KĘS-miniatures pisze:
wielkoseryjny wtrysk renomowanego producenta tez ci tego nie zapewni w 100%
Dlatego napisałem:
tankmania pisze:Jest tyle fajnych i sympatycznych w składaniu, że omijam szerokim łukiem wynalazki.
KĘS-miniatures pisze:
ja nie twierdze ze szorty są lepsze. ale jezeli chodzi o jakość w ostatnich latach dogoniły jakością seryjne wtryski z poczatku wieku.
Dacia też technologicznie prześcigneła Forda T, ale to nie znaczy, że jest zajebista.
KĘS-miniatures pisze:
inna sprawa, ze to co we wtrysku jest mniej lub bardziej filigranowym detalem plastikowym, w szorcie bezie kawałkiem żywicy lub blaszki.
Niech nawet to będzie blaszka z drewna, ale niech przypomina oryginał.
Nie miałem czasu na modelarstwo ostatnio, dalej nie mam, ale jakoś muszę pokombinować żeby mieć bo od robienia samej chałtury do reszty mi zbrzydnie.
Wiesz, że sam mówiłem jak miałem kilka szortów, że nieźle wyglądają. Wyglądają nieźle nadal... w pudełku i w porównaniu do tego jakie były kiedyś. Problem polega na tym, że poprawiła się technologia, ale nie mentalność twórców. Mentalność, czy też wymogi komercyjne. Zwał jak zwał, ja też robię błędy i pewnie ich też nie stać na robienie od nowa. Jednak to ja decyduję co kupuję i nie będę się decydował na coś w czym jest wszystko do dupy, kabina, powierzchnia, linie które nie zawsze idą prosto, przeskakują za daleko, albo nie przypominają tego samolotu, krzywe krawędzie lub pozaokraglane. O niespasowanych częściach nie wspomnę bo to akurat dla mnie najmniejszy problem.
Jak chcesz mieć w pełni estetyczny i podobny do oryginału model to musisz ingerować we wszystko. Bo nawet to co jest z żywicy jest robione przez ślepego, a afetrmarketa nie kupisz bo nikt do szorta nie zrobi.
Ile przeciętny modelarz robi model? Miesiąc, dwa? To co jest ładne i przyjemne na ryku teraz mam na 10 lat, a za 10 lat bedą na następne 10 jeszcze fajniejsze. Po co mi gniot który mnie wkurwia skoro mogę wziąć ładny wtrysk i mieć z tego przyjemność? Abstrahując od tego, że jak się uporasz z gniotem to zaraz jest we wtrysku zapowiedź.
Dlatego żadnych wynalazków, szortów, starych monogramów i innych mało przyjemnych zabawek.
KĘS-miniatures pisze:
jestem natomiast przeciwny automatycznej ocenie: 'e, to szortran, wiec na pewno chujowo sie skleja'.
Może takiej nie, ale spokojnie na podstawie tego co widziałem mogę napisać, ze na pewno nie skleja się fajnie i bardzo jest prawdopodobne, że ma pełno błędów.