Warsztaty #5 - 24-26.03.2017 MOLO Łódź - ZAPISY !!!

Wyjazdowe spotkania, modelarskie też...

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
Ojciec Dyrektor
Kontakt:

Re: Warsztaty #5 - 24-26.03.2017 MOLO Łódź - ZAPISY !!!

Post autor: Ojciec Dyrektor »

Impreza robi się coraz bardziej zamknięta i raczej nie rozbija się o finanse.
Rozwiązanie nie jest skomplikowane, są większe sale w pobliżu Łodzi, ja tam jeżdżę dwa razy w miesiącu, tu jest sala, która zmieści w układzie podkowy 36 osób
http://www.polichno.zlotymlyn.pl/konfer ... rencje-t20

rzut beretem z Łodzi, bywam w pobliżu co dwa tygodnie więc mogę tam podjechać i się zorientować. Po ustaleniu kosztorysu Kamil podaje numer konta i konkretny termin do kiedy należy wpłacić składkę za salę. Wyklaruje się ile osób jest zdecydowanych, tak można zaklepać termin na dużo na przód.
Ogarnięcie burdelu proponuję każdemu na własną rękę, tj niedzielę poświęcić lokalsom na prezentację, o ile wiem jakieś dzieciaki ze szkolnej modelarni są zainteresowane, a tomaszów mazowiecki leży jakieś 15 km dalej, chłopaki zbierają bałagan w niedzielę rano i zostaje jedno biurko i projektor. Jeden zią sie produkuje i wtedy owszem można zebrać po piątaku od głowy, choć wg mnie to niekonieczne. Wtedy owszem będzie miał sens plakat i idea dobrej zabawy przez dwa dni w gronie ludków z forum jak i promowanie fajnego modelarstwa ze ScaleFun wśród ludzi spoza forum. To jest tak proste że ten plakat można wydrukować w kilkunastu egzemplarzach i sam się pofatyguję pod lokalne gimbazy żeby to porozwieszać.

To jest tylko pomysł, można podysktuować i coś pokminić w temacie, tym temacie.
karolkonw

Post autor: karolkonw »

a czemuy wgole luc? nam z poludnia to tak SREDNIO w sumie pasuje (jak ustalalismy ostatnio miejsce wybrane specjalnie dla POMORZAn ktory i tak nie bywaja...)
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Ojciec Dyrektor pisze:są większe sale w pobliżu Łodzi
i owszem, są, juz przy którejś z poprzednich imprez była o tym mowa. nawet były tansze. ale.. nieznacznie tansza sala z pieciokrotnie droższym niclegiem jakos umiarkowanie sie kalkuluje. to raz. dwa, sala, a w zasadzie obydwie sale w których dotychczas mielismy uckie warsztaty mają tę przewagę nad innymi, ze jedna ma na podłodze terakote, druga przemysłowe linoleum. wiekszośc sal niestety ma podłogi z wykładzina dywanową. co je w zasadzie dyskwalifikuje z naszej perspektywy
Ojciec Dyrektor pisze:niedzielę poświęcić lokalsom na prezentację,
w niedziele od jedenstaje to kazdy juz siedzi jak na rozżarzonych kamieniach i chce spierdalac do domu. w niedziele o 13 jest juz po zabawie. poza tym na grzyba nam tłumy z zewnątrz. mało to harmidru bedzie przy wiecej niz 20 osobach?
karolkonw pisze:jak ustalalismy ostatnio miejsce wybrane specjalnie dla POMORZAn ktory i tak nie bywaja...
całkiem słuszna konstatacja. w sumie..
Awatar użytkownika
konrad_dzik

Post autor: konrad_dzik »

Z tym całym kombinowaniem i zmianami to trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jak to zwykle bywa, ja się słucham tych co mają doświadzenie w organizowaniu takich impez i wiedzą co i jak, a nie tylko ajabymują ;)
Po co łapać króliczka, skoro tak przyjemnie się go goni
futrzaków nie obsługujemy
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

konrad_dzik pisze:Z tym całym kombinowaniem i zmianami to trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jak to zwykle bywa
jest tez poniekad gdybaniem jak zabanglały by warsztaty z większą iloscią osób kosztem pokazów, prezentacji i formalnych projektów grupowych. ale gdybaniem pozostanie napewno przynajmniej tak dłuigo, jak warsztaty będą sie odbywac w tcyh salach, w których odbywały się dotychczas.
Awatar użytkownika
potez

Post autor: potez »

a ja proponuje na razie powiesic ten temat na kołku i przeświętować uczciwie do nowego roku co tam jest do świętowania po drodze.
A potem jak sprawdze molo to zastanowimy się w węższym gronie jak to rozegrać. Bo to że zapisy sie wyczrpały po godzinie wcale wbrew pozorom nie świadczy o tym że 37 luda będzie gotowych zrzucić się na salke i potem przyjechac w marcu na miejsce... 8-)
Naczelny ma rację, że nad tym trzeba zapanować i znacząco wieksza grupa to jednak więcej problemów...
no tylko z agresywnym bohdanem nigdy nie ma problemów bo on ankłąda słuchawki na uszy i dwa dni napierdziela malowanki :piwo:
I tak najważniejsze jest CO chcemy na tych warszatatch pokazać. Bo co innego po prostu zjechać sie i wspónie coś tam robić - tpo może być i 50 osób a co innego jak chcemy coś pokazywać, wtedy jest problem. Formuła jest taka, że de facto mamy piatek wieczór ( na pół gwizdka ) i sobotę - niedziela jest już słaba, również dlatego, ze trzeba salkę posprzątać a trochę czasu na tym schodzi...
Ostatnio zmieniony pt 16 gru 2016, 00:52 przez potez, łącznie zmieniany 1 raz.
tak, jestem #ponurymodelaż
Awatar użytkownika
Korowiow

Post autor: Korowiow »

Nie byłem jeszcze czego żałuję, jestem na liście rezerwowej i chętnie bym pojechał ale czekam cierpliwie jak sprawa się rozwinie. Myślę, że tym razem mamy wyjątkowo dużo chętnych bo zadziałał brak Bytomia. Nie ma co robić rewolucyjnych zmian, bo może się okazać że coś się spierdoli. Jeśli do tej pory uczestnicy byli zadowoleni to należy kontynuować. Tak sobie myślę.
tankmania

Post autor: tankmania »

Korowiow pisze:Myślę, że tym razem mamy wyjątkowo dużo chętnych bo zadziałał brak Bytomia.
A ja myślę, że coraz więcej ludzi się przekonuje, że to działa.

Do tej pory zawsze było tak, że albo sobie przeczytał, albo zobaczył na jutubie, albo na zawodach/pokazach popatrzył. Działało to bardziej lub mniej słabo bo nie miało prawa inaczej na szybko zadziałać. W łodzi robi, czyli spełnia podstawowy warunek, a na dodatek na bieżąco ktoś to może skorygować. Nie ma lepszej opcji i ludzie wracają z Łodzi z innymi modelami, a na dodatek już częściowo mogą sami działać.

Kamil ma rację, że trudno ogarnąć większą grupę, ale myśle, że nie bierze pod uwagę jednej rzeczy. Może nie teraz jeszcze, ale za 2-3 lata będzie coraz mniej ludzi do ogarniania, a coraz więcej ogarniających bo w ten sposób to zadziała jak reakcja łańcuchowa.
Nie ma co knuć ze zmianami na marzec, ale można spróbować zrobić w tym roku 3, a nie 2 zloty jeśli będzie tylu chętnych do patrzenia i do pokazywania. Próbowanie nic nie kosztuje, a w następnym roku może już będzie możliwość większej sali bo więcej ludzi ogarnie. Może tak, a może nie. Jak się nie spróbuje to się nie dowie jak smakuje. Nie ma sensu mówić, że nie jadłem pomidorowej, ale jej nie lubie.
Panzer

Post autor: Panzer »

Najbliższą edycję jeszcze bym zorganizował po staremu w liczebności zbliżonej. W salce w Molo nie wyobrażam sobie większej ilości ludzi. A jeżeli nawet udałoby się upchnąć ludzi pod ścianami dupą do reszty, to odpada wszelka forma prezentacji. A już na pewno z zewnątrz. A to dlatego, że już ostatnio prezentację większość na sali miała w dupie. Tak więc zapraszanie kogokolwiek tylko po to, żeby się produkował dla pięciu osób mija się to z celem.

IMO większość na warsztaty przyjeżdża lepić w dobrym towarzystwie. Lepić i oglądać prezentacji się nie da, a większość, z tego co widziałem, wybiera lepienie. Przy takim założeniu jest możliwość, że trochę więcej osób wejdzie.

Ale jeżeli chcemy by Radzio pokazywał malowanie pacynek a inni patrzyli na to z zainteresowaniem to trzeba inaczej ustawić ekran niż ostatnio, a to od razu determinuje, że więcej niż te 25 osób NIE WEJDZIE.
Komentarze na polskich forach dyskusyjnych? Tak ja to widzę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Yash

Post autor: Yash »

Ojciec Dyrektor pisze:Konkretnie to daje dwie tury po 18.5 osoby, czyli należałoby się zastanowić kto zostanie połowoosobą i czy np od pasa w dół weźmie udział w malowaniu figurek a od pasa w górę w projekcie iskra. To nie jest takie proste jak się wydaje.
Nie pomyślałeś o cięciu wzdłuż zamiast w poprzek? Wtedy każda połowa może robić co chce. Nie ma ograniczeń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty SF”