Xtracolor + wash olejny i kolory rzeczywiste

Pomysły, pokazy, pytania
Awatar użytkownika
JBZ

Xtracolor + wash olejny i kolory rzeczywiste

Post autor: JBZ »

a) można
b) nie można
c) można ale trzeba uważać
d) zapytam się mamy
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
_iceboy

Re: Xtracolor + wash olejny

Post autor: _iceboy »

a) ale z tym, że trzeba chyba raczej zastosować jakiś dobry lakierek akrylowy. Ja na Bf 109E-7 psikałem po Xtracolorach lakierem Gunze Super Clear III, czyli wychodzi => c)

żeby nie było że gołosłowny jestem -> klik -> http://img269.imageshack.us/img269/56/imgp5183.jpg
Bo tak i już.
Slash

Post autor: Slash »

Patrz przejście skrzydło - kadłub. Kwestia czego jeszcze do tego washa użyć. Łajt spirytem Talensa bym zrobił, takim jak mam teraz raczej nie bo mocno gryzie.
Awatar użytkownika
JBZ

Slash pisze:Łajt spirytem Talensa bym zrobił, takim jak mam teraz raczej nie bo mocno gryzie.
Najlepiej sprawdzić. Wszystko ok, zaznaczone miejsce celowo chamsko przetarłem. Z Model Masterem zabezpieczonym Sidoluksem przetracie byłoby większe.
Obrazek
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
_iceboy

Post autor: _iceboy »

Slash pisze:Patrz przejście skrzydło - kadłub.....

Byś się w paradę nie wpierd... to chyba wiadome że się tamiya smoke z lakierem satynowym pogryzł :twisted:
Bo tak i już.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Spitfire Mk.IXc Tamiya 1/32

Post autor: KFS-miniatures »

te xtracolory to normalnie jakies uberfarby muszą być. superpraktyczne puszki, kontrowersyjna powtażalnośc kolorów, niektóre mają lipną konsystencje i gruby pigment, wszystkie schną latami, wszystkie błyszczace, zbierają kurz.. jakies jeszcze niezaprzeczalne zalety przemawiające za obowiązkiem skompletowania pełnej palety tych farb?
Awatar użytkownika
JBZ

KFS-miniatures pisze:te xtracolory to normalnie jakies uberfarby muszą być. superpraktyczne puszki, kontrowersyjna powtażalnośc kolorów, niektóre mają lipną konsystencje i gruby pigment, wszystkie schną latami, wszystkie błyszczace, zbierają kurz.. jakies jeszcze niezaprzeczalne zalety przemawiające za obowiązkiem skompletowania pełnej palety tych farb?
Jak na razie malowałem jednym kolorem. Różnicę w odcieniu względem MM widać na kilometr po ciemku. Schną długo co w przpadku mojego powolnego lepiactwa nie jest wadą. Błyszczenie utrudnia podkreślenie preshadingu.
Jak na mój gust farby po prostu inne niż MM niż Humbrolle.
A ha, opinie o smrodliwości zdecydowanie przesadzone-moja Pani zaczeła marudzić że w domu śmierdzi dopiero gdy myłem aerograf.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

JBZ pisze:-moja Pani zaczeła marudzić że w domu śmierdzi dopiero gdy myłem aerograf.
przejebane macie. moja podopieczna lubi zapachy chemii z mojego warsztatu.

mimo wszystko. z recenzji xtracolorów wynika, ze to farby wiecej niz chujowe. czy tos moze mi wytłumaczyc fenomen fascynacji tą marką?
tankmania

Post autor: tankmania »

Dla mnie używanie farb które schną długo już z samego tego powodu jest dziwne. Raz, że skoro schnie tydzień to następne dwa przyjmuje odciski palców. A dwa to czas schnięcia równa się czasowi łapania syfów na farbę. O czekaniu nie wspomnę.
Awatar użytkownika
JBZ

KFS-miniatures pisze:mimo wszystko. z recenzji xtracolorów wynika, ze to farby wiecej niz chujowe. czy tos moze mi wytłumaczyc fenomen fascynacji tą marką?
Jak dla mnie długoschnące, błyszczące, nieśmierdzące MM. Podobno, bo nie sprawdzałem i nie będę sprawdzał, odcienie są bardzo zgodne z rzeczywistością.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”