[W] Sd.Kfz. 234 „Puma”

Moderator: Thalgonis

Thalgonis

[W] Sd.Kfz. 234 „Puma”

Post autor: Thalgonis »

Czółko,

ja wiem, że to „dziwnie” zabrzmi - kolejny tydzień wakacji i kolejna dłubanina, żeby się nie zanudzić na tych „wakacjach” :banana: Na warsztacik trafiła „Puma” od Italieri. Nabyty z myślą o ćwiczeniu malowania na jakimś „g”, bo sobie czytałem na różnych forach o modelach tej firmy, że niby takie do kitu... A tu „niespoździanka” - bardzo fajnie te wszystkie plastiki w tej pumce są spasowane. Jedyne narzędzia jakimi dysponowałem na tym wyjeździe, to nożyk i jeden pilniczek kosmetyczny (stało na nim „240”). I w zupełności mi to wystarczyło :lajkonik:
No i teraz czekam na Wasze przykazania - nawet podkładem nie psiknę bez „zielonego światła” od Was :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

PS1. Jasne jest, że skoro jest zakupiony jako ćwiczebny, to jest to wersja prosto z pudła.
PS2. Oczywiście najpierw „kończymy” sdkfz 223 - ten tutaj może poczekać :D
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
Spotter

Re: [W] Sd.Kfz. 234 „Puma”

Post autor: Spotter »

Akurat Puma od Italeri to chyba przepak innej firmy, dlatego jakość lepsza niż standardowe wypusty tej firmy.
Ładnie skleiłeś, to nie wiem po co czekasz na zielone światło. Jak go chcesz zrobić i co osiągnąć? Bo bez tej informacji będzie ciężko pomóc.
Thalgonis

Spotter pisze:Akurat Puma od Italeri to chyba przepak innej firmy, dlatego jakość lepsza niż standardowe wypusty tej firmy.
Nie za bardzo... Wg Scalemates właśnie Italerii wypuściło go jako pierwsze w 1980 (ten mój to pudełko z 2008 oznaczone jako „New box”). Poźniej różne firmy robiły przepaki - przynajmniej tak rozumiem tabelki „Product timeline” na Scalemates...
Spotter pisze:Ładnie skleiłeś, to nie wiem po co czekasz na zielone światło. Jak go chcesz zrobić i co osiągnąć? Bo bez tej informacji będzie ciężko pomóc.
Dziękuję :piwo: Co chcę osiągnąć? Myślałem żeby zrobić jakiś inny niż „oklepany” 1111 (zdobyty przez brytyjczyków czy cuś tam), szukałem w związku z tym jakichś zdjęć ale właśnie prawie zawsze wyświetla mi tę „1111” (pewnie najlepiej obfotografowana jako zdobyczna) - jednak jak już jest coś innego, to cholernie niewyraźne :-/ Gdzieś na jakimś filmiku na YT widziałem, jak przez te „zawleczki” na dolnej części burt, modelarz przewlekł jakąś linkę i na niej przymocował maskowanie „liściastych gałęzi” (?) - bardzo mi się to spodobało i takie coś chciałbym „powtórzyć”, tylko nawet nie wiem skąd takie „gałęzie” skombinować...
====================
Thalgonis

Jednak jest pewien „zonk” w tym modelu... Na fotce poniżej w czerwonych obwódkach uchwyty na kanistry. W oryginale na pewno tak nie wystawały za burty pojazdu...

Obrazek

Teraz nie wiem czy wogóle wklejać te kanistry w przedniej części... Tego się nie da przerobić, bo same kanistry „siedzą w skali” - porównałem z tymi dołączanymi do tamkowskiego 223, są takie same wymiarowo.\

Druga sprawa: coś tam musiałem podszpachlować drobnego i wyjąłem swoją starą dissolve putty od mr.hobby. Strasznie zgęstniała, dawno nie używana... Można tam coś wlać (np. levelinga thinnera) żeby ją troszkę rozrzedzić?
====================
cooper69

Post autor: cooper69 »

wydłub trochę i pomieszaj na boku dla próby ale na 99% tak
Awatar użytkownika
Spotter

Kiedyś chyba z WS'em rozcieńczałem tą od Tamki. Całkiem fajnie działała. Tylko niestety WS szybko paruje.
Thalgonis

Oki Panowie, spróbuję na boku, jak Rafał podpowiedział (właściwie mogłem nie pytać tylko od razu to sprawdzić) :-)

A co z tymi kanistrami - przyklejać czy olać?
====================
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

Poprzyklejane wszystkie kanistry okropnie regulaminowo wyglądają. Taki porządek nigdy nie służy efektownej prezentacji modelu.
Awatar użytkownika
Spotter

Rób jak Ci się podoba. Fragles ma rację, ale ja np. nie lubię jak czegoś brakuje. Wtedy to dla mnie jakieś takie niedokończone się wydaje. To jest pojazd wojenny i jak byś nie zrobił, będzie dobrze.
Thalgonis

Puma jaka jest, każdy widzi :P
Zdecydowałem, że z przodu nie dam żadnych kanistrów - będą luźne pasy na tych stelażach.
Zachciało mi się poeksperymentować i zmieszałem gunziakowskie surfy czarny z szarym - wyszedł całkiem fajny kolorek :mrgreen: Na to będzie dunkelgelb jako bazowy, a potem dwa kolorki kamo...

Obrazek

PS. kółka założone tylko do zdjęcia, w środku brakuje jeszcze zaślepki...
====================
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thalgonis”