[W] Różne takie
Moderator: Arcturus
Re: [W] Różne takie
Henryk zostaje w domu , co do reszty to zobaczę.
Nawet zaczyna mi się podobać (i można zgłosić na fotę Admina):

...ale jakiś wrzód na tyłku zawsze musi wyleźć; zużyłem już z pół rolki taśmy tamiyowskiej i wszędzie farba trzyma się dobrze, ale nie tu. I będzie zabawa w poprawki

...ale jakiś wrzód na tyłku zawsze musi wyleźć; zużyłem już z pół rolki taśmy tamiyowskiej i wszędzie farba trzyma się dobrze, ale nie tu. I będzie zabawa w poprawki

I skąd się takie gówno robi?? Można uniknąć tego jakoś ??
Mam to schorzenie często....nawet po Tesie Sensitive.
ChW - cały model był pomalowany sreberkiem H8 Gunze (położonym na Surfacera), na to farby Gunze z serii C - powinno trzymać (i prawie wszędzie trzyma). Naukowe wytłumaczenie jest takie, że może zmacałem to miejsce tłustymi paluchami przed położeniem właściwej farby. Nie chciało się rękawiczek wkładać, a lateksowe wdzianko to podstawa ...Wiewiór pisze:I skąd się takie gówno robi?? Można uniknąć tego jakoś ??
I to jst bardzo dobra desyzja, wielkie toto i do tego jeszcze masakrycznie spasowaneArcturus pisze: A po nim już się nie tknę 1:32.
tak, jestem #ponurymodelaż
Cóż, kolejny z niekończącego się ciągu błędów i wypaczeńpotez pisze:I to jst bardzo dobra desyzja, wielkie toto i do tego jeszcze masakrycznie spasowaneArcturus pisze: A po nim już się nie tknę 1:32.
W pogoni za sławą i laurami na PWM walczę dalej z francowatym klocem z SH:
Ponitowany, spód już wstępnie pomalowany. Dorobiłem stelaż do celownika oraz system mocowania wiatrochronu (poprzeczka plus cięgła, dość nietypowe...). Niestety, nie mogę znaleźć jednej z osłon podwozia, trzeba będzie dorobić, choć kształt mocno fikuśny.

Postanowiłem wypróbować sobie taki "preshading", żeby zróżnicować zieloną powierzchnię - pociapałem gąbką z białą i żółtą farbą:

Jednak efekt praktycznie przepadł pod farbą, choć grubo nie kładłem. No trudno...

Ponitowany, spód już wstępnie pomalowany. Dorobiłem stelaż do celownika oraz system mocowania wiatrochronu (poprzeczka plus cięgła, dość nietypowe...). Niestety, nie mogę znaleźć jednej z osłon podwozia, trzeba będzie dorobić, choć kształt mocno fikuśny.

Postanowiłem wypróbować sobie taki "preshading", żeby zróżnicować zieloną powierzchnię - pociapałem gąbką z białą i żółtą farbą:

Jednak efekt praktycznie przepadł pod farbą, choć grubo nie kładłem. No trudno...

Jeśli chcesz się bawić gompkom w przebarwienia, to proponuję poćwiczyć na boku filtry z bardzo rozcieńczonej vallejo, ale po aerografie. Bardzo rozcieńczona i ledwo wilgotna kilka/naście razy. Trzeba poćwiczyć i ocenić mozliwości.Arcturus pisze:
...
Btw. szkoda, ze taki czarny ten preszejding na mea gusta.
Dzięki, dobra myśl - może zastosuję. Do tego żółtego to specjalnie kupiłem właśnie vallejo transparent yellow. Poeksperymentuję pewnie bezpośrednio na Hołku, bo ten kloc tylko do takich zabaw się nadajetankmania pisze:Jeśli chcesz się bawić gompkom w przebarwienia, to proponuję poćwiczyć na boku filtry z bardzo rozcieńczonej vallejo, ale po aerografie. Bardzo rozcieńczona i ledwo wilgotna kilka/naście razy. Trzeba poćwiczyć i ocenić mozliwości.Arcturus pisze:
...
Btw. szkoda, ze taki czarny ten preszejding na mea gusta.
Preshading faktycznie mało wyrafinowany, choć nie czarny (C40, czyli chyba Panzer Grey). Chyba niesłusznie założyłem, że pod ciemną zieleń i tak jeden chooj.