Zawiasy zrobiłem z okrągłych profilków 0,5mm

Potem wziąłem się za drugi skład amunicji.

Zacząłem oczywiście od przedniej ścianki z otworami.

W każdym otworze znajdowała się wkładka z dziurkowanej blachy w kształcie połowy walca. Tym razem poszedłem na łatwiznę i pod każdym rzędem wkleiłem pasek takiej dziurkowanej blaszki.

Moim zdaniem wygląda to dobrze.

Magazyn miał też dwuczęściowe drzwiczki. Nie mam ich zdjęcia w skali 1:1, ale widziałem je w modelu RFM'u, oraz u gościa, który wpadł na ten sam pomysł co ja, tylko realizuje go w skali 1:18 http://www.shermantank.nl/sherman6.htm? ... FZis4u9p5s

Na chwilę opuszczam kadłub i przechodzę do wnętrza wieży. Przepraszam, że tak skaczę zamiast zachować jakąś kolejność działań, ale wolę sobie najpierw zrobić elementy trudniejsze. A takim elementem na pewno jest armata. Korzystałem ze zdjęć modelu shermana w 1:18, do którego link jest wyżej, oraz poniższych zdjęć.

Długość elementu wyliczyłem sobie z proporcji na podstawie obrazka z modelu RFM'u.

Nakupowałem sobie profilków i zacząłem strugać. Gdy profilek był zbyt gruby, lub potrzebowałem zrobić jakieś pogrubienie, nawijałem pasek polistyrenu 0,3mm.

Zamek działa był już nieco prostszy - jak wszystko co ma kąty proste, lub nie jest zaokrąglone. Jego ścianki musiałem powycinać z polistyrenu 1,5mm, jednak cięcie tak grubego kawałka jest trudniejsze i zabiera więcej czasu. Ułatwiłem sobie więc robotę w następujący sposób:
Najpierw wycinałem kształt z polistyrenu 0,3mm.

Potem naklejałem go na płytkę 1,5mm

Wycinałem z grubsza cążkami.

A na koniec pilnikiem o dużej gradacji szlifowałem brzegi.

Do ścianek dokleiłem jeszcze profilki w kształcie litery L. Będzie się na nich opierać podłoga. Nie jest to tylko zabieg modelarski, w oryginale było to rozwiązane tak samo.