Xtracolor + wash olejny i kolory rzeczywiste

Pomysły, pokazy, pytania
Awatar użytkownika
TGMJ

Re: Spitfire Mk.IXc Tamiya 1/32

Post autor: TGMJ »

Grzegorz2107 pisze: Zachowały się wzorniki brytyjskich kolorów z czasów wojny, można dyskutować na ile lata przechowywania wpłynęły na ich wygląd, ale farby XC odwzorowują niemal idealnie to co one przedstawiają.
Aha i w sytuacji szalejącej wojny siedział ziom i nie puszczał farby z mieszalni bo mu się kolorek z wzornikiem nie zgadzał :D
Sorry ale takie teorie to klasyczny tryumf nauki nad zdrowym rozsądkiem (jak zwykł mawiać jeden z moich wykładowców).
Grzegorz2107

Re: Spitfire Mk.IXc Tamiya 1/32

Post autor: Grzegorz2107 »

Czarny pisze:Grzesiu jeśli XC sa odwzorowaniem palety barw ze wzornija to są do dupy bo względem oryginału model pomalowany farba XC będzie zbyt cienmy. To jest własnie efekt skali.
A ja tam patrzę na model tego Mk.XII i mi się wszystko zgadza.
Poza tym efekt skali to coś co chętni opanują sobie sami, albo oleją, bo w niego nie wierzą, a trafienie odpowiedniego odcienia szarości, czy tego tonu w zieleni DG bywa trudniejsze.
Czarny

Re: Xtracolor + wash olejny i kolory rzeczywiste

Post autor: Czarny »

Tak tylko nie możesz na pisac że XC jako farba do zmniejszonego 48 czy 72 razy modelu jest dobra jeśli odzwierciedla kolor dla modelu nie zmniejszonego. Po prostu kolor jest inny.

Inna sprawa że Mr. T ma racje w tym mieszaniem
tankmania

Post autor: tankmania »

Abstrahując od tego czy ktoś w to wierzy czy nie to efekt skali nie jest pomysłem z dupy polskiego frajdolarza.

http://www.cybermodeler.com/aircraft/sp ... le01.shtml
Awatar użytkownika
Daniel-Martola

Post autor: Daniel-Martola »

Zarówno efekt skali odnośnie koloru jak i faktury farby istnieje, ale że nie wszyscy go stosują.
Tyle, że nikt nie powinien z producentów robić farby "do skali" bo musiałby to oznaczać i taki kolor do innej by nie pasował. Każdy to sobie może zrobić jeśli chce stosować.
Farby wyprodukowana do skali 72 nijak pasować do 32 czy 24 nie będzie więc taki zabieg przy produkcji sensu raczej nie ma.
Daniel Lachman
Sklep Modelarski Martola
http://www.martola.pl
Grzegorz2107

tankmania pisze:Abstrahując od tego czy ktoś w to wierzy czy nie to efekt skali nie jest pomysłem z dupy polskiego frajdolarza.

http://www.cybermodeler.com/aircraft/sp ... le01.shtml
Pomysł jednak opiera się na b.subiektywnej ocenie. Propozycja byłaby wiarygodna, gdyby wszyscy tłumaczyli kolory tak samo, choćby wobec FS, a to się nie zdarza. Nawet wrażliwość na barwy u każdego człowieka nie jest taka sama.
Zresztą ten konkretny przykład można zweryfikować z tabelą zamienników kolorów http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... umbrol.htm i zobaczyć, że inni widzą to inaczej.
Jak się do tego doda jeszcze problematyczną powtarzalność kolorów, różne rodzaje podkładów, różne oświetlenie i różne grubości warstwy nakładanej przez samego modelarza, poza tym jeszcze oczywiste płowienie farby na oryginalnym samolocie, to efekt skali wydaje się mieć mniejsze znaczenie, bo jest po prostu warunkowany tak wieloma czynnikami, że nie da się go sprawnie opisać i zastosować.
Poza tym nie zdziwiłbym się, gdyby spora część z modelarzy nie rozpoznawała prawidłowo kolorów, a inna widziała inaczej lewym, a inaczej prawym okiem. ;)
I jeszcze poprzez różne pre- i postlaserunki i brudzenie, powstaje często zbyt ciemna barwa, która nie odpowiada nie tylko skali, ale i nawet oryginałowi.
Ja osobiście większe znaczenie zauważam w zależności faktury i połysku od skali. Oryginalne samoloty raczej nigdy nie są takie monotonnie matowe jak się zdarza widzieć na słabo, lub manierycznie pomalowanych modelach.
tankmania

Post autor: tankmania »

Grzegorz2107 pisze: Pomysł jednak opiera się na b.subiektywnej ocenie.
Oczywiście, że tak. Jak 90% modelu.
Czarny

Grzegorz2107 pisze: Ja osobiście większe znaczenie zauważam w zależności faktury i połysku od skali. Oryginalne samoloty raczej nigdy nie są takie monotonnie matowe jak się zdarza widzieć na słabo, lub manierycznie pomalowanych modelach.

Dałeś temu wyraz na swoim P-51 i Spitfrajerze

Wszstkie prace nad kolorem powinny iść w tym kierunku aby uzyskac barwę zbliżona do oryginału i to własnie trudne jest w malowaniu - żeby wszystkie frajdolarskie sztuczki tak zmieniły barwę podstawową żeby była rzeczywista i przekonujące. Widać doktorku że masz podstawowe braki jeśli chodzi o rzemiosło.
Grzegorz2107

Czarny pisze:
Dałeś temu wyraz na swoim P-51 i Spitfrajerze

Wszstkie prace nad kolorem powinny iść w tym kierunku aby uzyskac barwę zbliżona do oryginału i to własnie trudne jest w malowaniu - żeby wszystkie frajdolarskie sztuczki tak zmieniły barwę podstawową żeby była rzeczywista i przekonujące. Widać doktorku że masz podstawowe braki jeśli chodzi o rzemiosło.
Wiem, że pisałem pewnie za szybko dla ciebie, więc nie zrozumiałeś. Przeczytaj jeszcze raz mój post. Czytaj wolniej, myśl zanim coś sam napiszesz. Darmowa porada.
Czarny

Grzegorz2107 pisze: I jeszcze poprzez różne pre- i postlaserunki i brudzenie, powstaje często zbyt ciemna barwa, która nie odpowiada nie tylko skali, ale i nawet oryginałowi.
Zbyt ciemna barwa nie może odpowiadać skali bo w skali kolor powinien byc jaśniejszy żeby odpowiadać oryginałowi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki i sztuczki”