[W] Sturmgeschütz III Ausf.B (Tamiya 1/35)

Moderator: Thalgonis

cooper69

Re: [W] Sturmgeschütz III Ausf.B (Tamiya 1/35)

Post autor: cooper69 »

Tylko kup 2-3 sztuki.
Tak, ale ten zestaw co masz bardzo szybko Ci się połamie i będzie brakowało :)
Zamów sobie przy okazji w Alco przynajmniej jedno Densply np. 0.5. Te się nie łamią "od patrzenia".
Mają tam też taki przydatny diwajs o którym KFS pisał recenzując to samo co w Alco tylko z prestiszowym napisem
Generalnie poprzeglądaj ALCO bo mają tam wiele przydatnych narzędzi.
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

OK. Txn :piwo:

PS. tego „diwajsa” mam - takie sobie...
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Thalgonis

No to czas odsmażyć kotleta...
To coś zacząłem podczas wakacji w zeszłym roku (sierpień :) ) Teraz mi się troszkę koncepcyja zmieniła - wprawdzie nie lubię frontu wschodniego, ale to „ferrari” fajnie by się prezentowało w kamo zimowym :D Chcę potrenować lakier do włosów, dlatego zapytowywuję towarzystwo: na to co teraz jest położyć kalki, na kalki lakier, a na tenże lakier z kolei lakier do włosów no i na koniec białe wapno? Kolejność gut? :mrgreen: Bo te wszystkie brudzenia olejami to raczej na pewno PO psiknięciu tym białym...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
====================
Thalgonis

No cóż, mój pierwszy kontakt z lakierem do włosów wyszedł tak sobie... :mrgreen: Myślę, że brudzenie olejami nada tej bryle ciekawszego wyglądu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS. w zestawie Hataki Orange do hitlerczołgów jest biała farbka, która NIE jest (tak mi się wydaje) lakierem, o takim opisie: „HTK-A153 – Acrylic Temporary White – Washable (temporary) matt paint used to cover selected areas in improvised winter camouflage of various German AFVs during WW2”. Spróbowałem tego (na złomku) i ni chu chu nie szło „wycieranie”... To co na modelu jest zrobione zwykłą białą tamką (flat white) i tu poszło bez problemów... Czy tę od Hataki jakoś trzeba specjalnie używać? Czytaj: NIE jest do techniki „lakieru do włosów”?
====================
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Post autor: Szydercza Gała »

Dałeś lakieru dużo? Czym rozcieńczałeś tamijunie? Czemu tak mało obity? Czym obijany/drapany?
Tamijunia kiepsko sie drapie, no chyba że rozrabiana wodą. Wiem że Kovac niby lakierem rozrabia, ale ja nie wiem jakim, po lakierze hataki biała tamka jest jak przyspawana hahaha.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
Thalgonis

Nie, nie, nie, to nie tak (jak myślisz ;) )
Całość jest malowana gunziakami. Wiem, że hataka orange nadaje się do wycierania przetarć na lakierze, jak paralityk do szkoły kung-fu. Pisałem, że chciałem sprawdzić tylko ten biuały od hataki dodawany do zestawów orange, który NIER jest lakierem. Ale nie wiem jak go stosować bo też się ujowo ściara...
Obicia dopiero będą :)
====================
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Gówno beda a nie obicia, przeciez obite może byc tylko to co jest odsłonięte z białego. To białe co oni daja to przecież akryl, więc powinno odłazić od samego spojrzenia... Nie to żebym był jakimś ekspertem, ale tak sie składa że ostatnio drapałem biały czołk :lol: stad tez mam dość świerze doświadczenia i moim skromnym zdaniem poległeś kolego.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
cooper69

Post autor: cooper69 »

Zgadzam się z GałOM.
Thalgonis

Szkoda. Kosz.
„Spiepszyć każdy może, trochę leeeepiej, lub trochę gorzej.” :D
====================
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
Rozpierdalator od środka
Rozpierdalator od środka

Tam zaraz kosz, kuwetka z płynem hamulcowym, Szczota i będzie jak nowy. Skoro już wiesz że będzie łajtłosz to nie musisz się specjalnie spuszczac nad szarym, szczególnie jeżeli nie chcesz go za bardzo obierać. Odnoszę też wrażenie że wziąłeś i najebales tego białego grubo. Tego się tak nie robi, robisz i drapiesz cieniutkie transparentne warstwy, za to robisz ich 2-3 , masz wtedy fajny warstwowy efekt z wrażeniem lekkości, a nie jakby ktoś wiadro białej emulsji do sufitów na niego wylał. Tyle mojego, zrobisz jak zechcesz.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thalgonis”