SuperModel
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Re: SuperModel
o, ktoś znający zawartość na bieżąco..
to pociąnę temat. jak oceniasz materiały czechów?
Wiesz, będąc skromnym sklejaczem nie lubię oceniać prac lepszych od moich... Skoro jednak pytasz to przejrzałem ostatnie numery i moje odczucia są takie: z "czeskich" modeli najbardziej podoba mi się Saetta, choć to nie moja skala. Imponuje mi poziom zdetalowania, i malowanie również, choć dla wielu pewnie jest on za "czysty". Mam tylko zastrzeżenia do tekstu, który jest bardzo lakoniczny i np. nie omawia kolorów użytych we wnętrzu, a akurat w przypadku Włochów to temat dosyć rozbudowany i ciekawy. Tu mały kamyczek do Twojego ogródka, bo w artykule o Migu-29 tez nie podajesz koloru użytego w kokpicieKFS-miniatures pisze:o, ktoś znający zawartość na bieżąco..
Natomiast Fw-190 Vilingra - model poprawny, ale nie ma czegoś co walnęłoby po oczach. Podobnej jakości prac jest pełno w naszym internecie. Po czasopiśmie (nie gazecie, Panowie...) modelarskim oczekuję jednak więcej, czegoś przykuwającego oko i wyrastającego ponad przeciętność. Czy to w malowaniu, czy w zdetalowaniu, a najlepiej w obydwu tych sferach. Stąd własnie wyrażona przez mnie wcześniej chęć oglądania modeli bardziej zindywidualizowanych i oryginalnych.
Jest jeszcze Hs-123, ale to znowu 1:32. I znowu można powiedzieć, że czysty i efektowny, ale poza tematem nie przyciągnął mojej uwagi na dłużej.
Ok, dotarłem do domu, wygrzebałem dwa ostatnie numery (2/39 i 3/40)
Nr.2
Recenzja Spitfira Sworda na trzech stronach z 4 zdjęciami a dalej 1 strona i 5 fotek dość przypadkowych Mitchella HK Models w 32. Wolałbym odwrotnie.
Kamilowy artykuł o drapaniu-bardzo ok, inna sprawa że dla mnie każdy artykuł o drapaniu jest bardzo ok bo się mało na tym znam.
MiG-21 i Fw 190 artykuły w stylu skleiłem, wyszlifowałem, pomalowałem i nakleiłem kalki ale szczególnie ten drugi czyta się ok.
Nr.2
Recenzja na dwie strony z tego jedna to historia samolotu i trzy zdjęcia wliczając skan kalkomanii. Jak mój gust lepszym roziązaniem byłoby sklejenie prosto jak producent dał a dystrybutor sprezentował i podzielenie się uwagami.
Artykuł o blaszkach, wycinać i wyginać (nie chwaląc się) umiem a umięjętność robienia zawiasów nie jest mi potrzebna.
Artykuł (chyba sponsorowany) o stojakach jedynej słusznej firmy-już ktoś wcześniej się wypowiadał...
Junkers J-1-tematyka nie moja ale artykuł Tomasz Kowalskiego bardzo interesujący. Trzy przypadkowe (świetne) zdjęcia modelu to za mało.
Kamilowy MiG-29 się podoba. Dobry pomysł z podziałem na roździaly. Plus za opisanie wszystkich wad modelu.
C.200-świetny model i dobry artykuł.
Dauntlessy Tomka-pomysł na artykuł swietny. Z uwagi na budowę prosto z pudeła wolałbym więcej podobnej wielkości kosztem tekstu.
Tematów dot. pojazdów i okrętów nie komentuję bo się na nich nie znam. Przy okazji, nie znam się, ale chętnie poczytałbym i pooglądał coś w temacie samochodów osobowych w służbie wojskowej w czasie II wś. Pamiętam świetne Ople Siary.
Nr.2
Recenzja Spitfira Sworda na trzech stronach z 4 zdjęciami a dalej 1 strona i 5 fotek dość przypadkowych Mitchella HK Models w 32. Wolałbym odwrotnie.
Kamilowy artykuł o drapaniu-bardzo ok, inna sprawa że dla mnie każdy artykuł o drapaniu jest bardzo ok bo się mało na tym znam.
MiG-21 i Fw 190 artykuły w stylu skleiłem, wyszlifowałem, pomalowałem i nakleiłem kalki ale szczególnie ten drugi czyta się ok.
Nr.2
Recenzja na dwie strony z tego jedna to historia samolotu i trzy zdjęcia wliczając skan kalkomanii. Jak mój gust lepszym roziązaniem byłoby sklejenie prosto jak producent dał a dystrybutor sprezentował i podzielenie się uwagami.
Artykuł o blaszkach, wycinać i wyginać (nie chwaląc się) umiem a umięjętność robienia zawiasów nie jest mi potrzebna.
Artykuł (chyba sponsorowany) o stojakach jedynej słusznej firmy-już ktoś wcześniej się wypowiadał...
Junkers J-1-tematyka nie moja ale artykuł Tomasz Kowalskiego bardzo interesujący. Trzy przypadkowe (świetne) zdjęcia modelu to za mało.
Kamilowy MiG-29 się podoba. Dobry pomysł z podziałem na roździaly. Plus za opisanie wszystkich wad modelu.
C.200-świetny model i dobry artykuł.
Dauntlessy Tomka-pomysł na artykuł swietny. Z uwagi na budowę prosto z pudeła wolałbym więcej podobnej wielkości kosztem tekstu.
Tematów dot. pojazdów i okrętów nie komentuję bo się na nich nie znam. Przy okazji, nie znam się, ale chętnie poczytałbym i pooglądał coś w temacie samochodów osobowych w służbie wojskowej w czasie II wś. Pamiętam świetne Ople Siary.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Od dwóch dni zbieram sie do napisania refleksji po ostatnim SM i MR ale Arcturus mnie ubiegł:)
Co do relacji mi sie podobają twoje Kamilu - tak czysto jezykowo po prostu czuje że ktoś do mnie mówi a nie czytam instrukcje użytkowania pralki... (pewnie dlatego olewam babole językowe itd itp bo maja tu sens )
Jak wyżej - większa przejrzystość w powiazaniu zdjęć z tekstem
Btw - czytam relacje w MR z budowy ta152 - widział ktoś ten model w Bytomiu?
Co do relacji mi sie podobają twoje Kamilu - tak czysto jezykowo po prostu czuje że ktoś do mnie mówi a nie czytam instrukcje użytkowania pralki... (pewnie dlatego olewam babole językowe itd itp bo maja tu sens )
Jak wyżej - większa przejrzystość w powiazaniu zdjęć z tekstem
Btw - czytam relacje w MR z budowy ta152 - widział ktoś ten model w Bytomiu?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
Arcturus pisze:Tu mały kamyczek do Twojego ogródka, bo w artykule o Migu-29 tez nie podajesz koloru użytego w kokpicie![]()

miało byc ilustracją, wiec w tekście nie ująlem
właśnie dlatego o czechów pytałem, bo zazwyczaj są achy i ochy na te ich relacje z budowy, tylko jakoś niejak sie to ma do wygłaszanych jednoczesnie zastrzeżen, ze artykuły w supermodelu mało wnoszą. już bardziej lakoniczie niż czesi to sie pisać nie da (pamietam jakiegoś mesia, z wnętrzem od zera wydłubanym niemal całym, a opis tej pracy był skwitowany dwoma zdaniami). zresztą zobacz:Arcturus pisze:Mam tylko zastrzeżenia do tekstu, który jest bardzo lakoniczny i
JBZ pisze:C.200-świetny model i dobry artykuł.
recenzje adekwatne do wiedzy i elokwencji autorówJBZ pisze:Recenzja Spitfira Sworda na trzech stronach z 4 zdjęciami a dalej 1 strona i 5 fotek dość przypadkowych Mitchella HK Models w 32. Wolałbym odwrotnie.
no wiem, jakies gargantuiczne nieporozumienie.JBZ pisze:Artykuł (chyba sponsorowany) o stojakach jedynej słusznej firmy-już ktoś wcześniej się wypowiadał...
wątpie czy wszystkich. najwyżej wiekszosci, i to z perspektywy 'sklejacza'. zresztą kolejna porcja kwiatków będzie w drugiej czesci materiałuJBZ pisze:Plus za opisanie wszystkich wad modelu.
-
spiton
Przy czym jeśli chodzi o takie rzeczy jak przegląd technik to wolałbym artykół typu np "naciągi w szmatopłatach" i KRÓTKIE SBS'y kilku modelarzy , żeby było wiadomo jak ten temat można podejść. Podobnie np."Srebrne samoloty" i znowu kilku modelarzy pisze i pokazuje jak oni do problemu podchodzą. W przeciwnym razie dostaje artykuł na 3 strony z którym niekoniecznie muszę się zgadzać.Arcturus pisze: Moje postulaty:
- lepsze powiązanie tekstu z ilustracjami (np. wprowadzenie numerów zdjęć i odnośników do nich w tekście)
- artykuły przeglądowe typu: "test metalizerów dostępnych w Polsce", "modele F4 Phantom w 1:48" itd
Ja się pod tym podpisuje.Arcturus pisze: - więcej modeli z "wkładem własnym", czyli coś więcej niż model plus wszystkie dostępne do niego na rynku żywice i blachy (tak jak Karasie z MR czy zajebisty hiszpański "Zrinyi" w SM).
Natomiast oglądanie zeskanowanych blaszek uspakaja mnie ,-)). I ciesze się, że w Mini Replice są takie strony.
Do tych postulatów dodałbym jeszcze postulat obecności jakiś ciekawych poloników.
- KFS-miniatures
- Kontakt:
przecież to oksymoron.spiton pisze:ciekawych poloników
poza tym w kazdym numerze masz jakis jebany samolot z szachownicą. mało jeszcze?
-
spiton
Kamil, szczególne zainteresowanie modelami związanymi z narodowością osób kupujących pismo to nie jest znowu jakiś zaściankowy przesąd. Zwróć uwagę na kolegów modelarzy z krajów europejskich. Zwłaszcza tych porządnych krajów. U nich ten "modelarski patriotyzm" jest z pewnością silniejszy. Słowem nie jest to tendencja wstydliwa. Gdyby powiązać to jeszcze z artykułem historycznym , którego ilustracją byłaby relacja z budowy, byłby fajny klimacik. I nie chodzi mi oto, żeby od razu zajmowało to pół numeru ,-)).KFS-miniatures pisze:przecież to oksymoron.spiton pisze:ciekawych poloników
poza tym w każdym numerze masz jakiś jebany samolot z szachownicą. mało jeszcze?
- KFS-miniatures
- Kontakt:
a czy ja mówie, ze zaścianek? ja tylko stwierdzam, ze do gazety trafiają czesto słabsze modele, tylko dlatego, ze mają szachownice, a jeden taki musi byc w kazdym numerze. między innymi dlatego w którymś z kolejnych wydan bedzie relacja z hudowy oxforda 'skleiłem, pomalowałem', bo ja go robie prosto z pudła, kombinowac bede tylko z kalkomaniami, a pisac w tym modelu nie ma o czym, bo jest samoskładalny
a skad teza o tym, ze 'na zachodzie' to modelarski patriotyzm jest silniejszy to nie mam pojęcia. przynajmniej na podstawie lektury gazet nie dostrzegłem niczego takiego
a skad teza o tym, ze 'na zachodzie' to modelarski patriotyzm jest silniejszy to nie mam pojęcia. przynajmniej na podstawie lektury gazet nie dostrzegłem niczego takiego
Masz na mysli Greka robiącego polskiego lancastera?spiton pisze:
Kamil, szczególne zainteresowanie modelami związanymi z narodowością osób kupujących pismo to nie jest znowu jakiś zaściankowy przesąd. Zwróć uwagę na kolegów modelarzy z krajów europejskich. Zwłaszcza tych porządnych krajów. U nich ten "modelarski patriotyzm" jest z pewnością silniejszy. Słowem nie jest to tendencja wstydliwa...
Nie wstydliwa tylko obiektywnie nieciekawa w porównaniu do całości.
Łatwo być "patriotą" Ruskowi albo USAmanowi bo mieli największy wybór ciekawych konstrukcji i malowań.
Jak inetersujesz się np. lotnictwem morskim od IIWW, albo asami, albo konfliktami po IIWW to co tam możesz nasklecać? To nie chodzi o plucie na orła tylko wybór między, a między.
Bo jeżeli ktoś się interesuje polskim lotnictwem i robi do tego modele to super, ale jeżeli interesuje się lotnictwem i robi polskie bo jest Polakiem to mi na masochizm zakrawa.