SuperModel

Inboxy, zapowiedzi
spiton

Re: SuperModel

Post autor: spiton »

tankmania pisze:
Arkady72 pisze: Nie tylko okładki, wnętrze też moim zdaniem. Może to wynka z tego co Roman pisał, ale w większości zagraniczne gazety mają moim zdaniem lepszych fachowców od DTP.
Nie od razu Rzym zbudowano. A biorąc do reki gazetki modelarskie jaki zaczęły się po roku 90 ukazywać, to widać ogromny skok jakościowy. Myślę, że na poziomie edytorskim na jakim znajduje się SM, to szata graficzne nie jest już pieta achillesowa tego pisma. Ty Artur jesteś człowiekiem obytym z zachodnimi pisemkami, i widzisz różnicę. Ale przeciętny polski modelarz i tak postrzega SM jako kolorową ejakulacje zajebistości. A przecież jesteśmy facetami i nie zależy nam tak bardzo na opakowaniu.Myślę, że ważniejsze jest teraz zharmonizowanie składu, żeby zoptymalizować go pod względem sukcesu komercyjnego. A wygląd poprawia się chyba sam z czasem.
Awatar użytkownika
Arcturus

Post autor: Arcturus »

Mam przegląd SM na bieżąco od ponad 2 lat i w tym okresie postęp w szacie graficznej (in plus) jest bardzo duży. Zachodnie pisma miały znacznie więcej czasu na ewolucję, stąd ich obecna atrakcyjna forma. Dla mnie jednak ~30 pln za pismo to cena zaporowa, wiec nie mam dylematów czy kupić czy nie, pozostaje rynek krajowy. A do słowa drukowanego będę miał ciągoty zawsze, to już wdrukowało się w dzieciństwie, gdy z wypiekami na twarzy biegałem po całym miasteczku i zaglądałem do każdego kiosku, czy przypadkiem nie ma Małego Modelarza, który był towarem deficytowym i znikał jak ciepłe bułeczki. Nie mówiąc o TBIU, które mimo upływu 30 lat wciąż mam przed oczami :)
tankmania

Post autor: tankmania »

Arcturus pisze: A do słowa drukowanego będę miał ciągoty zawsze, to już wdrukowało się w dzieciństwie, gdy z wypiekami na twarzy biegałem po całym miasteczku i zaglądałem do każdego kiosku, czy przypadkiem nie ma Małego Modelarza, który był towarem deficytowym i znikał jak ciepłe bułeczki. Nie mówiąc o TBIU, które mimo upływu 30 lat wciąż mam przed oczami :)
Nie trzeba było gonić, tylko dać kioskarce od czasu do czasu czekoladę i był odłożony i czekał. ;)
Awatar użytkownika
Arcturus

Post autor: Arcturus »

tankmania pisze:
Arcturus pisze: A do słowa drukowanego będę miał ciągoty zawsze, to już wdrukowało się w dzieciństwie, gdy z wypiekami na twarzy biegałem po całym miasteczku i zaglądałem do każdego kiosku, czy przypadkiem nie ma Małego Modelarza, który był towarem deficytowym i znikał jak ciepłe bułeczki. Nie mówiąc o TBIU, które mimo upływu 30 lat wciąż mam przed oczami :)
Nie trzeba było gonić, tylko dać kioskarce od czasu do czasu czekoladę i był odłożony i czekał. ;)
Ja wtedy byłem idealistą, i długo później też... Dopiero ostatnio zacząłem przeglądać na oczy :D Ale raz zapłaciłem prenumeratę na kwartał i dostałem pocztą, m.in. Vittorio Veneto :) Ale chyba niepotrzebnie wszczynam offtopa. Wcześniej czy później pewnie powstanie wątek wspomnieniowo-sentymentalny.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Arkady72 pisze:ale okładki zachodnich pism modelarskich są bardziej "kuszące" niż SM.
naprawdę jest taka znacząca różnica?

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Slash

Post autor: Slash »

Nie licząc wyjątku potwierdzającego regułę w postaci okładki z recovery Szermanem to zagraniczne chyba po prostu mają więcej elementów na okładce. Zarówno jakiśkolwiek napisów jak i mikroskopijnych czy dużych fotek modeli . To pewnie kwestia stricte PRowa, ale chyba bogatsza, choć zdecydowanie podobna okładka, mówi podświadomie klientowi, że z nią dłużej będzie się siedzieć na klopie bo jest więcej w środku.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

no mnie sie własnie te MIM okładki podobają. jeden model, niesztampowy kadr zazwyczaj.

wszystkie inne to pierdolnik i choinka, na zasadzie im wiecej tym lepiej
tankmania

Post autor: tankmania »

Dla mnie jest, chociaż Modeller wypada najgorzej. Ale samo "logo" SM na przykład ma po środku w tym zestawieniu. Ja wiem, że to nie jest taka różnica która ma wpływ na coś, ale dla mojej estetyki różnica jest.
Mecenas/Kolekcjoner

Post autor: Mecenas/Kolekcjoner »

Okładki wszystkich czasopism sa porównywalne.
Ale jak trzeba to można się do wszystkiego przyczepić :(
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

tankmania pisze:Ale samo "logo" SM na przykład ma po środku w tym zestawieniu
na te same obrazki patrzymy? mnie sie zdawało, ze w lewym górnym rogu. zresztą zupełnie podobnie jak francuzi

pomijam oczywiscie fakt, ze samo logo supermodelu piękne nie jest.

choć steelmaster w sumie od niedawna ma nowe, a wcześniejsze było godne tej pokraki z okłądki wingmastera
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”