Hejter

Niegroźnie
tankmania

Re: Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Post autor: tankmania »

Grzegorz2107 pisze: Sądzisz, że przez 5 dni zastanawiałem się, co mam z tym nieszczęściem zrobic? :mrgreen:
Znowu udajesz głupka. Napisałem wyraźnie co robiłeś 5 dni.
Grzegorz2107 pisze: Trzeba się znac na Bredzie, żeby zobaczyc różnicę w modelu i zdjęciu? Nie wystarczy otworzyc oczu?
Tak, trzeba się znać, żeby od razu zauważyć, że golenie idą mocno pod kątem. Albo trzeba tego szukać.
Arkady wkleił prostopadle do cięciwy łuku profilu skrzydła. Jestem prawie pewien, że zrobiłbym tak samo gdym nie zwrócił na to uwagi wcześniej i przypadkowo na jakimś zdjęciu. Zresztą prawdopodobnie wynika to samo z siłowników chowających podwozie w modelu.
Ewidentnie szukałeś na siłę żeby dokopać Arkademu i tylko o to chodziło :!:
Grzegorz2107 pisze: Jeśli cię to uspokoi: Dopiero dzisiaj pierwszy raz obejrzałem tę galerię. Ma to naprawdę jakieś znaczenie kiedy?
Kłamiesz! Widziałem, że oglądasz tę galerię zaraz po utworzeniu i nawet byłem ciekaw jaką mądrość wysmażysz. Szczerze, to byłem zdziwiony ciszą z Twojej strony.
Teraz rozumiem dlaczego, trzeba było coś znaleźć. A jak wiadomo jak się chce, to się zawsze coś znajdzie.
Grzegorz2107

Post autor: Grzegorz2107 »

tankmania pisze: Napisałem wyraźnie co robiłeś 5 dni.

Może jednak zamiast tej obserwacji moich poczynań i szukania skomplikowanych wyjaśnień, postarasz się wytłumaczyc Arkademu i innym wyznawcom wyższości malowania nad montowaniem, bo już nie mówimy o detalowaniu, a o poprawnym montażu, jak się wkleja golenie, jak się kontroluje symetrię, jak się czyta plany i zdjęcia w celu wykonania lepszego modelu małym wysiłkiem. Ja też chętnie posłucham mądrych rad, zamiast głupiej obrony cudzych błędów, albo powiedz wyraźnie, że to nie jest według ciebie błąd i nie wpływa to na ocenę pracy modelarza.
Tak, trzeba się znać, żeby od razu zauważyć, że golenie idą mocno pod kątem. Albo trzeba tego szukać.
Nie nie trzeba się znac. Nie trzeba nawet wiedziec jak wygląda Breda. Wystarczy pomyślec patrząc na obrazek: Jak ten samolot mógł wystartowac mając tak nisko tylną krawędź błotników? Wyszło, że mógł, bo miał inaczej zamontowane nie tylko błotniki , ale i golenie. Sprawdzenie tego zajęło kilka minut googlania. Widziałem inne modele zbudowane z tego zestawu z tym samym błędem, podejrzewam, że to jest coś co obarcza również producenta zastawu. Ty wolisz jednak dyskutowac swoje wizje na temat mojej osoby, zamiast zrozumiec dlaczego błąd powstał i dlaczego warto o nim mówic.
tankmania

Grzegorz2107 pisze:Ja też chętnie posłucham mądrych rad, zamiast głupiej obrony cudzych błędów, albo powiedz wyraźnie, że to nie jest według ciebie błąd i nie wpływa to na ocenę pracy modelarza.
Rozumiem, że postanowiłeś rżnąć głupa w zaparte. Dopsz...
Marek Naja

Post autor: Marek Naja »

Grzegorz2107 pisze: [ciach]postarasz się wytłumaczyc Arkademu i innym wyznawcom wyższości malowania nad montowaniem, bo już nie mówimy o detalowaniu, a o poprawnym montażu, jak się wkleja golenie, jak się kontroluje symetrię, jak się czyta plany i zdjęcia w celu wykonania lepszego modelu małym wysiłkiem.
Ha, ha, ha i ktoś tu mówił, że się nie wpierdala w czyjeś tematy żeby pouczać i filozofować... To już jakiś obowiązek patrzenia w plany i zdjęcia jest? Jestem niemal pewien, choć nie chce mi się wyciągać pudełka z Bredą, że tak właśnie te golenie się układają wg wykonania pudełkowego. Identycznie miałem z Academowym P-38, przednia goleń wkładana wg instrukcji była pod zupełnie innym kątem niż w rzeczywistości. Zaraz więc przeczytamy, że istnieje jakiś modelarski nadregulamin grzebania w planach i zdjęciach. Kto chce niech grzebie. Sam teraz grzebie w dziesiątkach zdjęć He-111, co nie znaczy, że nie zrobiłem wielu modeli całkowicie według instrukcji srając na jakieś tam plany. Żadnego nie żałuję, nic mnie po czasie nie kłuje w boku z tego powodu.
Grzegorz2107

Marek Naja pisze:Kto chce niech grzebie. .
Tu się zgadzamy, wolna wola przede wszystkim. Doceniłbym też gdybyś zechciał jednak sprawdzic jak to w zestawie wygląda.
Mam nadzieję, że kiedy już będziesz budował ten model, to nie powtórzysz błędu Arkadego? Czy może na złośc uznasz, że od teraz taki kąt ustawienia obowiązuje? :D
Już tu kiedyś przeczytałem, że modele Arkadego stają się swego rodzaju wzorcem. Jeden z kolegów napisał nawet, że chociaż wie, że prawdziwy Spitfire wygląda bardziej jak ten towotowany, to będzie się wzorował na tym Arkadego :D Przepraszam jeśli trochę zniekształcam, ale sens/bezsens jest zachowany.
Ostatnio zmieniony pt 21 wrz 2012, 21:02 przez Grzegorz2107, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaho63

Post autor: Jaho63 »

Grzegorz. Naprawę bawi Cię to? Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że chodzi Ci naprawdę o te podwozie. Choć ewidentnie zyebane.
Tank. Ja nie jestem "mocny" technicznie, a już na pewno nie w Bredzie 65, ale co to ma wspólnego z tym, że podwozie i u mnie wzbudziło wątpliwość? Bo co tu nie gadać, stoi pokracznie.
Nie wiem jak Wy, tzn. w niektórych wypadkach wiem, np. Marek się przynajmniej przyznał, ale ja, choć nie wchodzę szczególnie w techniczne bajery i nie sprawdzam każdej klapki i każdego nitu na zdjęciach, to np. pozycję podwozia staram się sprawdzić ze zdjęciami. Jako jedną z nielicznych rzeczy, które sprawdzam na 100%. No, ale to, że inni tego nie robią to jeszcze nic. Komediowe jest to, jak starasz się wytłumaczyć błąd Arkadego. Naprawdę. Choć wiem jakie są intencje Grzegorza, ale Twoje tłumaczenie jest normalnie zajebiste. :lol:
tankmania

Marek Naja pisze:To już jakiś obowiązek patrzenia w plany i zdjęcia jest?
To jest coś co mi się po prostu w pale nie mieści. Oszołomi którzy będą Cię nękać zawsze i wszędzie żebyś tak robił jak oni uważają, że powinno być robione.

Co kurwa trzeba sobie uroić żeby być taką mendą?

A później jak się bronisz przed takim brakiem tolerancji to usłyszysz, że to TY jesteś nietolerancyjny... Brak mi słów i określeń na taki irracjonalizm, a myślałem, że poziom dna debilizmu osiągnęliśmy za komuny.

A co najciekawsze, to Ci co mają dużo do gadania nie mają nic do pokazania, czym mozna by się zachwycić. Może tutaj jest pies pogrzebany...
Grzegorz2107

Jaho63 pisze:Grzegorz. Naprawę bawi Cię to? Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że chodzi Ci naprawdę o te podwozie. Choć ewidentnie zyebane.:
Bawi? Chłopie, w pracy jestem. Płacą mi za to. :D
tankmania

Jaho63 pisze: Tank. Ja nie jestem "mocny" technicznie, a już na pewno nie w Bredzie 65, ale co to ma wspólnego z tym, że podwozie i u mnie wzbudziło wątpliwość? Bo co tu nie gadać, stoi pokracznie.
Być może, ja nie zwróciłem na to uwagi. Ale jak wiadomo ja nie jestem zbyt mądry więc mam prawo. Napisałem wyraźnie, że prawdopodobnie zrobiłbym ten sam błąd. Sam samolot jest pokraczny i nie widzę powodu żeby musiał stać nie pokracznie.
Jaho63 pisze:Komediowe jest to, jak starasz się wytłumaczyć błąd Arkadego. Naprawdę. Choć wiem jakie są intencje Grzegorza, ale Twoje tłumaczenie jest normalnie zajebiste. :lol:

Dla tych którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem tłumaczenie specjalne.
Nie tłumaczę błędu Arkadego tylko tłumaczę zasadę krytyki Grzegorza.
tankmania

Grzegorz2107 pisze: Już tu kiedyś przeczytałem, że modele Arkadego stają się swego rodzaju wzorcem. Jeden z kolegów napisał nawet, że chociaż wie, że prawdziwy Spitfire wygląda bardziej jak ten towotowany, to będzie się wzorował na tym Arkadego :D
Boli co? :lol: :lol: :lol: :lol:

Takie gnioty, a zachwycają. Ale musisz mieć sraczkę z tego powodu. :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak chcesz być lepszy to pracuj nad sobą, bo samo to, że z innych zrobisz gorszych lepszego z ciebie nie zrobi!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Niskie stężenie”