pofalowane poszycie

Pomysły, pokazy, pytania
tankmania

Re: pofalowane poszycie

Post autor: tankmania »

W helkatu chcę zrobić ugięcia i będę bardziej merytoryczny po, ale dla mnie to trochę dodawanie roboty. Nie rozumiem czemu po prostu nie przeleciał od razu gumowymi frezami o różnej gradacji.
spiton

Post autor: spiton »

Co to są gumowe frezy ?
Kilka razy robiłem takie bajery, i wiem, że należy dobrze dobrać malowanie, żeby te delikatne subtelności były potem widoczne.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

gumowymi frezami nie da rady, gradu by narobił i nic wiecej. albo delikatnie jadac zjechał wiecej frezów niz plastiku
Awatar użytkownika
Bercik

Post autor: Bercik »

Trochę nie na temat, ale widzieliście to?

http://www.ratomodeling.com/articles/le ... ad_ca.html

:shock:
Obrazek
tankmania

KFS-miniatures pisze:gumowymi frezami nie da rady, gradu by narobił i nic wiecej. albo delikatnie jadac zjechał wiecej frezów niz plastiku
Jak ja coś piszę to nie dlatego, że sobie wymyśliłem. Są gumówki ścierne i do polerowania.

spiton pisze:Co to są gumowe frezy ?
Kształtki gumowe do frezowania. Albo z dodatkiem korundu które drą materiał, albo zwykła guma do polerowania.
tankmania

KFS-miniatures pisze:ok, chyba ze tak. ale szmatopłaty ta samo jak typ skalpelem drapałes..
Szmatopłaty to co innego. Frezem nie masz takiej kontroli kształtu jak skalpelem, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia.
tankmania

KFS-miniatures pisze:w sumie racja. przy czym frezem wogóle kontrola jest dośc kłopotliwa
Przy plastiku frez metalowy odpada do takich rzeczy. Plastik nie może się rozgrzać bo się kluszczy i trzeba frezować na niskich obrotach. Niskie obroty przy frezie metalowym to albo skakanie freza, albo ząb się zahaczy i frez pojedzie po powierzchni.

Do plastiku najlepsze są, albo gumówki (najgrubsza chyba brązowa, a najbardziej polerująca zielona), albo jak ktoś chce coś mocniejszego to są kształtki na prostnicę z kamieniem (takim jak do szlifierki). Kamieniem można dużo lepiej kontrolować, a bierze prawie jak metal.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”