[W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: FraSem

FraSem

Re: [W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka

Post autor: FraSem »

Dopadło mnie. Tyle czasu nie aktualizowałem warsztatu, że teraz będę pisał post chyba z godzinę :lol:

Od czego by tu zacząć... Ach tak. Przyszedł silnik Miniart'u. Od razu zabrałem się za sklejanie. Wstępnie go posklejałem i pomalowałem szarym podkładem gunze.
Obrazek

Obrazek

Całość psiknąłem czarną Tamką z domieszką lakieru błyszczącego.
Obrazek

Następnie zrobiłem srebrne obicia i pomalowałem rury.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dokleiłem kolektor i też pomalowałem go na srebrno.
Obrazek

Rury pomalowałem teraz ciemnym brązem i poprawiłem rozrzedzonym rdzawym. Dokleiłem też obręcz, która trzymała silnik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znowu odkładam silnik na bok i wracam do zewnętrza. Najpierw usunąłem osłonę filtru powietrza, której na polskich shermanach nie było.
Obrazek

Teraz wieża. Co prawda wnętrza nie będzie, ale wolę, żeby z pod załoganta prześwitywał kolor biały, niż bezkresna ciemność.
Obrazek

Zestaw oferuje przezroczystą kopułę dowódcy. Zamaskowałem wizjery i pomalowałem element na biało.
Obrazek

Obrazek

Mechanizm elewacji działa (w modelu oczywiście, w realu wyglądał trochę inaczej)
Obrazek

Góra z dołem sklejone.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na łączeniu została szpara, która w prawdziwym czołgu była zakryta szwem/spawem. Zrobiłem go zwykłą szpachlą Tamki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta bulwa z tyłu to wentylator. Normalnie wystawałaby z niego taka "fajka", ale jej nie zamontowałem. Dlaczego? Bo nie zmieściłaby się skrzynka znajdująca się z tyłu wieży. Na jednym z poniższych zdjęć widać, że ową "fajkę", można było zdemontować. Asuka dobrze odwzorowała podział.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wkleiłem jarzmo i kopuły.
Obrazek

Teraz podstawy anten. W brytyjskich M4A1 zwykła, sprężynowa podstawa była po prawej stronie, a po lewej była mała, stożkowa. Zrobiłem ją z kawałka ramki.
Obrazek

Obrazek

Między gąsienicami, a uchem znajdowała się taka ni to podstawka, ni to uchwyt. Element trochę prześwituje, więc powiedzmy, że był to uchwyt. Zrobiłem go z polistyrenu 0,3 i cienkiego okrągłego profilka.
Obrazek

Obrazek

Na niektórych zdjęciach, na wieży czołgu widać reflektor. Nie ma go w zestawie, ale postanowiłem go dorobić. Częściowo jest on z pofalowanej blachy, ale na pomoc przychodzi zestaw blaszek.
Obrazek

Obrazek

Na innym modelu mam zamontowany taki reflektor, więc nie trudno o wymiary. Wziąłem kawałek ramki odpowiedniej grubości i włożyłem go w dremla, ponieważ lampa jest zaokrąglona i dremel, niczym frezarka pomoże mi uzyskać równe zaokrąglenie.
Obrazek

Element owinąłem blaszką i przyciąłem na odpowiednią długość.
Obrazek

Czubek wziąłem z zestawowego reflektora innego typu. Mocowanie reflektora z cienkiego profilka i paska polistyrenu.
Obrazek

Wyżłobiłem lampę od środka.
Obrazek

Podstawa reflektora z profilka 1mm.
Obrazek

Reflektor na miejscu.
Obrazek

Teraz czas na element podtrzymujący lufę, by mechanizm elewacji nie był przeciążony. Najpierw elementy z zestawu blaszek.
Obrazek

Wywierciłem też otwory w plastikowej części. Część wziąłem od Dragona, bo zestawową zniszczyłem.
Obrazek

Teraz tylko przepuściłem przez otwory cienką szpilkę i gotowe.
Obrazek

Spodobały mi się te ruchome części, więc poszedłem krok dalej - właz dowódcy. Najpierw otwory.
Obrazek

Obrazek

Jako ośka posłużył cienki profilek.
Obrazek

Jeszcze jakieś blachy na wieże i kadłub.
Obrazek

Obrazek

Właz dowódcy wyszedł fajnie, więc poszedłem za ciosem - włazy kierowcy i strzelca.
Obrazek

Obrazek

Jako ośki znowu użyłem szpilki.
Obrazek

Otwór, którym weszła szpilka zaszpachlowałem.
Obrazek

Tak prezentuje się model w konfiguracji zamkniętej i otwartej.
Obrazek

Obrazek
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Zarąbiszczaja rabota :o
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

Kawał dobrej, modelarskiej roboty. Podziwiam osoby którym się chce tak dłubać.
cooper69

Post autor: cooper69 »

Bardzo fajnie Franku tylko ta szpilka od włazu o ile wiem nie powinna być zaszpachlowana.
FraSem

Dzięki panowie, miło mi, że się podoba :)
cooper69 pisze:Bardzo fajnie Franku tylko ta szpilka od włazu o ile wiem nie powinna być zaszpachlowana.
Masz rację. Trochę się rozpędziłem. Ale da się to poprawić. Powinno to wyglądać tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
bazylms

Post autor: bazylms »

Ładnie wychodzi. Trochę lipa że tej faktury fabrycznie nie było.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
cooper69

Faktura jest ale nie za wyraźna - co kto lubi.
FraSem

Re: [W] Sherman w gąsienicach, M4A1 1 Pułk Pancerny - Asuka 1/35

Przez ostatnie 2 tygodnie jakoś specjalnie dużo nie zrobiłem. Stwierdziłem, że skoro mam te otwierane włazy, to wezmę się za wnętrze. Zawsze chciałem mieć shermana z wnętrzem.

Zacząłem od usunięcia z wanny tych paskudnych odlewek.
Obrazek

Obrazek

Następnie zająłem się śrubami od mocowania wózków jezdnych i osłony skrzyni biegów. Zrobiłem je z sześciokątnych profilków 0,8mm
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z powodu dziur na ściankach, zamiast używać tony szpachli, postanowiłem wstawić tam płytki z polistyrenu 0,3mm.
Obrazek

Skalpelem oznaczyłem miejsca, w których mają się znajdować śruby.
Obrazek

I je powklejałem.
Obrazek

Płytki ze śrubami przykleiłem do ścianek i zaszpachlowałem szparę między nimi a podłogą.
Obrazek

Tutaj schemat włazu ewakuacyjnego.
Obrazek

W modelu mamy już wgłębienie ułatwiające modyfikacje. Zamiast wycinania dziury i dorabiania włazu, wystarczy zrobić mechanizm zamykający/otwierający. Zasuwy zrobiłem z okrągłych profilków 0,5mm. Kółko na środku to kawałek wypraski, a śruby też są z okrągłych profilków 0,4mm i sześciokątnych 0,8mm.
Obrazek

Uchwyty z miedzianego drucika.
Obrazek

Dźwignia wycięta z polistyrenu 0,3mm. Mogłem ją przykleić w dowolnej pozycji, ponieważ po otworzeniu właz cały odpadał, a że był kwadratowy to można go było włożyć jakkolwiek.
Obrazek

Obrazek

Następnie zrobiłem takie listwy biegnące po podłodze. Zapewne szedł między nimi wał, a z przodu były na nich zamocowane fotele. Zdjęcia oryginału pochodzą z fejsbukowej stronki, którą podrzucił mi znajomy. Późniejsze zdjęcia podłogi też będą z tej strony https://www.facebook.com/steelworkmilitary/
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale kadłub to nie tylko podłoga. Boki i sufit też muszą być zrobione. W modelu jest taka brzydka faktura, którą trzeba usunąć.
Obrazek

Spiłowałem ją pilnikiem, a potem pojechałem pędzlem zamoczonym w płynie do czyszczenia aero i tapowałem twardym pędzlem, robiąc fakturę.
Obrazek

Tak samo zrobiłem z przednią częścią, tyle że ona nie potrzebował szlifowania. Od razu wkleiłem też śruby wokół mocowania kaemu.
Obrazek

Zaszpachlowałem też otwory, w które wcześniej wklejałem uchwyty.
Obrazek

W wersji z armatą 76mm nie było pełnego kosza wieży. Był połowiczny, a przed wypadnięciem z wieży załogę chroniła podwyższona podłoga, pod którą znajdowały się magazyny amunicji i biegł wał. Oto schemat i parę zdjęć oryginału.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najpierw wszystko rozmierzyłem i wyciąłem kształt. Oczywiście z polistyrenu 0,3mm.
Obrazek

Potem skalpelem wyryłem zarys pierwszej klapki, wywierciłem otwory tam gdzie znajdowały się śruby i wyciąłem otwór, w którym znajdował się uchwyt.
Obrazek

Otwór podkleiłem od spodu kolejnym kawałkiem polistyrenu.
Obrazek

Kolejną klapkę odciąłem zupełnie.
Obrazek

Wyciąłem otwory, w których były zawiasy i wkleiłem uchwyt.
Obrazek

Obrazek

Klapki ,pod którymi była amunicja też, odciąłem i będą one otwarte.
Obrazek

Obrazek

Na razie wkleiłem tylko pierwszą i ostatnią, później dokleję resztę.
Obrazek
cooper69

Fajna robota Franku... tylko kto tam będzie zaglądał.

Jakbyś robił przekrój to byłoby to bardzo spektakularne.
FraSem

Shermana bym nigdy nie pokroił :D Góra z dołem ładnie pasują, więc kadłub będzie rozkładany. Jeszcze muszę pomyśleć jak będę to eksponował na wystawach. Może po prostu co parę godzin będę zdejmował górę i składał z powrotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FraSem”