[W] Fiat CR.42, Supermodel, 1:48

Moderator: Arcturus

Awatar użytkownika
Arcturus

[W] Fiat CR.42, Supermodel, 1:48

Post autor: Arcturus »

Rozgrzebalem kolejny model - i kolejny makaronik, tym razem dwupłatowy. Fiat CR.42 z łączonego zestawu Supermodel (tego z Autoblindą). Nie podjąłem ostatecznej decyzji co do malowania - pudełkowe to nocne myśliwce Luftwaffe, z tłumikami płomieni. Mam też maski Montexu, w których są szablony do malowania oznaczeń włoskich, ale brak w nich drobnych elementów (np. godeł jednostek). Myślę, że jednak byłbym w stanie je wydrukować sam - zobaczymy. Gdyby ktoś miał na zbyciu ciekawe kalki to fiacika, to chętnie przygarnę :)
Kokpit potraktowałem po macoszemu, bo i tak przez miniaturowy otwór, pomimo braku wiatrochronu, niewiele widać. Wzbogaciłem go jednak blaszką zoom Eduarda.
ObrazekObrazekObrazek

Na tym modelu eksperymentuję po raz pierwszy z nitowaniem, dlatego zamiast szybkiego zamknięcia kadłuba mam szpachlowanie powierzchni na jednej z połówek, bo cała jest do poprawy :)
Awatar użytkownika
JBZ

Re: [W] Fiat CR.42, Supermodel, 1:48

Post autor: JBZ »

Co to za kolor wnętrza (się pytam nie się czepiam)? Zakodowało mi się italiańskie wnętrze do 1942 = Verde Atnticorosione. Z drugiej strony nie wiem jak bardzo wnętrza Falco było podatne na korozję.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Arcturus

Jeśli idzie o kolor wnętrza, to zdałem się na instrukcję, która sugeruje (poza elementami w kolorze naturalnego metalu) kolor szary (light ghost gray). Dobrałem podobny kolor z posiadanych farb i nie kombinowałem z zielonym, ktory tez mi się domyślnie kojarzy z Włochami... Zakładam, że tworząc instrukcję coś tam wiedzieli na temat :) W kabinie będzie widac praktycznie tylko fotel i tablice przyrządów, więc nie chce mi się robić głebszych badań nad kolorem wewnętrznych ścian burt.
Awatar użytkownika
MIRO

Post autor: MIRO »

Dla Fiata szary we wnętrzu jest ok.
pozdrawiam
Mirek
Awatar użytkownika
Arcturus

Szary, ale chyba jednak trochę ciemniejszy niż mój. Znalezisko jak zwykle post factum :)
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... cr42_3.htm
tankmania

Post autor: tankmania »

Arcturus pisze:Znalezisko jak zwykle post factum :)
Nie robiłbym tragedii, jeżeli to oryginalny kolor to na bank wypłowiał i to sporo.
A jeżeli nie oryginalny to nie oryginalny. ;)
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Co to za firma Supermodel? To jest ten sam model co pakuje Italeri?
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Awatar użytkownika
Arcturus

I tak totalnie tego nie widać, dziura na głowę italiańca jest wyjątkowo mała. Zadecydowałem, ze robię jednak malowanie Luftwaffe - wyglądają jak prace plastyczna przedszkolaka, dla mnie w sam raz :P Efekt może być ciekawy.
Obrazek
Bliższe oględziny tudzież pasowanie tego i owego pokazują, że jednak lekko nie będzie - słabe pasowanie i niezbędne poprawki.
Awatar użytkownika
Arcturus

Zaczęła się właściwa walka. Spasowanie części jest kiepskie (np. górne połówki płatów różnią się od dolnych szerokością). Jakoś tam ponitowałem kadłub. Przerobiłem też klapki zakrywające stopnie na prawej burcie.
ObrazekObrazek
Silnik jest jaśniejszym punktem zestawu - oddzielnie odtworzone obydwie gwiazdy, komplet popychaczy (niestety, za krótkich o jakieś pół mm - ale widać to tylko na zdjęciach; odpuściłem poprawianie), kolektor wydechowy (nie pokazany na zdjęciach). Dodałem kabelki i kalkomanię imitującą tabliczkę znamionową.
Obrazek
Obrazek
"Genialny" pomysł: szybka celownika odzworowana na wiatrochronie :/
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arcturus”