Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: KFS-miniatures »

generalnie powinno byc ok. krawedzie rozjasnij. tak samo maskę, zrób podobnie jak we wz.34
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Trochę to czasu zajęło, ale malowanie pracochłonne, trochę walki z aero (okazało się, że dysza walnięta - NOWA!) no i w międzyczasie córka mi się urodziła :lajkonik:
Zdjęcia jak u mnie - do najlepszych nie należą. Ale mam nadzieję, że widać co i jak. No i teraz pytanie co dalej? Jaki następny etap?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

dodaj jeszcze z rozcienczalnika zabrudzonego offwhite albo zwykłą białą przepalenia blisko granic paneli. tak na samych szczytach. takie bliki. mozesz w ten sam sposób rozswietlic włązy na dachu, górne powierzchnie reflektorów, kołpaki w kołach..
a potem mozesz wziąc albo vallejo silvergray, albo emalię olejną tamiy buff lub deck tan. lub jakis ekwiwalent powyższych, i już z poedzla bedzie podbijanie detali
Awatar użytkownika
Spotter

Ok, czyli teraz te przepalenia. Offwhite to jakaś konkretna farbą? Używając zwykłej białej rozumiem że ma być sama mocno rozcieńczona? Żadnych dodatków?
Silver Grey jest akrylem, zaś Tamkę proponujesz olejną - dlaczego?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Spotter pisze: Offwhite to jakaś konkretna farbą?
jak akurat mam gunziakowego ofłajta, wiec nie musze knuc. ty mozesz wlac rozcienczalnik, dac trzy krople białego i jedna krople buff czy tam deck tan. zeby tę biel zabrudzic lekko
Spotter pisze:Silver Grey jest akrylem,
winylowy wodorozcienczalny akryl. mocno rozcienczony. nawet z minimalnym dodatkiem detergentu
Spotter pisze:Tamkę proponujesz olejną - dlaczego?
bo sie wygodniej nią maluje, gdy jest mocno rozcienczona

malujesz, detale, nity, krawedzie blach, uchwyty na narzedzia, korki itd

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

w nastepnym kroku. potem detale kolorowe, trzonki, działko opony, bandaże etc. ale kamuflaż już bliziutko..
Awatar użytkownika
Spotter

Ok, prace związane z off-white wykonane. Mam nadzieję że widać. Jest ok, czy mam coś poprawić? Aha - przedni pancerz i Flak przemalowane :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz pytanie odnośnie kolejnego etapu, czyli praca pędzlem z farba silvey grey. Rozumiem, że farba musi być rozcieńczona. Jak bardzo? Tak samo jak do aero, czy inaczej? I co dokładnie maluję?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

przednia płyta szoferki na górze i płyta na grilu, na tej samej krawedzi. to ma byuc całe rozswietlone. miałem nadzieje, ze na kolejnych rozjasnieniach poznikają ci te paski. ale ze nie poznikały, to rozjasniaj dalej, az przestanie wyglądac jak drelichowy pasiak. to wszystko jest zbyt regularne, obrzydliwuie nienaturalne i spotęgowane dodatkowo nitami.jak na kolerjnych etapach dodał bys jakies zacieki z pod nitów własnie to wogóle zrobiła by ci sie zebra
Awatar użytkownika
Spotter

Ok, przednie płyty do poprawki. Reszta rozumiem ok?
Co do pasków - mają kompletnie zniknąć, czy tylko część zamalować i zróżnicować? I mowa tylko o płycie szoferki, czy cały pojazd?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

jeżeli sam nie zauwazysz i nie załapiesz ci w tym nie gra, to skonczysz jak solo, który moze doszedł do pewnej sprawnosci w stosowaniu technik, ale jest w tym tak bezmyślny jak tylko byc bezmyślnym można. spójż na ten model na zywo, spójż na zdjecia. znajdź i zlikwioduj wszystkie przesadne regularności. i przestan zwracac uwage na nity. dla ciebie ich tam nie ma na tym etapie malowania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”