Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Krytyka, subiektywne doznania
Awatar użytkownika
Arkady72

Re: Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Post autor: Arkady72 »

Slash pisze: Najładniejszą to chyba włosi jednak mieli flotę wówczas.
Slashu, Włosi to mieli i mają najładniejsze mokre Włoszki. Ładny jest też kolor sycylijskiego wina kupowanego z beczki na litry.
Przy czym najfajniejsze było wyszukane degustowanie, próbowanie zawartości każdej beczki i summa summarum więcej się nażłopaliśmy sampli niż kupiliśmy :lol: .
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Rafał B

Post autor: Rafał B »

tankmania pisze: Z tej prostej przyczyny, że masz wypolerowane formy stalowe vs żywiczne formy sr i robotę maszynową vs robotę ręczną.
Nigdy ręka nie zrobi lepiej od maszyny...
A czy to przypadkiem nie jest tak, że te wypolerowane, piękne stalowe formy, dzięki którym powierzchnia skrzydła, kadłuba jest gładziutka i lśniąca jak dupcia niemowlęcia, nie jest właśnie polerowana ręcznie?! ;) Maszyna jest w stanie wykonać wiele, nawet bardzo wiele, ale wciąż ma pewne ograniczenia i tu właśnie wkracza człowiek, ze swą ręczną pracą...inaczej dobry ślusarz narzędziowy nie byłby w cenie, bo złożyć formę, to i ja już potrafię :lol:

No a Breda Artur?...podoba się i to bardzo, ale "przezabawna", jak to zwykle w twoim wykonaniu ;)
Slash

Post autor: Slash »

Arkady72 pisze:Slashu, Włosi to mieli i mają najładniejsze mokre Włoszki.
Na tej zasadzie to rzucać wszystko i hobistycznie burdello bum bum zakładać ;)
Ja tylko stwierdzam, że ładne statki robili i fajnie je nawet malowali, to tak z zakresu naszego hobby :lol:
tankmania

Post autor: tankmania »

marder pisze: A czy to przypadkiem nie jest tak, że te wypolerowane, piękne stalowe formy, dzięki którym powierzchnia skrzydła, kadłuba jest gładziutka i lśniąca jak dupcia niemowlęcia, nie jest właśnie polerowana ręcznie?! ;) Maszyna jest w stanie wykonać wiele, nawet bardzo wiele, ale wciąż ma pewne ograniczenia i tu właśnie wkracza człowiek, ze swą ręczną pracą...inaczej dobry ślusarz narzędziowy nie byłby w cenie, bo złożyć formę, to i ja już potrafię :lol:
Tak to prawda, stalowe formy są polerowane ręcznie. Tyle, że to jest tylko nadanie gładzi po drążeniu.

Nie wykonasz ręcznie tak idealnie prosto i równo jak maszyna, linii podziału, nitów, jakichś wystających dupereli... A to robią maszyny w elektrodach do drążenia.
Rafał B

Post autor: Rafał B »

Swoją drogą nie tylko stalowe, aluminiowe też są polerowane i nie tylko po drążeniu, frezowaniu także.
Zgadzam się, że ręcznie nie da się pewnych rzeczy wykonać, choć nie tacy mecherzy bywali, a co do maszyn, to frezarka też sobie poradzi, jeśli nie lepiej.
...tylko szkoda ją angażować, gdy może zrobić to elektrodrążarka.
trl
Kontakt:

Post autor: trl »

Model jak zwykle w przypadku tego autora, czyli ładny.

Włoskie maszyny mają swój urok, ale te kamuflaże mnie odstraszają.
Obrazek
pl / en / fb
Jędrek

Post autor: Jędrek »

Piękny :)

Post autor: Panzer »

Przezajebisty. Samolot jest brzydki jak noc, ale model po prostu gniecie system!
Komentarze na polskich forach dyskusyjnych? Tak ja to widzę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Robert P

Post autor: Robert P »

tankmania pisze:Kamil, nie opowiadaj. Jedyną najczęstszą wadą hase jest brak dobrego zejścia skrzydło-kadłub. Reszta jest lepsza we wszystkim, powierzchnia, linie podziału, oszklenie...
No ta ja miałem pecha
Obrazek
Obrazek

Aż mi się robić nie chce
tankmania

Post autor: tankmania »

Robert P pisze: Aż mi się robić nie chce
No niestety, czasem się tak zdarza, że koń kopnie gospodarza. :(

Powolutku papierkiem to wyprowadzisz. Nie ma co się zniechęcać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”