Kij w mrowisko czyli rozbebeszanie czy artystyczne malowanie

Niegroźnie
Jaho63

Re: Kij w mrowisko czyli rozbebeszanie czy artystyczne malow

Post autor: Jaho63 »

Ja pierdziele.
tankmania pisze:
Jaho63 pisze: A może ktoś wyrażający swoje zdanie nie chce wcale zmieniać Twojego zdania?
Grzegorz2107 pisze: Ty wiesz jaki mam cel. Napisałem zresztą: Chcę posprzątać. Posprzątać parę przesądów, że model to kawałek modelarza, którego krytyka modelu sprawia psychiczny ból, że frajdolarze są zagrożeniu w swojej egzystencji przez demony MR, AZ, GC...i inne równie groźne, ale jeszcze ukryte w paranoi. I parę innych fantazmatów przyszedłem posprzątać, choćby taki drobny, że jak Spitfire ląduje, to wyrywa całe kępy trawy. :D
No właśnie!
Facet chce wyjaśnić, że nie ma zamiaru krytykować ludzi... Nie chce na siłę zmieniać ich zdania. "Prosi" żeby nie łączyć opinii o modelu z zaszłościami "towarzyskimi".
Czego tu nie rozumieć????
Ostatnio zmieniony sob 01 wrz 2012, 13:09 przez Jaho63, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bercik

Post autor: Bercik »

Janusz, nie umyka. Pomijam intencje. Jeżeli jest jakaś grupa skupiona silnie wokół jakiejś opinii, w którą wchodzi inny człowiek prezentując inne poglądy, to skutek jest dość prosty do przewidzenia. Jedni podejmą dialog, innym wystawi się taki człowiek na strzał. Po kilkudziesięciu stronach dyskusji finał będzie taki, że obie strony jeszcze bardziej utwierdzą się w swoich opiniach, za to dokonają się wśród innych kolejne podziały. Więc pytam, po co to robić?
Obrazek
Jaho63

Bercik pisze:Więc pytam, po co to robić?
Berciku. Gdyby nie było choćby nikłych szans na zrozumienie, to cały ten świat byłby do dupy. :)
Czarny pisze:nie jestem przekonany czy Ty albo Grzesiek mielibyście na tyle cywilnej odwagi.
Tak Czarny. Wystraszyłeś mnie. OK?
Awatar użytkownika
Bercik

I jest do dupy. Bo nie można zaakceptować, że ktoś ma inne zdanie, tylko jedni drugi na siłę muszą wpychać we własne prawidła... :x
Obrazek
Jaho63

Bercik pisze:I jest do dupy. Bo nie można zaakceptować, że ktoś ma inne zdanie, tylko jedni drugi na siłę muszą wpychać we własne prawidła... :x
Kiedy właśnie na odwrót.
Dasz konkretny przykład? Pobawimy się w analizy? Jeżeli oczywiście nie jesteś tak wrażliwy jak Tank... ;)
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Arkady dostał wiadomość na PW. Może ją upublicznić, nie mam akurat nic przeciw temu. Ja mu tam udowodniłem, że jego dowód jest błędny.
:lol: tym razem rozbawiłeś mnie Grzegorzu!
Widzę, że niestety kompletnie nic nie zrozumiałeś co w prosty sposób Ci napisałem a co gorsza roisz sobie, że coś mi udowodniłeś :lol: . Jeśli już, to utwierdziłeś jedynie siebie w jakimś przekonaniu.
Powtórzę zatem troszkę inaczej, to co tu robisz jest żenujące, tak samo reakcje innych na Twoje żenujące zachowanie.
Nie mam już wątpliwości, że robisz to celowo i z premedytacją. Korzystaj jednak dalej z uroków tej "wolności" tutaj, gdzie indziej tego nie znajdziesz, szczególnie na zuoMR ;) .
Wysiadam Panowie z tego wariatkowa. Zostawiam kozetkę u Grzegorza dla innych :lol: . Tylko, żebyście nie żałowali :mrgreen: .
Powodzeeeenia!
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
tankmania

Post autor: tankmania »

Jaho63 pisze: Facet chce wyjaśnić, że nie ma zamiaru krytykować ludzi... Nie chce na siłę zmieniać ich zdania. "Prosi" żeby nie łączyć opinii o modelu z zaszłościami "towarzyskimi".

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Jaho63 pisze: Czego tu nie rozumieć????

:? :? :? :? :? :? :? :? :?
Jaho63

OK Tank. Już udowodniłeś. Nie pogadamy.
Pozwolisz jednak, że z innymi jeszcze spróbuję dojść do czegokolwiek?
Arkady. Kozetka to nie tu. A od samego powtarzania żadne twierdzenie mocy nie nabierze.
Awatar użytkownika
Bercik

Janusz, nie wiem jak Ci to napisać już :)

Dla mnie nie każda jedna struktura musi być homogeniczna i musi być miniaturą całej danej społeczności. Jak coś jest dla każdego, to jest do niczego. Jak próbujesz zrobić dobrze wszystkim, to żadnej frakcji tak naprawdę nie zadowolisz. Jak próbujesz zebrać ogół ludzi o różnych przekonaniach, jednym i drugim po trochu zabrać dla wspólnego dobra i ogłosić manifest, że stworzyłeś miejsce wzajemnego szacunku dla każdego, to albo trzymasz to krótko za ryj, albo zaraz masz burdy silnych charakterów - antagonistów, którzy uważają, że choć szlachetnym jest przyznać każdemu trochę racji, to jednak jedna racja jest lepsza. Zauważyli to dawno koledzy z MR, zauważono to i tutaj. To się nie sprawdza po prostu.

Jeżeli ktoś skupia się w jakiejś grupie, to dlatego, że nie chce, żeby mu tłumaczyć i przekonywać, że może nie ma racji, a może poznał tylko część prawdy, a może inni nie są wcale tacy źli, za jakich ich uważa. A może, że szanuję jego poglądy ale chcę, żeby miał świadomość, że ja mam inne zdanie. I jest dla mnie logiczne, że nie będę mówił do fanów górskich wycieczek, że wybrali sobie fajne hobby, choć ja uważam, że lepiej jest jechać nad morze. Bo co ich to niby obchodzi?

Nie istnieje w obrębie tego typu przekonań jedna prawda absolutna, która spaja wszystkich i wszystkich tak samo zadowala. Jak pójdziesz w którąkolwiek ze stron, to ktoś przestanie być zadowolony. Typowa równowaga Pareto. Dlatego akceptuję te podziały i nie widzę sensu przekonywania nikogo do otwierania się na sprawę szerzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Jaho63 pisze:ozwolisz jednak, że z innymi jeszcze spróbuję dojść do czegokolwiek?
narazie to wygląda tak, że głownie sam ze sobą dochodzisz. ale powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”