Samolot fajny tylko nazwa producenta modelu mniej fajne skojarzenia wywołuje.
http://www.hyperscale.com/2013/reviews/ ... ewme_1.htm
Mirage 2000C/5F Kinetic 1/48
Mirage 2000C/5F Kinetic 1/48
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Re: Mirage 2000C/5F Kinetic 1/48
No właśnie po czym taki kac na myśl o Kineticu.
Kiedyś już się przymierzałem do Mirage 2000, bardzo mi się podoba ten samolot ale tak mnie wszyscy przestrzegali że to samo zło.
Model brzydko zrobiony, niedokładny czy co?
Nic nie pasuje?
Jak gniot to szkoda mi kasy ale jak sklejalne to bym chętnie sobie sprawił...
Doradźcie proszę.
Kiedyś już się przymierzałem do Mirage 2000, bardzo mi się podoba ten samolot ale tak mnie wszyscy przestrzegali że to samo zło.
Model brzydko zrobiony, niedokładny czy co?
Nic nie pasuje?
Jak gniot to szkoda mi kasy ale jak sklejalne to bym chętnie sobie sprawił...
Doradźcie proszę.
Sklejałem Mirage Eduard/Heller a Mirage Kinetica mam w pudle i mogę na tej podstawie napisać jedynie, że Kinetic wypada zdecydowanie lepiej.
-
Marek Naja
Tyle co pooglądałem w sieci budowę ichniejszego F-16, to przy fajnie wygladającym zdetalowaniu spasowanie jakieś mocno żenujące. Macałem jednego F-16 w sklepie miejscowym i tak to wygląda nieźle. Jednak pudełko to jest już w drugim sklepie, po obniżce, a i tak chętnych brak. Nie dziwię się jeśli też się napatrzyli ile szpachli trzeba kłaść, a potem te detale odtwarzać. Sam się ostatnio skusiłem na Mirage F1 z Italeri, a obok leżał Mirage 2000 też Italeri. I po tym F1, to raczej się dwutysiączkę nie skuszę. O ile bryła jest ogólnie nieźle spasowana, to podwozie jest takim mało kształtnym dramatem. Jedyny plus, że plastik miękki więc łatwo się poprawia. Jakby więc ten Mirage 2000 Kinetic był szpachloniewymagalny, to ja bym się ucieszył.Kuba pisze:No właśnie po czym taki kac na myśl o Kineticu.
Dokladnie tak. Napaliłem się na polskiego F-16 bo Red Flag itp a że jest wszystkomający i w pudle świetnie wyglądający to kupiłem wydając drugie tyle na żywiczne ulepszacze znając już wcześniej szybką i krótką przygodę Icka z próbą zlepienia Baraka w wydaniu Italeri. F-16 Kinetica da się zrobić ale za cenę zbliżoną do jeta Hasegawy w 48 i wyższą od Chińczyków oczekiwałbym lepszego spasowania.
Na chwilę obecną 16 ma trochę więcej szpachli. Bystre oko (niekoniecznie szwedzkie) zauważy niedolaną górną część przedniej krawędzi statecznika pionowego. Nie chciało mi się ciąć, kleić listewek i szlifować więc wyszpachlowałem ją w trzech podejściach.

Nie wiem jak jest z Miragem. Bardzo mi się ten, nieco zapomniany samolot, podoba. Wiem jak wygląda w pudełku ale mając kilka modeli w kolejce poczekam aż znajdzie się ktoś go zlepi na ochotnika.
Na chwilę obecną 16 ma trochę więcej szpachli. Bystre oko (niekoniecznie szwedzkie) zauważy niedolaną górną część przedniej krawędzi statecznika pionowego. Nie chciało mi się ciąć, kleić listewek i szlifować więc wyszpachlowałem ją w trzech podejściach.

Nie wiem jak jest z Miragem. Bardzo mi się ten, nieco zapomniany samolot, podoba. Wiem jak wygląda w pudełku ale mając kilka modeli w kolejce poczekam aż znajdzie się ktoś go zlepi na ochotnika.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Tak patrzę na Twojego F-16 i jakiejś miazgi nie widzę, może model krzywdzi tylko klejącego i to z bliska. Muszę poszukać na necie co ludziska piszą bo te Miraże to już wcześniej się pojawiły i może ktoś skleił (np. w Szwecji).
Miazgi nie ma ale obok leżą Tamiya, Zvezda i Eduard.
Ogladałem kiedys Kinetica z bliska w pudelku, mówiętu o Mirage'u, i odpychały mnie linie podziału blach, w F-16 jest lepiej bo to kopia Tamki jest. Podobne odczucie mam do Prowlera i Intrudera tego samego producenta. Wykonanie powierzchni jest okropne, ale jednak oceny jakie są w internecie są zbyt zaniżone.