SuperModel

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Re: SuperModel

Post autor: Tomasz Mańkowski »

KFS-miniatures pisze:co do tamiya magazine, to jakos nie zdziwiło mnie, ze sie nie sprzadawał. połowa gazety to reklamy, góra dwa wieksze artykuły, reszta jakies smętne, na dwie, trzy strony.
Tyle że FineScale podobny - i do tego ukierunkowany na czytelnika amerykańskiego, którego trzeba prowadzić za rękę...
Z zakupów FSM zrezygnowałem kilka lat temu... Po prostu nie jestem odpowiednim "targetem" ;)
KFS-miniatures pisze:z drugiej strony, pozostałe tytuły z adh wyglądają podobnie jak supermodel. różnica taka, ze robią monotematyczne gazety- pancerne albo lotnicze w naszych, polskich warunkach nie do doskoczenia..
i sprzedają się podobnie... przeciętnie.

Masz rację, że na osobne, specjalizowane periodyki modelarskie, nasz rynek jest ( chyba ) zbyt płytki...
Ale czy macie ambicję być przeciętni ( jak większość dookoła ) czy nie...

Ściągnijcie dobrych autorów ( znane nazwiska czy nicki z for modelarskich ), pokazujcie się na imprezach ( nie tylko w kraju, ale tekże za granicą ) albo jako "nasz latający reporter" jak francuzi, albo ze stoiskiem jak angole...
Ja wiem, że to koszta ale chyba sensowniejsze niż ufundowanie np. laptopa w konkursie modelarskim którego Wasz Wydawca był Medialnym Partnerem...
Zresztą, na imprezy jeździ wielu krajowych modelarzy... ( za granicę również... ) wystarczy dogadać się przed wyjazdem z którymś który np. znany jest z robienia dobrych fotek i wrzucania relacji na sieć...

Ale to wszystko są szczegóły...
Na początku to WY - redakcja - powinniście mieć wizję... "tworzymy to a to"... a nie chodzić i pytać "drogi potencjalny czytelniku, co by Ci w gazetce napisać, co by Cię zainteresowało, abyśmy mieli szansę na twoją kasę"...
Ostatnio zmieniony sob 11 sie 2012, 17:39 przez Tomasz Mańkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

tankmania pisze:
Tomasz Mańkowski pisze: no ale lubię oglądać ładne kolorowe obrazki ( a nie tylko gołe baby... )
Bo abstrahując, że po to te gazety są to jest właśnie fenomen Steela, wszystko jest ładnie i zgrabnie. Jest pojazd, jest model, jest jego warsztat, są archiwalne zdjęcia, jest niby dokumentacja. Patrzysz i myslisz, że sobie zrobisz taki sam, że masz już wszystko. A to, że wrócisz do domu, oglądniesz i wrzucisz do szafy nie ma znaczenia bo kasa przyjęta. Taki jest mechanizm sprzedawania, stworzyć złudzenie, że będzie to potrzebne. Później nawet jak się kapniesz, że to oszustwo to już kupujesz z rozpędu.
Co prawda, to prawda... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ile razy tak było, że po jakimś czasie ktoś znajomy zapytał o jakieś materiały X - a ja zacząłem latać po chałupie z obłędem w oku - "przecież ja już gdzieś to widziałem, ja to gdzieś miałem, GDZIE JA TO WSADZIŁEM :!: :!: :!: "
Obrazek
spiton

Post autor: spiton »

I to jest największa wada gazetek. Znalezienie tej w której było to czego szukamy(a pamiętamy, że było w jakiejś gazetce) jest niemożliwością.
Słowem monografie mają tu wielka przewagę. Przynajmniej wiadomo, gdzie szukać.
Niemniej lubię sobie czasem poleżeć we wyrku i poprzeglądać kilka numerów gazetek modelarskich ,-)).
Slash

Post autor: Slash »

Kamil, nie zrecenzuję Ci tego numeru ponieważ nie miałem go w grabkach i nie zamierzam. Na oko nie wygląda, aby specjalnie różnił się od kilki poprzednich koncepcją. Tak jak piszą poprzednicy problemem jest mydło powidło. Jak na moje oko opcje są dwie. Albo droga gorseciarskiego magazynu z bajeranckimi fotkami naprawdę bajeranckich modeli albo gazeta z której można się dowiedzieć czegoś praktycznego modelarskiego z najlepiej wszystkich artykułów.

Nie ma już jak zauważył Bathin słabych relacji słabych modeli w wykonaniu redaktorów. Ale jak ktoś dobrze określił "smutne wypracowanka" z nawet dobrych modeli napisane na siłę na zasadzie dorobienia dodatkowo do zrobionego modelu to też nie to. Męcząca jest strasznie ta formuła relacji. Skleiłem, złozyłem, dołozyłem, pomalowałem. W zasadzie w tym umyka większość ciekawostek i rzeczy faktycznie istotnych. Uważam, że ciekawiej byłoby gdyby po prostu każdy artykuł dotyczył jakiejś osobnej kwestii, techniki wykorzystywanej nie tylko w jednej dziedzinie modelarstwa. I najlepiej zaprezentowanej na nie jednym modelu. Ale to wymagałoby więcej pracy od autorów. Koncepcja robie model, fotki, klepnę wypracowanko, wrzucą na numer musiałaby zostać przełamana w ogóle. Mogłaby być to forma cykli. Jak na przykład kiedyś w Aeroplanie o brudzeniu modeli ;)
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Tomasz Mańkowski pisze:Na początku to WY - redakcja - powinniście mieć wizję... "tworzymy to a to"... a nie chodzić i pytać "drogi potencjalny czytelniku, co by Ci w gazetce napisać, co by Cię zainteresowało, abyśmy mieli szansę na twoją kasę"...
SM jest wydawany od kilku lat więc wizja (chyba) jest. Pytanie co za 15 zł chcę dostać do czytania i oglądania jest chyba całkiem normalnym marketingowym podejściem.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Slash pisze:. Ale jak ktoś dobrze określił "smutne wypracowanka" z nawet dobrych modeli napisane na siłę na zasadzie dorobienia dodatkowo do zrobionego modelu to też nie to.
no to musze powiedziec, ze nadal konsekwentnie oceniasz tresć na podstawie pobieznego obejzenia obrazków podczas wizyty w empiku. tak nie dojdziemy do porozumienia, bo wciąz twoja opinia na temat gazety jest opisem tego, jak wydaje ci się, ze jest, a nie jak jest naprawdę.

owszem, niektóre opisy są smutne, i zanim tekst przybierze ostateczbną forme trzeba miesiac nękac autora, zeby uzupełnił materiał o kolejne opisy, bo sam z siebie nie jest w stanie wykrzesac nic wiecej niz 'skleiłem starannie i pomalowałem ładnie".
Tomasz Mańkowski pisze:Ile razy tak było, że po jakimś czasie ktoś znajomy zapytał o jakieś materiały X - a ja zacząłem latać po chałupie z obłędem w oku - "przecież ja już gdzieś to widziałem, ja to gdzieś miałem, GDZIE JA TO WSADZIŁEM
tak, tylko problem w tym, ze ty bedziesz szukał w chałupie, paru innych takze, a statystyczny modelarz w polce odrazu wejdzie na farprost
Tomasz Mańkowski pisze:i sprzedają się podobnie... przeciętnie.
a własnie, jak sie sprzedają, w dziesiątkach egzemplaży?
Tomasz Mańkowski pisze:Ściągnijcie dobrych autorów
a teraz jacy są? obecnie do sm piszą najlepsi modelarze z tego jebanego kraju. czasem tez czesi i hiszpanie, też z górnej pólki. (nawiasem mówiac, te same relacje znaleźć mozna zazwyczaj w prasie zagranicznej, co to niby ma lepsze modele).
tankmania pisze:Jest pojazd, jest model, jest jego warsztat, są archiwalne zdjęcia, jest niby dokumentacja.
nie do konca tak to wygląda. są zawsze artykuły 'dokumentalne' ale zazwyczaj tylko pobieznie mają cos wspólnego z zawartością numeru. monograficzny charakter mają raczej thematiqui- ale to publikacja o zupełnie innej formule i layoucie
Slash

Post autor: Slash »

KFS-miniatures pisze: bo wciąz twoja opinia na temat gazety jest opisem tego, jak wydaje ci się, ze jest, a nie jak jest naprawdę.

owszem, niektóre opisy są smutne, i zanim tekst przybierze ostateczbną forme trzeba miesiac nękac autora, zeby uzupełnił materiał o kolejne opisy, bo sam z siebie nie jest w stanie wykrzesac nic wiecej niz 'skleiłem starannie i pomalowałem ładnie".
Nie mam racji, ale czasem mam ?

To w czym jest w ogóle problem skoro jest dobrze ?
tankmania

Post autor: tankmania »

Slash pisze: To w czym jest w ogóle problem skoro jest dobrze ?
Miałem właśnie o to pytać. :lol:

Tak to niestety właśnie brzmi, dawno nie widziałeś, teraz jest inaczej, jest dobrze, czasem się obsunie, ale trzymamy rękę na pulsie, robią najlepsi...
KFS-miniatures pisze: zatem. czego kurwa oczekujecie?

Że wam za darmo rozdamy? (w domyśle?)
Jest dobrze, ale nie kupują? Czy kupują, ale jest źle? Jest tu jakieś piąte dno?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

nie ma żadnego problemu. zapytałem tylko, bo ja ciągle słysze jakies narzekania, a najczesciej jak o konkrety spytac, to sa recenzje gazety na podstawie numerów z minionej dekady albo pobieżnego kartkowania w empiku. AFAIK problemów ze sprzedaża nie ma, wręcz przeciwnie.
Slash pisze:To w czym jest w ogóle problem skoro jest dobrze ?
twego własnie chciałem się dowiedzieć.
tankmania

Post autor: tankmania »

KFS-miniatures pisze:nie ma żadnego problemu. zapytałem tylko, bo ja ciągle słysze jakies narzekania...
A co Cię obchodzą narzekania skoro jest dobrze? Teraz już nic nie rozumiem.

Zawsze jest tak, że część narzeka, a część kupuje, a część robi i jedno i drugie. Wykładnikiem jest sprzedaż, skoro jest dobra to znaczy, że jest trafione w większość.

Teraz po co było pytanie?

a. żeby zmienić i trafić w mniejszość?
b. żeby wmówić tym co się nie podoba, że powinno się podobać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”