Alex - Prometeusz, ciąg logiczny.

Niegroźnie
Jaho63

Re: Alex - Prometeusz, ciąg logiczny.

Post autor: Jaho63 »

Dystrykt 9 jest realistyczny? Jest na poważnie?
Karol, chyba po prostu mamy bardzo różne gusty i tak to zostawmy. ;)
karolkonw pisze:załoga śpi przez 2 lata iw ciągu pół godziny zostaje wybudzona i poza drobnymi problemami żołądkowymi wszystko jest ok
To jest czepiactwo, bardzo łatwe do obalenia. Tego co ja wskazałem nie wytłumaczysz niczym konkretnym.
karolkonw

Post autor: karolkonw »

Jaho63 pisze:Dystrykt 9 jest realistyczny? Jest na poważnie?
Karol, chyba po prostu mamy bardzo różne gusty i tak to zostawmy. ;)
Jaho! Konwencja wszystkim! :) No zobacz film od pierwszej do ostatniej sceny "wmawia" nam że jest dokumentem czyli przyjmuje realistyczną konwencję:)

Jaho63 pisze:To jest czepiactwo, bardzo łatwe do obalenia. Tego co ja wskazałem nie wytłumaczysz niczym konkretnym.
No własnie o to mi chodzi że to są zarzuty łatwe do obalenia i tzw czepialskie bo:
- dlaczego sie zgubili? kazali im łazić po jaskiniach obaj w nerwach i przerażeni tym co zobaczyli (inżynier przy drzwiach )
-biolog chce pogłaskać robaka- zobaczył nową formę życia i zwyczajnie mu odjebało:)
Chodzi mi o to ze to czy oni zachowują się tak czy siak nie ma znaczenia dla tego czy ten film jest dobry zły czy brzydki :)

Gdzieś w sieci czytałem narzekania że jak to te dwie laski uciekają przed siebie a nie na boki no przecież to nieprawdopodobne.. tymczasem amerykańscy naukowcy (bo kto ma na to czas i kase...) udowodnili że ociekając przed czymś zawsze biegniemy do przodu nie skręcamy nie uciekamy na boki (pawłow po prostu) po jaka cholerę to udowadniali i jak to nie wiem:)
Jaho63

karolkonw pisze:Jaho! Konwencja wszystkim!
No, dobra, klimat i narracja próbowały wmówić nam, że Dystrykt to poważny film. Ale jakbym listę idiotyzmów zaczął wyliczać....
karolkonw pisze:No własnie o to mi chodzi że to są zarzuty łatwe do obalenia i tzw czepialskie bo:
W powyższej dyskusji takie były właśnie Twoje "argumenty". Że po dwóch latach snu od razu "dobrze się czuli". To jest szukanie na siłę. Łatwe do obalenia.
karolkonw pisze:- dlaczego sie zgubili?
To nie był mój argument, choć zgadzam się z Kamilem, że w kosmos nie wysłano by pierwszego, lepszego, ciapułę.
karolkonw pisze:-biolog chce pogłaskać robaka- zobaczył nową formę życia i zwyczajnie mu odjebało:)
No właśnie nie. Typowy obraz półgłówka po podrzędnej uczelni. Ktoś z niewielką dozą wiedzy i rozsądku ostrożnie podszedłby nawet do kosmicznej mrówki. Scena pt. wyłącz mózg.
karolkonw pisze:Chodzi mi o to ze to czy oni zachowują się tak czy siak nie ma znaczenia dla tego czy ten film jest dobry zły czy brzydki
Ma ogromne znaczenie. Jak z resztą w każdym gatunku filmowym. Dlatego pisałem, nie maglujmy tego, mamy zupełnie inny gust.
karolkonw pisze:Gdzieś w sieci czytałem narzekania że jak to te dwie laski uciekają przed siebie a nie na boki no przecież to nieprawdopodobne..
Typowe czepialstwo. Nie rozróżniasz tego. :)
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

konwencja konwencją, ale nawet w kinie popkornowym nie lubię sytuacji, gdy bohaterowie robią cos wybiotnie iracjonalnego tylko po to, zeby popchnac fabułę do przodu. akurat w prometeuszu nie miałem takiego poczucia, ale bywa, ze wychodzi sie z kinematografu z myślą 'ale dlaczego?"
karolkonw

KFS-miniatures pisze:konwencja konwencją, ale nawet w kinie popkornowym nie lubię sytuacji, gdy bohaterowie robią cos wybiotnie iracjonalnego tylko po to, zeby popchnac fabułę do przodu. akurat w prometeuszu nie miałem takiego poczucia, ale bywa, ze wychodzi sie z kinematografu z myślą 'ale dlaczego?"
O własnie! o to mi mniej więcej chodziło ze czym innym jest deus ex machina w działaniach bohaterów i jakieś peirdolololo tylko po to żeby fabułę pchać do przodu a czym innym analiza działań bohaterów pod względem ja bym zrobił inaczej, albo naukowiec tak nie robi albo na taką wyprawę nie wysyłają takich ciuli:)

Jaho! OCZYWIŚCIE że absurdów jest więcej niż to co wymieniłeś :) chociażby akcja - można oddychać to ściągam skafander- to powoduje uśmieszek u każdego w sumie widza bo co można oddychać ale nie wpadłeś na to ze może cię zabić jakiś złośliwy wirus czy inna pizda?:)

I wracajac do początku takie sprawy nie mają znaczenia dla filmu jako takiego - pięknie się go ogląda, fajny mitotwórczy charakter ma dla całej sagi o obcych

A dystrykt 9? No ilość absurdów jest atm spora ale podana w taki sposób że 90% widzów łyka to i jest przekonanych ze ogląda coś "realistycznego"
Jaho63

Karol mówię Ci, że nie dostrzegasz różnicy.
karolkonw pisze:chociażby akcja - można oddychać to ściągam skafander- to powoduje uśmieszek u każdego w sumie widza bo co można oddychać ale nie wpadłeś na to ze może cię zabić jakiś złośliwy wirus czy inna pizda?:)
Czepialstwo ukierunkowane obecną wiedzą i techniką.
karolkonw pisze:ja bym zrobił inaczej, albo naukowiec tak nie robi albo na taką wyprawę nie wysyłają takich ciuli:)
Nie ja bym nie zrobił. Tylko nikt by oprócz wyjątkowego ciula, tak nie zrobił. I to jest dokładnie popychanie fabuły do przodu bez przemyśleń. inny reżyser zrobiłby to samo ale ta glizda zaskoczyłaby naukowca, czy cokolwiek, oprócz tego, że jest wyjątkowym ciulem.

Prometeusz obu nam się podobał, ja tylko załkałem nad tym że mógł być bardziej dopieszczony. Ty łykasz (wybacz).

Saga obcych nie jest żadnym mitem...

Dystrykt ma takich sytuacji jak wspomniane przeze mnie z Prometeusza o pierdylion więcej. Jest po prostu strasznie głupi.
Prometeusz to naprawdę dobry film z niestety kilkoma potknięciami. Dystrykt to młodzieżówka kręcona na prochach. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
_iceboy

Post autor: _iceboy »

a to?

Obrazek

albo to

Obrazek

Obrazek

jakoś tak lepiej wchodzi jak prometeusze i inne, a bajka chyba jeszcze większa :mrgreen:

brakowało mi tam Lerhe, Me 266666666666666666666666666666666666666666662 i innych, ale za to były Zeppeliny :twisted:
Bo tak i już.
tankmania

Post autor: tankmania »

Jaho63 pisze: Nie ja bym nie zrobił. Tylko nikt by oprócz wyjątkowego ciula, tak nie zrobił...
Twoja wiara w siebie i ludzkość jest zabawna ...prawie jak nagrody Darwina. ;)

A jeżeli biolog jest wyjątkowym ciulem? Wtedy jest dobrze? :lol:

Film to film, bajka. Jeden dopuszcza szerokie pole manewru, inny szuka dziury w moście, ale film jest dla plebsu i musi mieć jasno pokazaną zależność przyczynowo skutkową. I nie ma znaczenia, że jest z "innej bajki", prosty widz musi wiedzieć, wtedy jest zadowolony bo nadąża za fabułą.
Aktor dotknął robaczka, a Ty siedzisz przed ekranem i myślisz "kurwa będą z tego jaja". Za chwilę są jaja, a Ty myslisz "No kurwa wiedziałem dwadzieścia minut temu". Po to są takie zabiegi i ciul z tym czy biolog to ciul, ważne, że przewidziałeś.
karolkonw

Jaho63 pisze: Saga obcych nie jest żadnym mitem...
No żadnym mitem nie jest - do teraz w sumie:)
Teraz mamy mit założycielski i to taki hoho w końcu Prometeusz is tworzenie wszechświata a chyba bez sensu się spieramy bo mi wychodzi że mniej lub bardziej mówimy to samo:)

_iceboy pisze: jakoś tak lepiej wchodzi jak prometeusze i inne, a bajka chyba jeszcze większa :mrgreen:
Iron Sky to cudna komedia na luzie dużym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”