Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: KFS-miniatures »

..a jesli kalkomanie są bardzo matowe, to najpierw zabezpiecz je połyskiem, a dopiero potem cały model jedź matem
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Kalki położone, psiknięte satyną. Co będzie następnym krokiem?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

skrajniki nie powinny miec białych koncówek?

Spotter pisze: Co będzie następnym krokiem?
łoszofiltr. bierzesz siuwaksa, solidnie o mieszasz i delikatnie rozcienczasz. a potem jedziesz po całosci. nie czekajac aż wyschnie pędzlem zwilzonym w ws rozprowadzasz nadmiar, robisz pierwsze rainmarksy itd

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jak wyschnie to bedziesz mógł w ramach retuszy poscierac nadmiar siuwaksu tu i ówdzie suchymi patyczkami higienicznymi
Awatar użytkownika
Spotter

KFS-miniatures pisze:skrajniki nie powinny miec białych koncówek?
Powinny. Ale to sobie domaluję później. Póki co skrajniki i lusterko już z 3-4 razy urwałem. Teraz dokleiłem żeby polakierować.

Wash po całości powiadasz? A w czym jest lepszy od punktowego? Pytam z ciekawości, bo z tym całościowym rzadko się spotykam.

A obicia, otarcia itp. to kiedy będą robione? Wydawało mi się, że oleje i siuwaksy przychodzą nam sam koniec, po pomalowaniu wszystkiego.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Spotter pisze:Wash po całości powiadasz? A w czym jest lepszy od punktowego?
w tym, ze nie musisz sie pierdolic w punktowe nakąłdanie a przy okazji zaczynasz juz robienie efektów, filtrujesz gaszac kontrasty itd.

mozesz nałozyc w ten sposób:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

..ale sprowadza sie do tego samego - rozprowadzenia rozciencznej mikstury po powierzchni i kumulowanie jej w zakamarkach

aa, robiąc łoszyka na płaskich powierzchniach, czyli dajmy na to na podłodze paki mozesz najpierw całosc zwilzyc white spirytem, a dopiero na to zapuszczac siuwaks.

Obrazek
Spotter pisze:Wydawało mi się, że oleje i siuwaksy przychodzą nam sam koniec, po pomalowaniu wszystkiego.
no i dobrze ci sie wydawało. narazie jednak malujesz, do eksploatacji, łederingu i ogólnie syfienia dojdziemy w swoim czasie.
Awatar użytkownika
Spotter

Czy taki wash jest ok? Zawsze jak robiłem wash'a, to robiłem to punktowo a następnie dobrze czyściłem powierzchnie, zostawiając siuwaksa tylko tam, gdzie być powinien. Takie po całości, niedbałego, robię po raz pierwszy (jak zresztą większość przy tym modelu).
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

No i wash zrobiony. Powiem wam, że jednocześnie lubię robić wash i go nienawidzę! Co dalej?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Spotter

Ok, jasne. A mógłbyś napisać jakieś sugestie odnośnie koloru jasnego (bazowego) do rys i obić, bo ciemny to akurat wiem. No i jakieś sugestie dot. gdzie, co i jak? Na co zwracać uwagę, gdzie mogą się czaić na mnie pułapki itp.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

jakis jasny beż, albo silvergrey. vallejo. mocno rozcienczony. możesz dodac odrobine płynu do naczyn, zeby zmniejszyc napiecie powierzchniowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”