[W] Jagdpanzer Hetzer

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Thalgonis

Awatar użytkownika
Spotter

Re: [W] Jagdpanzer Hetzer

Post autor: Spotter »

Sorry że się czepiam, ale nadal średnio widzę co i jak. Bo tło wprawdzie zmieniłeś, ale bardziej przykuwa moją uwagę niż model. Błagam Cię, zrób coś z tym. Jeżeli chcesz czarne, to ok. Ale ma być matowe. Bo obecnie odbija światło i zaburza cały odbiór.
A co do modelu, to jak się bardziej przyjrzeć, chociaż oczy wariują, to on mi tak na dwukolorowego wygląda. Ta modulacja trochę za ostra jest. Znaczy masz jeden kolor, przejście i drugi kolor. Za mało płynnie. Z ciekawości - ile odcieni nakładałeś?
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

I dogódź takim :D - jeden że za słaby kontrast, a drugi że za ostro :mrgreen:
Nakładałem 2 odcienie oczywiście na główny, bazowy dungelb... Z tym, że fakt, między bazowym a pierwszym rozjaśnieniem jest widoczna różnica to już między tym pierwszym rozjaśnieniem a drugim tak sobie... One są jednak bardzo zbliżone (albo źle pryskałem)
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
Spotter

No bo kontrast jest za słaby. Różnica między najciemniejszym a najjaśniejszym jest za mała. I to jest pierwszy problem.
Durgi problem to techniczne wykonanie malowania. Malując powinieneś tak próbować, aby te kolory miały możliwie jak najłagodniejsze przejścia. Żeby od dolnej krawędzi do górnej kolor zmieniał się cały czas. A nie tylko na pewnym fragmencie.
Ja do swoich malunków wykorzystuję 4-5 różnych odcieni i do tego jeszcze podkład i czerń. Zaś nakładając każdy odcień moduluję go grubością warstwy jaką nakładam.
Thalgonis

Witojcie,
miałem odważniej trochę pojechać farbą po tym pancerzu... Oto efekt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
====================
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Ale to ma być gradient, płynne przejście, a nie krecha pomiędzy ciemnym a jasnym....
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Thalgonis

Pocieszysz mnie że na tym tylnym (ostatnie zdjęcie) wyszło w miarę? ;)
No dobra, jeszcze raz...
====================
cooper69

Post autor: cooper69 »

Dalej jak poprawisz za mało kontrastu.
Jak nie „przegniesz pały” to wszystko zniknie.
Awatar użytkownika
Spotter

Spotter pisze:No bo kontrast jest za słaby. Różnica między najciemniejszym a najjaśniejszym jest za mała. I to jest pierwszy problem.
Durgi problem to techniczne wykonanie malowania. Malując powinieneś tak próbować, aby te kolory miały możliwie jak najłagodniejsze przejścia. Żeby od dolnej krawędzi do górnej kolor zmieniał się cały czas. A nie tylko na pewnym fragmencie.
Ja do swoich malunków wykorzystuję 4-5 różnych odcieni i do tego jeszcze podkład i czerń. Zaś nakładając każdy odcień moduluję go grubością warstwy jaką nakładam.
Nic więcej do dodania nie mam.
Thalgonis

Oj, głupio wyszło... Muszę się jakoś wytłumaczyć :oops:
Panowie, to nie jest nie zrozumienie zasady miękkich przejść pomiędzy trzema odcieniami ale brak panowania nad aerkiem...
Przestałem już dziabać bezpośrednio na modelu - pryskam na hipsa (efekt poniżej). Ciągle mam problem z tym ostatnim rozjaśnieniem, jest jakby za mocny - ten środkowy odcień prawie znika :(

Obrazek
====================
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Malujesz gęstym gluten, dlatego nie masz nad tym kontroli i dlatego doskonale widać ziarno tego Twojego psikania. Brudnym rozcieńczalnikiem się robi takie rzeczy, po jednym przejściu nie powinno być nawet widać że przejechałeś.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thalgonis”