spoko Robciu ja też sie przeliczyłem ...Robert P pisze:przeliczyłem się z dostępnością czasu, śmiej się, i tak nim nie będzieszRobert O. pisze:że bym był ch...jem to bym się śmiał
Wessex UH-5 Italeri 1/48
Moderator: Robert P
-
Robert O.
Re: Wessex UH-5 Italeri 1/48
Przemalowałem łopaty z czarnego:

Niewątpliwie prawda przez Ciebie przemawia, jednak ten będzie inny 
Wirniki z łopatami się kończą robić, a tymczasem pod lasem...
Po washu, suchym pędzlu, kurzeniu z aero, zacieków z kurzu z pędzla i pudrowaniu pigmentem:

Nie wiem, czy nie wyszło za subtelnie
Po washu, suchym pędzlu, kurzeniu z aero, zacieków z kurzu z pędzla i pudrowaniu pigmentem:

Nie wiem, czy nie wyszło za subtelnie
Wirniki z łopatami przed glosem, kalkomaniami i innymi barwnikami.

Kalkomanie na płynach gunze siadły rewelacyjnie, można powiedzieć, że się wtopiły na zero, tylko że nie były dopasowane po obwodzie. Retusz wyszedł mi zbyt ordynarnie. Zmyłem i chciałem się przekonać jak wyjdą mi paski malowane. Bałem się, że wyjdzie schodek, ale pryskanie transparentnie nie daje takiej możliwości:

Binokle mnie oszukują i wyszło minimalne przesunięcie, co się może uda zamaskować jakimiś smugami...

Binokle mnie oszukują i wyszło minimalne przesunięcie, co się może uda zamaskować jakimiś smugami...
Stwierdziłem, że albo nie umiem robić zdjęć na jednej lampie, albo mam aparat do kitu. Nie jestem w stanie złapać tego co jest zrobione subtelne, ale jednak znacznie zauważalne. I zawsze wychodzi tak, że w jednym miejscu całkiem zanika, a w drugim zostaje za bardzo wyeksponowane.
Tylny wiatrak po washu medium grey i smużeniu. Nic z tego na zdjęciu nie widać:

Łopaty głównego po tym samym washu i smugach. Żółte i czerwone paski to kalkomania. Czarne są malowane:

Wash na wirnikach to najczarniejszy z czarnych. Brązy na SM03 za bardzo się kolorystycznie rozmywały i nie bardzo pasowały. Mniej więcej wszystkie łopaty wyglądają niemal identycznie jak ta górna z lewej. Jak widać kąt padania światła może wszystko zmienić:

Jak ktoś ma jakiś pomysł na te łopaty, to jeszcze da się z nimi coś zrobić.
I w końcu nareszcie zabrałem się za kadłub. Pierwszy kolorek. Co prawda, jest paseczek z kalkomanii, ale producent zapomniał go zbarokować. Najpierw położyłem cienko kolorek, potem zrobiłem pre z niebieskiego cleara od Tamki i teraz będę go gasił:

Tylny wiatrak po washu medium grey i smużeniu. Nic z tego na zdjęciu nie widać:

Łopaty głównego po tym samym washu i smugach. Żółte i czerwone paski to kalkomania. Czarne są malowane:

Wash na wirnikach to najczarniejszy z czarnych. Brązy na SM03 za bardzo się kolorystycznie rozmywały i nie bardzo pasowały. Mniej więcej wszystkie łopaty wyglądają niemal identycznie jak ta górna z lewej. Jak widać kąt padania światła może wszystko zmienić:

Jak ktoś ma jakiś pomysł na te łopaty, to jeszcze da się z nimi coś zrobić.
I w końcu nareszcie zabrałem się za kadłub. Pierwszy kolorek. Co prawda, jest paseczek z kalkomanii, ale producent zapomniał go zbarokować. Najpierw położyłem cienko kolorek, potem zrobiłem pre z niebieskiego cleara od Tamki i teraz będę go gasił:

Pierwszy kolor kresek:

trzeba trochę dopracować, bo coś nie coś mi umkło...

trzeba trochę dopracować, bo coś nie coś mi umkło...