Gregory shipyard

Gregory shipyard

Moderator: grzegorz75

Awatar użytkownika
grzegorz75

Re: Gregory shipyard

Post autor: grzegorz75 »

Siemanko . Po kilkudziesięciu godzinach skończyłem wklejenie dachu . Zapobiegawczo , żeby mi się nie naprężył i nie wygiął po jakimś czasie , opiłowałem go , żeby w ścianki nadbudówki wlazł luźno . No to żem wkleił i przycisnął kilogramami . Jak kilogramy zdjąłem to sięokazało , że delikatnie wpadł miejscami po 0,5 mm do środka . Odwrotu nie było i musiałem nalepiać dwie warstwy styrenu na całą sterówkę po pół milimetra . Potem naddatki wystające odciąć i dorównać do ścian . Szlifowanie z przeszkodami , te wszystkie druty nad oknami nie pomagały mi w tym . W przedniej części musiałem odlutować ten "piorunochron" , bo w dalszej pracy to go bym w ogóle wyrwał . Ale ogarnąłem i teraz relingi .

Na planach, rysunkach i w oryginale ( przednia część ta większa i zwłaszcza górny drut relingu ) jest jakby z jednego kawałka i gięty . Wbrew pozorom nie jest to proste do zrobienia - z jednego kawałka drutu . Zastanawiam się , czy ciąć druty i lutować na załamaniach ( na kątach prostych nie będzie zaokrągleń ) , czy giąć z jednego kawałka , co jest niemożliwością świata , żeby trafić idealnie potem we wszystkie dziurki w słupkach . Fotki , żebyśta wiedzieli o czym pierdolę w ogóle . Jakaś współporada ?

Obrazek

Obrazek

I druga kwestia - to jest pierwszy model gdzie gunzami "C" maluję , jak dam szary podkład , to biały gunze będzie ładnie krył , czy będę musiał położyć sto dwadzieścia warstw ? ( nie zadawałbym tego pytania , ale nie mam jeszcze białego u siebie ) . Jeżeli kryje słabiutko , to się nie będę srał z szarym podkładem , choćbym wolał zdecydowanie , tylko dam biały - czego bym nie chciał .

Stan po nastu godzinach :

Obrazek

Ten wiatrochron , to ja sobie potem ponacinam i dopasuję , jak reling będzie gotowy .

No i zdrówko wszystkim co biorą i "nie biorą antybiotyków" przy sobocie :lol:
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

grzegorz75 pisze:I druga kwestia - to jest pierwszy model gdzie gunzami "C" maluję , jak dam szary podkład , to biały gunze będzie ładnie krył , czy będę musiał położyć sto dwadzieścia warstw ? ( nie zadawałbym tego pytania , ale nie mam jeszcze białego u siebie ) . Jeżeli kryje słabiutko , to się nie będę srał z szarym podkładem , choćbym wolał zdecydowanie , tylko dam biały - czego bym nie chciał .
Każdy biały - z natury rzeczy - słabo kryje. Ale może Kamil podpowie Ci jak jest z Gunze C.
A jeśli farby jeszcze nie masz, to może przetestujesz biały "superkryjący" z Gunzego ( tak go Gunze reklamuje )
http://www.martola.com.pl/pl2681/produk ... ite_18_ml_
Obrazek
tankmania

Post autor: tankmania »

grzegorz75 pisze:Zastanawiam się , czy ciąć druty i lutować na załamaniach ( na kątach prostych nie będzie zaokrągleń ) , czy giąć z jednego kawałka , co jest niemożliwością świata , żeby trafić idealnie potem we wszystkie dziurki w słupkach
Ja bym raczej próbował łączyć na pierwszych i ostatnich słupkach z dłuższej ścianki.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Czyli nie giąć , a zlutować z kawałków ? Nie dość , że ładniej by wyglądało, bo równiutko to i łatwiej . Na kątach prostych delikatnie zaokrąglić papierkiem ściernym .... Taka byłaby zaleta , że mógłbym sobie idealnie wkleić słupki do dachu przy moich kostkach stalowych i nie musiałbym robić całego relingu "obok" zaczynając nawlekanie słupków na dogięte wcześniej według szablonu druciki . Bo ustawienie takiego mandżuru luzem i zlutowanie z zachowaniem kątów słabo widzę :?

Tomku , spróbuję , szkoda że błyszcząca . Ty jesteś tam z tejże Martoli ?
tankmania

Nie no, giąłbym. I krótkie odcinki do pierwszych słupków i na nich łączenie. Mimo, że kąt prosty bez łuku to jednak chyba wygięte lepiej wygląda od połączonego na ostro i zeszlifowanego.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Dobra , kumam , właśnie też tak pomyślałem i tak spróbuję zrobić na pierwsze podejście .
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

grzegorz75 pisze:Ty jesteś tam z tejże Martoli ?
Też... ja tam za sklepowego robię...
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Tomasz Mańkowski pisze:
grzegorz75 pisze:Ty jesteś tam z tejże Martoli ?
Też... ja tam za sklepowego robię...
tego opryskliwego. wiecie, zły policjant.. leśniczy, czy jakmutam
tankmania

KFS-miniatures pisze:.. leśniczy, czy jakmutam
Ten co partyzantów z lasów kabackich goni...
Awatar użytkownika
TYTUS

Post autor: TYTUS »

KFS-miniatures pisze:tego opryskliwego. wiecie, zły policjant.. leśniczy, czy jakmutam
Tak, to ten, co zna dwa zwroty:
"Czego..?"
"Idź mnie Pan stąd, bo błota Pan nanosisz..."
:lol:
" SEKCJA SPECJALNA ZAWSZE LOJALNA "
ODPOWIEDZ

Wróć do „grzegorz75”