Katalogowanie modeli.
-
spiton
Re: Katalogowanie modeli.
Jak wyjdziecie poza alfabet to nikt nic nie znajdzie. Jest wiele samolotów które by się znalazły w wielu kategoriach. Jak Ci sie chce robic potrójna albo poczwórna robotę, żeby nikt nie mógł niczego znaleźć to oczywiście możesz. Na Wings Palette już jest za dużo kategorii i trudno sie pokapować.
Ale co Ty piszesz. To tylko kwestia umiejętności operowania tagami. Nigdy nie miałem z niczym problemu na WP.spiton pisze:Jak wyjdziecie poza alfabet to nikt nic nie znajdzie. Jest wiele samolotów które by się znalazły w wielu kategoriach. Jak Ci sie chce robic potrójna albo poczwórna robotę, żeby nikt nie mógł niczego znaleźć to oczywiście możesz. Na Wings Palette już jest za dużo kategorii i trudno sie pokapować.
Chodzi własnie o to, że jak ktoś chce zobaczyć jakie są modele z np. futbolowej wojny to klika odpowiedni tag i mu wszystko wyrzuca, a jak chce osobowe z silnikiem z tyłu to klika i ma.
Wic polega na tym, żeby było jak najwięcej pajęczyny, wtedy podchodzisz pod większą grupę zbieraczy. A problem wyjścia tej pajęczyny rozwiązuje odpowiednia wyszukiwarka. Jakbyś chciał to zrobić na kartce to była czarna od odnośników.
Tak, chodzi o FMK. Chcemy tam jak najlepiej dopasować kategorie dla modelarzy, jednak bez ich pomocy może to być ciężkim przedsięwzięciem. Zamiast narzucać coś co sobie wydumam i skażę ewentualnych użytkowników na moje, niekoniecznie dobre pomysły, pytam tutaj gdzie jest duże zagęszczenie doświadczonych modelarzy.KFS-miniatures pisze:http://findmodelkit.com tak?
Tak jak wcześniej napisał Jędrek, interesuje nas tylko to co znajduje się w pudle, tak jak opisał producent. Dodatkowo mamy dwa sposoby na odpowiednie skomentowanie ewentualnych błędów producentów i nie tylko tego.Lejgo_inc pisze:Podejrzewam, że wyznaczając tak konkretnie przedział czasowy trzebaby równie konkretnie określić o jaki fakt z historii wehikułu chodzi.
Może to być np rok w którym oblatano prototyp danego samolotu, albo np datę zwodowania statku/okrętu, tudzież datę jakiejś poważnej przebudowy która jest reprezentowana przez model.
Obecny podział jest tym co sobie na początku wymyśliłem i okazało się, że nie jest dobry. Na szczęście jeszcze nie mamy w bazie zbyt wiele pojazdów i chyba udałoby się to od nowa poustawiać. Jednak potrzebny jest jakiś dobry podział kategorii. Nie wierzę, że nikt nigdy nie zastanawiał się jak to można podzielić. Wszelka pomoc w tej kwestii jest mile widzianaJędrek pisze:W kwestii pojazdów proponowałem kiedyś podział na cywilne, militarne, gąsienicowe, kołowe, itp. czyli pozwalający wprowadzić model bez zbytniej wiedzy nt. przeznaczenia pojazdu. Oczywiście nie mam nic przeciwko zostawieniu kategorii typu 'tank'
Wydaje mi się, że gdyby oprzeć wszystko na alfabecie to wtedy byłby problem z odnalezieniem tego co nas interesuje. Jeżeli jakiś model znajduje się w czterech kategoriach to po prostu we wszystkich czterech się pojawi. Później można zawężyć wyszukiwanie i albo zostanie albo zniknie w zależności czy spełnia wszystkie nasze wymogi czy nie.spiton pisze:Jak wyjdziecie poza alfabet to nikt nic nie znajdzie. Jest wiele samolotów które by się znalazły w wielu kategoriach.
U mnie robota jest jedna, po prostu klikniesz kilka razy myszką więcej i masz model przypisany do większej liczby kategorii. Natomiast znalezienie, a bardziej czas znalezienia modelu zależy od poznania zasady działania wyszukiwarki.spiton pisze:Jak Ci sie chce robic potrójna albo poczwórna robotę, żeby nikt nie mógł niczego znaleźć to oczywiście możesz.
W pełni się zgadzam z tym co napisał tankmania w ostatnim poście, dobra wyszukiwarka musi opierać się na pajęczynie powiązań.
Może jednak ktoś zaproponuje jakieś podziały czasowe i kategorii dla pojazdów