Samoloty się jednak brudzą (modern)

Walkaroundy, przekazy historyczne, rzeczywistość dla modelarstwa
Awatar użytkownika
Slash2

Re: Samoloty się jednak brudzą (modern)

Post autor: Slash2 »

Lejgo_inc pisze:Łoj, dajcie spokój z HP.
Drogie tusze i marna obsługa klienta.
Ja kupiłem bradera za chyba ~200 z tuszami od razu. JAkiś czas temu umyłem absorber i zresetowałem licznik druków. Śmiga jak nuffka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Slash2

Może ktoś się pokusi na nietypowe wydanie polskiego efaszesnastego.

Obrazek
Obrazek

Podobno jeden się pomylił i za gruby papier założył do polerki :lol:
Obrazek
Marcin Prus

Post autor: Marcin Prus »

Na tym drugim zdjęciu przypomina Szwalbe.

PS:
Slash2 pisze:Podobno jeden się pomylił i za gruby papier założył do polerki :lol:
Polak potrafi :lol:
Marek Naja

Post autor: Marek Naja »

A to nie jest normalny efekt? Bo nasze F-16 mają zmieniane powłoki malarskie co jakiś czas i zakłady w Bydgoszczy bodajże opanowały technologię nakładania tej specjalnej powłoki w ramach offsetu.
Awatar użytkownika
Slash2

WZL w Bydgoszczy dopiero opanowuje te technikę. Co widać na fotkach powyżej. Tam są dwa stare, już nie lotne F-16. Takie modele testowe. Nasze Jaszczębie jeszcze są za świeże. Czy to normalny efekt? Zazwyczaj pewnie wygląda to podobnie, z resztą nie tylko amerykańskie samoloty wypada czasem przemalować. Słyszałem jednak, że podobno sztka polega na tym, że powinno po zdarciu być jak najwięcej brązowego ( tak jak to widać na dziobie) i jak najmniej metalowego (tak jak na ogonie). Jak widać po stateczniku panowie jeszcze się uczą :)
Obrazek
Marcin Prus

A co to za specjalna powłoka jest na F-16? Ma jakies specjalne właściwości? Widac, że jest głęboko matowa ale może jeszcze cos ją wyróżnia?
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Marcin Prus pisze:A co to za specjalna powłoka jest na F-16? Ma jakies specjalne właściwości? Widac, że jest głęboko matowa ale może jeszcze cos ją wyróżnia?
Takie prawie stealth. Lakier nazywa się Have Glass i ma zmniejszać powierzchnię odbicia radarowego do 15 %.
Technologia usuwania starej powłoki lakierniczej trochę się różni od rumuńskiego lakiernika. Przypomina piaskowanie przy pomocy plastikowych kulek.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Marcin Prus

Właśnie ostatnio patrzyłem na zdjęcia F-16 i rzuciło mi sie w oczy, że on jest zajebiście matowy. Ze znajomym zastanawialismy sie po co. To jest na maksa niepraktyczne - wciąga każdy brud i sie pewnie ściera z czasem. Aerodynamika mówi, że ma byc gładko więc doszlismy do wniosku, że chodzi o kamuflaż (żeby zajączków nie puszczał).
Tu się okazuje, że to stealth. No nieźle. Coś takiego jest chyba na F-22 (przynajmniej podobnie wygląda na pierwszy rzut oka), prawda?
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

No i co? Jak przytargałem auto z salonu ze Szczecina też już był brudny pod domem :D .
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dokument”