Ja-12

Krytyka, subiektywne doznania
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Ja-12

Post autor: KFS-miniatures »

tak jakos niemrawo w zile się zrobiło, to wrzutka szybka.. ciungnik. ja-12 z miniartu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DawidM

Re: Ja-12

Post autor: DawidM »

Fajny. Brak tylko czegoś czym by można szyby w drzwiach podnosić i opuszczać.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

a to własnie jest ciekawa kwestia. po pierwsze w tym dośc szczegółowym modelu dziwnie brak jakiekolwiek elementu związanego z podniszeniem i opuszczaniem szyb. kolejna sprawa, to dyskusja ak ten mechanizm właściwie wyglądał. przede wszystkim z różnych dysput wynika, ze to było tak zerojedynkowo- albo szyba całkowicie zamknieta, albo całkowicie opuszczona. to by oznaczało, ze był nie tyle mechanizm do podnoszenia/opuszczania, co raczej jakas blokada położenia zamknietego. problem polega na tym, że z dokumentacją do tego ciągnika jest słabo. próbowałem poszukać, jak było to rozwiązane z w zisie-5, bo on miał bardzo podobnej konstrukcji drewnianą szoferkę. No ale tu juz nie miałem wystarczajacej determinacji, bo grzebac dalej niz w 3 monografiach i troche w necie. znalazłem tylko tyle, ze na przekrojach jest rysowana akaś iewielka dźwignia. za mało, zeby wiedziec co tam własciwie było, za dużo, zeby mieć swobodę interpretacji. i tak dałem plamę z położeniem szyby
Awatar użytkownika
Krystian Ciechowicz

Post autor: Krystian Ciechowicz »

KFS-miniatures pisze:... i tak dałem plamę z położeniem szyby
Nie tylko Ty :lol:

Obrazek
Próżnoś repliki się spodziewał Nie dam ci prztyczka ani klapsa. Nie powiem nawet pies cię jebał, bo to mezalians byłby dla psa.
Czego krzyczysz... tylko noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo. Józef Piłsudski.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Ja tam się nie znam ale czy szyba zamknięta/otwarta miała możliwość opuszczenia się do dol. krawędzi czy część mogła wystawać nawet przy opuszczeniu?
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
tankmania

Post autor: tankmania »

A ja bym się nie zdziwił gdyby się okazało, że do opuszczania/podnoszenia po prostu się chwytało za szybę z obu stron...
DawidM

Post autor: DawidM »

Jakieś ustrojstwo być musiało bo jakby miało się to robić rękami to by sama była w pozycji otwartej stale.
Przynajmniej jakaś blokada dla pozycji zamkniętej.
Może gdzieś są w muzeum jakimś i trzeba by podejrzeć.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

pewnie cos jest, bo miniart cos musiał pomiarkowac do zrobienia miniatury.
Konrad

Post autor: Konrad »

Podobuje mi sie, te przebarwienia desek sa misterne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”