Zmywanie starej farby - potrzebna porada :]

Pomysły, pokazy, pytania
Awatar użytkownika
Sergionex
Kontakt:

Zmywanie starej farby - potrzebna porada :]

Post autor: Sergionex »

Mam do zmycia pomalowaną w podkłady Pz IV - chcę ją zmyć bo warstwa farby jest zbyt duża na kolejne malowania. Model pomalowany już dawno - ponad 2 lata temu, akrylową Tamiyą. Czy model obklejony blachami można wykąpać w Clenuxsie - tym zmywaczu Sidoluxu co tak dobrze rozpuszcza akryl, bez szkody dla elementów PE? A może jakaś inna metoda by blachy nie odpadły?
Awatar użytkownika
Robert P

Re: Zmywanie starej farby - potrzebna porada :]

Post autor: Robert P »

Wanod - zmywacz farb akrylowych
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

wykąpać w cleanluxie. tylko nie kisisc modelu w tym płynie, bo nie dosc że blachy podpadają, to plastik skruszeje. najlepiej zmoczyc cleanluksem, a potem aerografem, jak karczerem zmywac farbę. oczywiscie do aero wlac trzeba cleanlux
Awatar użytkownika
Sergionex
Kontakt:

Kiedyś tak zmywałem farbę z U-Boota - mam słabe wspomnienia :] Robiłem w w US WWII masce p gaz ;)) Czyli nic się nie zmieniło w temacie... Myślałem, że ten Cleanux jest bardziej magiczny. Kamil musisz uszlachetnić formułę ;)
merlin_pl

Post autor: merlin_pl »

Wamodem z aero będzie mniej więcej to samo. Przetestowane Plastik też trochę kruszeje. Aha no i wtedy wypłukuje przy okazji wszelkie szpachlówki akrylowe i surfacery. Robić to w kuwecie na wypadek gdyby coś odpadło , bo potem w tym syfie jest problem rozpoznac czy to nie jest jakaś mała cześć od modelu.

Jakpod spodem jest Chaos Black to wamod też go trochę ruszy . Jak zostawisz model w kuwecie z Wamodem chaos black będzie się mazał chyba lepiej jednak aero bo to co ma zleźć z chaos black odejdzie . Reszta zostanie.
Ostatnio zmieniony śr 13 mar 2013, 10:48 przez merlin_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
klajus

Post autor: klajus »

Sergio - kopę lat!
Jeśli to Tamiya to spróbuj wykąpać go w ciepłej wodzie z proszkiem do prania.
Nie mam doświadczenia z powłokami starszymi niż dwa lata ale na paromiesięczne Persil+woda działa.
Awatar użytkownika
Sergionex
Kontakt:

Zaryzykowałem Cleanux na wieżyczce dowódcy (cała w blachach) - całkowite zanurzenie na minutę i pędzelkiem. Złazi aż miło, przy tym okazało się, że gruntowałem Tamiyą szarą z puszki, która zostaje nietknięta. Na większych fragmentach dam z "Kerchera"

@ Klajus - cześć :] - zapraszam na mój fanpage na FB :] szukaj Sergiusz Pęczek - Modelling Workshop
Awatar użytkownika
Sergionex
Kontakt:

No niestety na wieży gdzie cały kosz jest PE jest już gorzej :/ Zerwał się podkład Tamki :] Będzie dłuższa zabawa...
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

Żeby było już na zaś trochę spraktykowanej wiedzy: tak jak Klajus pisze, akrylowe Tamije nawet po kilku latach schodzą w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu (akurat dawałem zwykłe mydło toaletowe, bo miałem pod ręką). Trzeba użyć średnio miękkiej szczoteczki lub opuszków palców do scierania farby w takiej kąpieli + trochę cierpliwości.
Oczywiście przy drobnych detalach ta metoda jest za bardzo "kowalska".
Piotr Koperski

Post autor: Piotr Koperski »

Cif power cream - taki niebieski pśikacz. 3-5 min i model czysty. Opłukać pod bieżącą wodą i farba sama spływa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”