Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
Spotter

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: Spotter »

Drobna kontrola. Podstawa działa pomalowana i pancerz od przodu. Jest ok, czy coś poprawiać?
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

KFS-miniatures pisze:jest dobrze
No to dobrze :D
Awatar użytkownika
Spotter

No nieźle, w 5 dni udało mi się zmalować cały model. Jak na mnie niezłe tempo.
Prezentuje się obecnie jak niżej i pytane - coś poprawiać, czy lecimy dalej?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

chyba nie ma sie co tasować. trza jechac dalej. czyli teraz bedziesz musiał troszke pomyśleć, gdzie i jak porobic rozjasnienia bryły.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

chodzi o rozjasnienie bryły, dołozenie kolejnych pionowych smug oraz rozswietlenie detali. płaskie poziome powierzchnie mozesz pokryć marmurkiem.
tym razem farba juz mocno rozcienczona. do pierwszych prób mozesz zmieszac ją z kolorem bazowym, a potem dodawac coraz wiecej tej do rozjasniania. czyli deck tan najlepiej.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

KFS-miniatures pisze:chyba nie ma sie co tasować. trza jechac dalej
Czyli rozumiem, że można by coś zrobić lepiej, lub ewentualnie poprawić. Napisz proszę co, abym przy następnych modelach o tym pamiętał, a właściwie był świadom.
Co do samego rozjaśnienia modelu, to raz pokazujesz mix XF-15 z XF-2, a raz XF-55. Czy mam wybrać jedną z tych opcji, czy może zastosować obydwie w odpowiedniej kolejności? No i rozumiem, że rozjaśniam etapami, kilkoma tonami? Czy może od razu właściwym jasnym kolorem, ale uważam przy malowaniu, aby stworzyć delikatne przejścia kilkoma tonami?
KFS-miniatures pisze:tym razem farba juz mocno rozcienczona
Co rozumiesz pod tym pojęciem? Proporcje (oczywiście na oko, a nie aptekarsko) zbliżone do 1:3, 1:5 czy może jeszcze bardziej?

No i teraz kwestia dla mnie najtrudniejsza, czyli wybór odpowiednich płaszczyzn do rozjaśnienia. Jak pisałem wcześniej, nie podoba mi się sztuczna modulacja. Chciałbym uzyskać efekt taki jak zaprezentowałeś na teciaku, gdzie jest właśnie światłocień. Zaś patrząc na twoje zdjęcia, to nie widzę jednego schematu. Mógłbyś powiedzieć który jest najbliższy efektowi, który bym chciał osiągnąć? Ewentualnie które panele i w jaki sposób mam rozjaśnić u siebie?
Dodanie jasnych krech - jako nowe, czy rozjaśnić i wzmocnić obecne?

No i ostatnia kwestia, czyli marmurek. Tą technologię kojarzę tylko z lotnictwa, ale nigdy nie widziałem jak to wygląda w pancerce. Mógłbyś zapodać jakiś przykład?
Ufff, to by było chyba narazie tyle.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Spotter pisze:rozjaśniam etapami, kilkoma tonami? Czy może od razu właściwym jasnym kolorem, ale uważam przy malowaniu, aby stworzyć delikatne przejścia kilkoma tonami?
ap tu ju.. zalezy jak opanujesz i jak rozcienczysz farbe.
Spotter pisze:Proporcje (oczywiście na oko, a nie aptekarsko) zbliżone do 1:3, 1:5 czy może jeszcze bardziej?
blizej 1:5. ale jak sie boisz, ze odrazu wyjdzie ci zbyt nachalny efekt, to mozesz rozcienczyc bardziej.
ponieważ i tak sie bawisz niespiesznie, to mozesz wyjśc od mieszanki koloru bazowego i tego do rozjasnien 1:1 + rozcienczalnik, a potem dodawac coraz wiecej farby jasnej.
w nastepnym kroku bedziesz mieszał kolor bazowy z bielą i ukltratransparetnym kolorem jeszcze rozswietlał duperele i krawedzie. wiec narazie baw sie kolorem bazowym i buffem albo deck tanem
Spotter pisze:czyli marmurek. Tą technologię kojarzę tylko z lotnictwa, ale nigdy nie widziałem jak to wygląda w pancerce. Mógłbyś zapodać jakiś przykład?
i słusznie co sie kojazy. chodzi o to, zeby płaskich powierachni nie rozjasniac po całosci, monotonnie, a nałozyc geste meandry

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Spotter pisze:patrząc na twoje zdjęcia, to nie widzę jednego schematu.
bo nie ma schematu.. musisz improwizowac. tu chodzi o kontrasty. co do wyboru płaszczyzn, to popatrz sobie na wz.34 i sdkfz 223, wyciągnij średnią, podpatrz co w nich jest porozjasniane
Spotter pisze:nie podoba mi się sztuczna modulacja
modulacja z definicji jest sztuczna, jak i całe malowanie modeli.
zabawa polega na tym, ze jak przedobrzysz z efektami, to zawsze mozna je zgasic. jak zrobisz zbyt subtelnie, to wszystko zdechnie na kolejnych etapach.

patrz jak zmienia sie wszystko juz po samym łoszu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Spotter pisze:Wyjaśnienie proszę: baza+buff lub deck tan, czy może baza+buff lub Baza+deck tan?
rozjasnienia robisz buffem lub deck tanem. wiec jeden albio drugi jako dodatek do bazowgo koloru (flat flesh jak mniemam).

wiesz, ja robie tak, ze malije fleszem, potem jak skoncze to nie myje aerografu, tylko do resztki flesza wlewam kolor do rozjasnien..
Awatar użytkownika
Spotter

Dzięki. Tak, baza to XF-15, jak zresztą zaleciłeś :)
KFS-miniatures pisze:wiesz, ja robie tak, ze malije fleszem, potem jak skoncze to nie myje aerografu, tylko do resztki flesza wlewam kolor do rozjasnien..
No tak, ale Ty masz doświadczenie i robisz to szybko. A u mnie widzisz jak idzie. A poświęciłem 5 dni po min. 1:30h.

Aaaa, a co do aero to miałeś rację, że farba była problemem. Ale nie to że była jakaś walnięta, tylko szybko zasychała w dyszy. Dodanie retardera i czyszczenie jej co jakiś pomogło.
Awatar użytkownika
Spotter

No i próba rozjaśniania za mną. Powiedz czy idę dobrą ścieżką, czy może coś nie tak. Położone trzy warstwy: 2x baza z XF-55 (1:1 oraz 1:3) i 1x tylko XF-55. Przedni pancerz ma identyczny odcień jak podstawa Flak'a oraz ten mały pancerz. Fotografem jestem kiepskim, więc zdjęcia też słabe.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”