Simca 5 Tamiya 1/35

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
JBZ

Simca 5 Tamiya 1/35

Post autor: JBZ »

Temat małolatający. Marka Simca też pewnie niewielu coś mówi. Jak twierdzi bardzo poważne żródło (czyt. Wikipedia) auto jest identyczne z montowanym przed wojną w warszawskim PZInź Fiatem Topolino.
Obrazek
http://militarymodels.co.nz/tag/tamiya- ... staff-car/\
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Slash

Re: Simca 5 Tamiya 1/35

Post autor: Slash »

Szkoda, że kosztuje ile kosztuje
Awatar użytkownika
JBZ

Tyle samo co Citroen 11CV i 10HP Tilly.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Slash

Post autor: Slash »

Nie powiedziałem, że to jedyny "szkoda, że drogi" ;)
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

Post autor: Tomasz Mańkowski »

JBZ pisze:Jak twierdzi bardzo poważne żródło (czyt. Wikipedia) auto jest identyczne z montowanym przed wojną w warszawskim PZInź Fiatem Topolino.
A jesteś Pan pewien, że przed wojną Fiat Topolino był montowany w Polsce?
Bo że Simca 5 to licencyjny Fiat Topolino, to nie ulega wątpliwości...
Obrazek
Awatar użytkownika
JBZ

Tomasz Mańkowski pisze:A jesteś Pan pewien, że przed wojną Fiat Topolino był montowany w Polsce?
Opierałem się mądrościach wyczytanych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Topolino
Przy okazji znalazłem zdjęcie zdjęcie Topolino Polskich Sił Zbrojnych z napisem Żandarmeria na zderzaku i Military Police na dachu (niestety mam tylko papierowe-książka Samochody osobowe - osobowo-terenowe Wojska Polskiego 1918-1950).
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

JBZ pisze:Opierałem się mądrościach wyczytanych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Topolino
No właśnie - to są "mądrości" Wikipedii
Z tego co ja kojarzę, to w Polsce produkowane były osobowe Fiaty 508 i 518 a "montowane" jedynie samochody większe ( osobowe ) jak Fiat 521 i 525.
O Fiacie 500 ( pod szyldem "Polskiego Fiata" ) nie słyszałem - choć pewnie były w Polsce włoskie Fiaty 500 ( wg. wspomnień inż.Rychtera brały udział w rajdach w Polsce ).
JBZ pisze:Przy okazji znalazłem zdjęcie zdjęcie Topolino Polskich Sił Zbrojnych z napisem Żandarmeria na zderzaku i Military Police na dachu (niestety mam tylko papierowe-książka Samochody osobowe - osobowo-terenowe Wojska Polskiego 1918-1950).
To już 1945 rok i 2 Korpus we Włoszech.
Obrazek
Awatar użytkownika
JBZ

Czytałem gdzieś że oprócz Topolino w PZInż montowano też Fiata 1100 czyli następce Balilli/Junaka. Jak coś więcej znajdę dopiszę.
Znalazłem jeszcze fotkę Topolino podpisanego "montaż PZInż"
http://www.zlotpojazdowiirp.pl/gal-wagraf.html
Awatar użytkownika
timi

Post autor: timi »

Pewno niedługo się w 1:48 pojawi :)
Dla pozostałych, gotowych uwierzyć na słowo, mam dobrą wiadomość – tak malować modele potrafi naprawdę niewielu. Zła wiadomość polega na tym, że stale komuś nowemu udaje się doszlusować do niewątpliwie elitarnej grupy prawdziwych artystów modelarzy.
Panie RAV, na szczęście, a może wręcz przeciwnie, Panu umożliwiono zostanie pospolitym gnojkiem. Powiedziałam, nie stać cię, nie odpowiada ci? Omijaj szerokim łukiem
Awatar użytkownika
Tomasz Mańkowski
Kontakt:

JBZ pisze:Czytałem gdzieś że oprócz Topolino w PZInż montowano też Fiata 1100 czyli następce Balilli/Junaka.
Znalazłem u Rychtera... w skrócie...

Na podstawie licencji z 1931 roku w Polsce ( w PZInż ) produkowane ( montowane początkowo z włoskich części potem z części wytwarzanych w kraju ) były samochody osobowe Polski Fiat 508 ( a od 1936 roku także 518 ) oraz samochody ciężarowe Polski Fiat 621 w wersji L ( oraz podwozia autobusowe w wersji 621 R ).
Samochody te produkowane były w nowej fabryce zaprojektowanej i wyposażonej przez Włochów - równocześnie w "starej" fabryce w Ursusie produkowane były czołgi, samochody terenowe dla wojska, autobusy ect.

Produkcja ta była przede wszystkim ukierunkowana na potrzeby wojska jak również służb ( typu pogotowie, straż, poczta czy urzędy państwowe). Samochody osobowe trafiały również do odbiorców prywatnych ( choć praktycznie dopiero od 1936 czy wręcz 1938 roku - za sprawą zmian w przepisach podatkowych ) i były sprzedawane i serwisowane przez "Polski Fiat SA".
W fabryce PZInż. montowane również były włoskie Fiaty 521, 525 oraz później Fiaty 1500 - na potrzeby klientów "Polski Fiat SA".
Samochody Fiat 500 Topolino oraz Fiat 1100 montowane były we wzorcowej stacji obsługi "Polski Fiat SA" w Warszawie, przy ulicy Sapieżyńskiej.

Zgodnie z zapisami licencji fiaty produkowane w PZInż sprzedawane były pod marką "Polski Fiat" a pojazdy montowane - pod marką "Fiat"

Nota bene w latach 80tych ubiegłego wieku bywałem klientem tejże "wzorcowej" stacji obsługi ( już nie "Polskiego Fiata SA" a "Polmotu" ) i obecnie nie mogę wyjść z podziwu, jak tam, przy takiej "obszerności" zabudowań, prowadzono montaż i bieżącą obsługę aut...

I jeszcze jedna dygresja...
Simca 5 - to oczywiście Fiat 500 Topolino, ale dlaczego Simca?
Otóż Simca to francuska fabryka samochodów założona przez Włocha i do wojny była ściśle związana z koncernem FIAT'a.
A więc de facto włoska fabryka we Francji...
Produkowane tam były m.in Simca 5 ( czyli Fiat 500 ), Simca 6 ( czyli Fiat 508 produkowany też w Polsce ), Simca 8 ( Fiat 1100 - Nuova Balilla o ile dobrze kojarzę... )
Kolejnym "licencjonobiorcą FIAT'a" było niemieckie NSU które zostało przez Włochów po prostu kupione w 1932 roku ... ( tam Fiat 508 produkowany był pod nazwą NSU-Fiat 1000, zaś Topolino pod nazwą NSU-Fiat 500 )
timi pisze:Pewno niedługo się w 1:48 pojawi :)
W 1/48 od kilku lat już jest... żywiczny, od Czechów... mam - nie polecam...JBZ
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz 2012, 21:04 przez Tomasz Mańkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”