Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: KFS-miniatures »

Spotter pisze:1. Do zrobienia działa potrzebuję: czarny mat (mam), gun metal (mam od Tamki) i jeden z dwóch kolorów "Steel" od Vallejo (do kupienia)
no tamka do pędzla sie umiarkowanie nadaje, a już szczególnie metaliczny kolor, a najśmieszniej bedzie, jak ją zaczniesz z vallejo mieszać. gunmetal i steel kup valejo model color
Spotter pisze:2. Do zrobienia trzonka drewna starczy zestaw od Life Color, czy może tylko któreś z farb w zestawie? KFS, prośba o mały tutorial jak malować drewno
nie dziaduj. kup cały zestaw. wystarczy co do konca życia, a zasadniczo w zaleznosci od potrzeb przydają sie wszystkie kolory
Spotter pisze:3. Jak pomalować celownik?
tak, jak sugeruje rys historyczny i zdjęcia archiwalne. pewnie albo czarny, albo oksydowany
Spotter pisze:4. Jak zrobić lusterko? Jakiś metalizer, czy może są inne sposoby?
metod jest wiele, zalezy jak bardzo szałowo chcesz zrobić. ale generalnie metalizer powinien dać radę. jeśli jednak miał bys cos kupowac, to polecam vallejo metal color silver. nie widziałem osobno, ale AK139 Aluminium Chipping jest tesz fajne
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

KFS-miniatures pisze: gunmetal i steel kup valejo model color
Te dwie będą ok?
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=49903
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=49897 - to ta zaproponowana przez Panzer'a.
KFS-miniatures pisze:nie dziaduj. kup cały zestaw. wystarczy co do konca życia, a zasadniczo w zaleznosci od potrzeb przydają sie wszystkie kolory
Kupione, zapłacone i czekam.
KFS-miniatures pisze:pewnie albo czarny, albo oksydowany
No tak podejrzewałem, ale nie jestem pewny czy bardziej czarny, czy oksydowany. Zobaczę jak mi pójdzie zrobienie działa i wtedy się zastanowię.
KFS-miniatures pisze:to polecam vallejo metal color silver.
Ok, wielkie dzięki. Wydaje mi się, że lusterko będzie tak mało widoczne, że farba wystarczy.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

tak

ten metal color vallejo jest o tyle fajny, ze całkiem nieźle sie do pedzla nadaje. smug nie zostawia za bardzo. wadą jest pojemnosc. do detali to styknie na dekady
Awatar użytkownika
Spotter

Działo i celownik pomalowane. Czy łopatę i to drugie na masce też w takim odcieniu, czy inaczej pomalować? Elementy drewniane czekają na zestaw Lifecolor'a.
Obrazek
Zastanawiam się jeszcze nad pozostałą częścią działa, czy nie zrobić tam suchego pędzla z gunmetal. W sumie to jest cały jeden element, tylko częściowo pomalowany. I spod farby powinny wychodzić jakieś gołe elementy. Chociażby zamek powinien być porządnie wyślizgany. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

siakieś kalkomanie pewnie masz do połozenia? jeśli tak, to dla pewnosci punktowo pod nie machnij lakier błyszczacy. a potem, jak kalkomanie siądą i odsapną tak z dzien, cały model zabezpiecz półmatem
Awatar użytkownika
Spotter

Jakie lakiery polecasz? Vallejo, Tamka? Bo tylko te dwie mam dostępne u siebie w sklepie.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

to bierz tamiye. połysk i ze dwa maty (maty, a nie zmatowiacze) i styknie ci to na pare modeli
Awatar użytkownika
Spotter

Te?
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=72618
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=72629
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=72689

Ten ostatni już mam, ale nie wiem czemu nie daje mi tak głębokiego matu, jak normalne farby Tamki.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

tego semi to mozesz sobie podarować. a matową tamkę, jak chcesz zeby była bardziej matowa, to rozciencz spirytyusem technicznym, a nie color thinnerem
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

na przykład. ale sam wpominałes, ze mat ni wychodzi co zbyt głeboko matowy, wiec pewnie nawet nic nie bedziesz musiał mieszać. inna sprawa, ze z niewiadpomych mi przyczyn kropla połysku dodana do matu sprawia, ze jakos lepiej i zupełnie bezproblemowo sie rzeczyny nakłada.
aha, nie zapomnij po nałozeniu kalkomanii dobrze umyć powierzchni z resztek płynów i kleju z kalkomanii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”