Katalogowanie modeli.

Niegroźnie
bonhart

Katalogowanie modeli.

Post autor: bonhart »

Biorąc pod uwagę fakt, że są tu raczej doświadczeni i skorzy do pomocy ;) modelarze, chciałbym poznać Wasze zdanie na dwie kwestie.
Zakładając, że chcę skatalogować modele przedstawiające np. figurki czy pojazdy pochodzące z różnych okresów historycznych, chciałbym przyporządkować im określone okresy. Z podziałem ogólnym raczej problemu nie ma. Mam taki podział:
- starożytność,
- średniowiecze,
- epoka napoleońska,
- rewolucja przemysłowa,
- I wojna światowa,
- okres międzywojenny,
- II wojna światowa,
- zimna wojna,
- współczesność

Tak wygląda podział ogólny. Aby dokładniej opisać modele od II wojny, należy wprowadzić podział dokładniejszy i tutaj mam problem.

Mam dwie propozycje, które dostałem od bardziej ode mnie doświadczonych modelarzy.
Pierwszy:
'-1914,
'1914-18',
'1919-38',
'1939-45',
'1946-62',
'1963-75',
'1976-99',
'2000-' ?

Drugi:
lata 50-te,
lata 60-te,
lata 70-te,
itd.

Czy któryś z powyższych jest lepszy czy nie ma większej różnicy między nimi? czy może powinno się to podzielić w inny sposób? Przypomnę, że nie chodzi mi o pisanie historii tylko dobry podział czasowy dla modeli.

Drugą kwestią jest podział na podkategorie modeli pojazdów. Ma ktoś jakąś propozycje jak to sensownie zrobić?
Dla lotnictwa mam następujący podział:
- śmigłowe
- odrzutowe
- cywilne
- wojskowe
- helikoptery
- fikcyjne

Określając kategorię można wybrać więcej niż jedno pole czyli mając współczesny samolot wojskowy wybieram:
- odrzutowe
- wojskowe

Pojazdy można dzielić na wiele sposobów ale nie orientuję się w tym na tyle, żeby się tego podjąć. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
tankmania

Re: Katalogowanie modeli.

Post autor: tankmania »

Tytaniczna praca na wiele lat, ale jak się nie zrazisz to super.

Widziałeś jak to wygląda z samolotami na Wings Palette? Tam są dodatkowo konflikty jako poddziały. Wic polega na tym żeby klikając tag pokazywało się wszystko w temacie z podziałami.

Figurki bym sobie chyba darował, na samo lotnictwo i pojazdy życia Ci braknie.
Slash

Post autor: Slash »

Gorzej jak się obiekt łapie w więcej niż jedną kategorię. A do tego szukający musiałby dobrze się rozeznawać w tym. Z doświadczenia wiem, że im mniej biurokracji tym lepiej ;)
spiton

Post autor: spiton »

Slash pisze:Gorzej jak się obiekt łapie w więcej niż jedną kategorię. A do tego szukający musiałby dobrze się rozeznawać w tym. Z doświadczenia wiem, że im mniej biurokracji tym lepiej ;)
Może po prostu alfabetycznie...
Samoloty osobno czołgi osobno..,-))
bonhart

Post autor: bonhart »

tankmania pisze:Tytaniczna praca na wiele lat, ale jak się nie zrazisz to super.

Widziałeś jak to wygląda z samolotami na Wings Palette? Tam są dodatkowo konflikty jako poddziały. Wic polega na tym żeby klikając tag pokazywało się wszystko w temacie z podziałami.

Figurki bym sobie chyba darował, na samo lotnictwo i pojazdy życia Ci braknie.
Póki co to się nie zrażam, tym bardziej że nie robię tego sam. W zasadzie jak z tym ruszałem to liczyłem na to, że ktoś mi pomoże. Wykonałem ten pierwszy krok, którego wszyscy się bali i udało się.

Brałem pod uwagę podział wg konfliktów ale w ten sposób można opisać tylko maszyny bojowe. Zresztą na dniach powinno mi się udać uruchomić mechanizm pozwalający na grupowanie modeli wg konfliktów, konkretnych bitew i innych nie ujętych do tej pory kategorii.

Na dzień dzisiejszy mam w bazie prawie 6000 modeli i ponad 2500 dodatków z czego ok 2800 to modele lotnicze i prawie 900 to figurki. Wiem, że to kropla w morzu ale od czegoś trzeba zacząć :)

Wiem, że zycia jednemu człowiekowi nie starczy ale zakładając, że jeden by to robił przez 50 lat, to dwóch by to robiło przez 25 lat. Idąc dalej 50-ciu osobom zajęło by to rok a setce osób tylko pół roku, więc jest nadzieja :)
Slash pisze:Gorzej jak się obiekt łapie w więcej niż jedną kategorię. A do tego szukający musiałby dobrze się rozeznawać w tym. Z doświadczenia wiem, że im mniej biurokracji tym lepiej ;)
Bazę mam tak ustawioną, że każdy model musi łapać się na więcej niż jedna kategoria. Skala, producent, narodowość, typ pojazdu i wiele innych cech to kategorie wg których opisuję modele. Samo wyszukiwanie polega na zawężaniu wyników do kolejnej kategorii. Biurokracji jest tu dużo ale w ten sposób można otrzymać w miarę krótką listę wyników. Poza tym niezależnie działają tagi, które są dość mocno rozbudowane. Jeżeli do znalezienia modelu określimy konkretny tag i zawężymy listę wyników o podane wcześniej kategorie, otrzymamy listę najbardziej odpowiadająca naszym kryteriom. Do tego właśnie potrzebuję określić przedziały dat oraz podział pojazdów. Aby otrzymać dobre wyniki wyszukiwania trzema mieć ustalone dobre kategorie wg których będzie się modeli szukało. Poza tym taka biurokracja sporo ułatwia w przypadku szukania. Utrudnia natomiast wprowadzanie modeli do bazy, jest po prostu więcej pisania. Poza tym każdy kto trzyma pudełko z modelem w ręku nie ma najmniejszych problemów z prawidłowym opisaniem modelu. Wszystkie niezbędne informacje znajdują się na pudełku lub w instrukcji modelu.
spiton pisze:Może po prostu alfabetycznie...
Samoloty osobno czołgi osobno..,-))
Dobry pomysł dla jednego producenta ;)
Awatar użytkownika
Lejgo_inc
Kontakt:

Post autor: Lejgo_inc »

Podejrzewam, że wyznaczając tak konkretnie przedział czasowy trzebaby równie konkretnie określić o jaki fakt z historii wehikułu chodzi.
Może to być np rok w którym oblatano prototyp danego samolotu, albo np datę zwodowania statku/okrętu, tudzież datę jakiejś poważnej przebudowy która jest reprezentowana przez model.
pozdrawiam, Leszek
[sytuację poprawi wprowadzenie dodatkowych przepisów]
www.shelfoddity.com
Jędrek

Post autor: Jędrek »

KFS-miniatures pisze:http://findmodelkit.com tak?
tak :)
Lejgo_inc pisze:Podejrzewam, że wyznaczając tak konkretnie przedział czasowy trzebaby równie konkretnie określić o jaki fakt z historii wehikułu chodzi.
Może to być np rok w którym oblatano prototyp danego samolotu, albo np datę zwodowania statku/okrętu, tudzież datę jakiejś poważnej przebudowy która jest reprezentowana przez model.
Określa się to co jest pudle tzn. jaką akurat dla tego pudła producent proponuje wersję malowania/wersję modelu itp.
Z mojej strony wygląda to tak, że nawet nie wiedząc co jest w pudle wprowadzając model do bazy często posiłkuję się boxartem (licząc na to, że sam lub ktoś kiedyś dopełni informacje) i do tego wykorzystuję główne kategorie czasu wymienione na początku 'druga wojna światowa', 'współczesność' itp. Jeśli wiem co konkretnie w środku to w przypadku IIWŚ zawężam konkretnymi latami. Myk polega teraz na dodaniu dodatkowych przedziałów czasowych poza 1939-45 tak by móc nadal wybierać ogólnie i w miarę wiedzy dodatkowo zawężać także poza IIWŚ. Ponieważ nie ma zbytnio sensu wpisywać pojedynczych lat padły dwie propozycje dokonania podziału (moja była co dziesięć lat).

W kwestii pojazdów proponowałem kiedyś podział na cywilne, militarne, gąsienicowe, kołowe, itp. czyli pozwalający wprowadzić model bez zbytniej wiedzy nt. przeznaczenia pojazdu. Oczywiście nie mam nic przeciwko zostawieniu kategorii typu 'tank' ;)
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Jędrek pisze:Określa się to co jest pudle tzn. jaką akurat dla tego pudła producent proponuje wersję malowania/wersję modelu itp.
przy czym producentowi nie raz zdaża sie mylić. tak da przykładu, wszyscy chyba poza revlem pakujac ziła katiusze proponowało malowania 'drugwojenne'.
Jędrek

Post autor: Jędrek »

święta prawda i to pewnie częściej niż byśmy chcieli, jakaś baza do opisu jednak musi być, tu zostało przyjęte 'to co w pudle' co w ogóle się nie gryzie z tym by umieścić komentarz iż malowanie proponowane przez producenta jest błędne ;)
tu przykład skomentowania przez innego użytkownika malowania proponowanego przez producenta
http://www.findmodelkit.com/content/reno-air-md-80
do mnie taki mechanizm przemawia :)

Wróć do „Niskie stężenie”