Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Krytyka, subiektywne doznania
tankmania

Re: Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Post autor: tankmania »

el Rozito pisze:Kamil wspomniałeś o walorze dodatków do szortranów, żywica we wspomnianym modelu była fatalna. Może miałem pecha?
Nie miałeś, żywice do szortów nie mają nic wspólnego z aftermarketami. Nie dosyć, że nieprawdziwki, to odlane często na odwal się, szarpane do śmierci formy, a kuriozalne do granic absurdu było jak zrobili silnik połowę mniejszy bo osłona silnika była jajowata. Największą średnicę miała w środku więc zamiast ją podzielić na pół to zmniejszyli silnik.

Ja w ogóle miałem kiedyś mniemanie, że skoro wtrysk z założenia jest zabawką to lecą po łebkach. Natomiast szort robiony "modelarze dla modelarzy" będzie bardziej przypominał pierwowzór.
Jak to wygląda w rzeczywistości mówią za siebie Roc, Skua, Vengeance... itd.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

dobra, widze, ze idziemy w demagogię. tak jak by aftermarkety wszystkie dobre były, a tylko te w szortach chujowe. bo najlepsze zywice to są te od airesa..
z tych co paweł wymienił to zemste robiłem. to była chujnia nie model. mozemy zatem wyliczac najbardziej chujowe modele jakie znamy. w sumie sklejam własnie vatoura. klasyczny szortran. w nim nic nie pasuje, instrukcja nic nie mówi, a połowe wnętrza trzeba robic samodzielnie.
ale to nie jest special hobby a.d. 2012.
tankmania

KFS-miniatures pisze:dobra, widze, ze idziemy w demagogię. tak jak by aftermarkety wszystkie dobre były, a tylko te w szortach chujowe. bo najlepsze zywice to są te od airesa..
Nie, w skalę przypadku. Nawet Legend ma dobre odlewy bo zawsze kiedyś jest świeża forma. Tak samo Aires ma gorsze odlewy bo forma się kiedyś niszczy.
Ale każdy producent ma własne granice przydatności do spożycia i najgorszy Aires nie był w połowie takim gniotem odlewniczym, jaki widziałem w szortach.
Aires też bywa nieprawdziwy, ale jest podobny, w czymś tam przypomina chociaż, a przeglądając odlewy wnętrz kilkunastu szortów podobieństwa nie stwierdzono. Silniki i kabiny żywiczne w szortach to zwykłe zmyślanie, fotelik, deska, drążek, coś na lewej burcie, coś na prawej i do żyda...
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

moje doświadczenia wskazują na coś zupełnie innego. jedyną wadą zywic w szortach, jaka odnotowałem, to czeste wrzucanie 'typowego silnika gwiadowego' do modelu. przy czym różnice w tym detalu we wtryskach tez nie rzucają na kolana.

tutaj mnie nie przegadasz. mozesz mówic, ze mam wyjebane na merytoryke, ale prawda jest taka, ze 90% narzekających na szorty tez poprawia model tylko w zakresie skladalniosci, a nie merytorycznie. ja skleiłem parenaście szortów. paredziesiat wtrzysków. statystycznie, w obydwu kategoriach jest mniej wiecej po tyle samo modeli chujowych, co zajebistych.
kwestia farta? niewykluczone. ja glenna ze sh skleiłem w dwa dni, bez problemów, inni mieli poważne problemy z pasowaniem. ale ja tez swoją pierwszą prawieiwata wymalowałem ponad 400 modeli (w tym nakładając nia pigmenty), a nie jeden rozjebal taki aerograf nie pomalowawszy nawet jednej miniatury.
tylko skoro mam taiego farta w modelarstwie, to czemu w totka trafic nie mogę?
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

el Rozito pisze:super mega profi edycją z wszystkimi dodatkami szortran jakiś w przyszłości może mnie skusić... głupiego :lol: .
Super edycja to raczej w przypadku przepadku Eduarda. W większości (czyli tych, ktore znam) Special Hobby z żywicy mamy gwiazdowe silniki i drobne małozauważalne detale w stylu celownika w Fiacie G.55 przy jednoczesnym odpuszczeniu sobie wnęk podwozia czy burt kabiny.
KFS-miniatures pisze:ja nie sparzylem sie na 109 hase a po prostu nie miałem do czynienia z zadnym fajnym modelem tej firmy. mozliwe, ze kwestia przypadku.
Zaprzyjażnij się z P-39/P-400.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Robert P

Post autor: Robert P »

KFS-miniatures pisze:tylko skoro mam taiego farta w modelarstwie, to czemu w totka trafic nie mogę?
Bo byś sobie śmirdnął dookoła świata i zrobiło by się nudno. Tam na Górze wiedzą komu co dać. Poza tym, jak to mówią....tylko głupi ma szczęście ;)
Awatar użytkownika
tomek_chacewicz

Post autor: tomek_chacewicz »

tankmania pisze: żywice do szortów nie mają nic wspólnego z aftermarketami. Nie dosyć, że nieprawdziwki, to odlane często na odwal się, szarpane do śmierci formy, a kuriozalne do granic absurdu
jak to przeczytałem to mi się przypomniała wnęka podwozia do Me-263 w 1/48 Czech Model bo akurat leży u mnie w magazynku, kto zgadnie co to za część odlali? :D
Obrazek
tankmania

tomek_chacewicz pisze: kto zgadnie co to za część odlali? :D
Tranzystor do telewizora Rubin? :lol:

Kamil, nie masz żadnego szczęścia tylko masz inne podejście. Komercyjne.
I bardzo dobrze, takie powinieneś mieć, ale też powinieneś mieć świadomość, że to nie jest najlepsze podejście dla tych co robią dla siebie. Zarówno w modelach jak i technikach.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

tomek_chacewicz pisze: wnęka podwozia do Me-263
ach ta niemiecka unifikacja podzespołow.. w 262 komora uzbrojenia, w 262 komora podwozia. sprytne
tankmania pisze:też powinieneś mieć świadomość, że to nie jest najlepsze podejście dla tych co robią dla siebie.
nie widzę przełożenia. ani związku między jakością modelu a podejściem do modelarstwa.
tankmania

KFS-miniatures pisze: nie widzę przełożenia. ani związku między jakością modelu a podejściem do modelarstwa.
To bardzo niedobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”