Jak się ma wzory części rozrysowane w kompie to kilkoma kliknięciami można złożyć nowe wypraski i wysłać zlecenie na formę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”