Su-22M4 KP 1/48 bestia ze Świdwina

Krytyka, subiektywne doznania
Robert O.

Re: Su-22M4 KP 1/48 bestia ze Świdwina

Post autor: Robert O. »

Czarny pisze:
Jednak nie da się o tym modelu nie rozmawiac nie przytaczając pewnego pomnika głupoty jaki wokoło niego powstał na innych forach, gdzie opcja "czystych" zarzuciła mniędzy innymi, że nie może byc tak, że kokpit i luk elektroniki jest otwarty kiedy podwieszone jest uzbrojenie :D :D :D :D :D :D :D :D

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7 ... &start=795
Dalej Czarny pieprzysz głupoty przyjrzyj sie fotom oryginałów zamieszczonych w przytoczonym wątku przez Ciebie

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7 ... &start=810
Jaho63

Post autor: Jaho63 »

Czarny, rzeczywiście, jacy to inni są głupi.
Aha... model zajebisty, jak zwykle.
tankmania

Post autor: tankmania »

Arkady72 pisze:W 1/32 już PIĘĆ lat temu był zapowiadany... Trębacza właśnie.
No właśnie PIĘĆ. Chyba umarło bo na Cyber nawet usunęli z zapowiedzi tak jak Buccanera. :(

Za to kurna będą następne Sztukasy i Messerki, tego nigdy za wiele... :evil:
Slash

Post autor: Slash »

A może lepiej i niech nie robią. Bo zrobią jak zawsze z jakimś tam zapasem uproszczeń i błędów, a może jakiś cywilizowany producent się zdecyduje. Jakoś mnie irytuje, że wszystko w modelarstwie zaczyna się robić Made in China.

Model jak to Arkadego ;) Do tego suczka. Oczywiście u nas jak ktoś już się odważy na ten model to robi honorowo z szachowniczką. Choć uważam, że te nasze schematy malowania są mało ciekawe.

A Duperszmittów nigdy nie zabraknie bo to jest tak, że popyt jest wciąż i wszędzie, a produkty będą wychodziły co raz nowsze i podobno co raz lepsze ;)
tankmania

Post autor: tankmania »

Slash pisze:A może lepiej i niech nie robią. Bo zrobią jak zawsze z jakimś tam zapasem uproszczeń i błędów, a może jakiś cywilizowany producent się zdecyduje.
Myslę, że to wynika z jakiejś wybiórczej krytyki. Każdy model ma błędy i uproszczenia, jest to nieuniknione. Tyle, że Trumpek ma "szok sortyment" i przy tej ilości zawsze ktoś coś sprawdzi, a jak sprawdzi to znajdzie, a jak znajdzie to idzie smród, a jak jest smród to się sprawdza resztę. I zgodnie z góralską zasadą "sukos? nońdzies!" jest jak jest. Dla mnie ta "jakość" jest satysfakcjonująca, to co mnie może ruszyć sprawdzam, co mnie w tym irytuje najwyżej sobie poprawię.

Slash pisze:Jakoś mnie irytuje, że wszystko w modelarstwie zaczyna się robić Made in China.
W sumie to jest irytujące, ale skoro mają mądrzejszych polityków to tak będzie, buta nie zjesz. Z drugiej strony wyobraż sobie, że Trumpek jest polski. Dopiero by "nasi" po modelach jechali, zaraz by było błędów trzy razy więcej. Nie wspomnę, że te ceny które są byłyby ze dwa razy za wysokie.

Slash pisze: A Duperszmittów nigdy nie zabraknie bo to jest tak, że popyt jest wciąż i wszędzie, a produkty będą wychodziły co raz nowsze i podobno co raz lepsze ;)

Nie mam nic generalnie przeciw Messerom i Spitom itp. Ale jak jeden kawałek leci w radio 500 razy to nim rzygam, choćby był najfajniejszy. Wiem, że to kwestia popytu, ale jest tyle modeli, a popatrz do galerii na forach. Tygrys, Pantera, Messerschmitt, Spitfire, Tygrys, pantera, Messerschmitt, Spitfire, Tygrys, Pantera, Messerschmitt, Spitfire... Corsair...

Dobrze, że Arkadego mamy! :lol:
Czarny

Post autor: Czarny »

Robert O. pisze:
Dalej Czarny pieprzysz głupoty przyjrzyj sie fotom oryginałów zamieszczonych w przytoczonym wątku przez Ciebie
Widzisz, jakiś głupi jestem bo nie łapie
Slash

Tank, może szczególnie Cię nie zaskoczę, ale się nie do końca ze wszystkim zgadzam :)

Nie wydaje mi się, żebym wybiórczo krytykował, zwłaszcza za pochodzenie. Do ludzi nic nie mam. Ale to jednak chińczykom trafiają się takie "masówkowe gapy". Nie mam na myśli jakiś drobiazgów w stylu przesuniętego czegoś tam na powierzchni modelu. Błędy najczęściej są z grubej rury i mam wrażenie, że wynikają z pośpiechu. Np. czołgi, które powinny mieć naprzemiennie wahacze kół jezdnych, mają obie strony podwozia na zasadzie odbicia lustrzanego. To ewidentnie pośpiech. Koleś zrobi w 3D jedną stronę to Ctrl+C, Ctrl+V i Flip X. Ktoś kto nie ma o tym pojęcia raz projektuje według obrazka czołg, a jutro okręt. Ale co się dziwić. Skądś konkurencyjność cen się bierze. Oczywiście wszystkich chińskich modeli takie tragedie nie nie dotyczą.

A czy mają tam mądrzejszych polityków to nie wiem, raczej wątpię. Po prostu zupełnie inny świat. Mają możliwość zalać wolny rynek wszystkim co się potencjalnie sprzedaje to zalewają.

Co do tematów galerii to faktycznie kilka lat temu tematy były stałe jak piszesz. Obecnie raczej świeży modelarze wchodzą w popularną tematykę. Wszedłem z ciekawości na PWM w katalog galerii pojazdów wojowych i w nowościach na czerwiec i lipiec z takich popularnych tematów to jest jeden Sherman... Firefly.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Slash pisze:
Model jak to Arkadego ;) Do tego suczka. Oczywiście u nas jak ktoś już się odważy na ten model to robi honorowo z szachowniczką. Choć uważam, że te nasze schematy malowania są mało ciekawe.
Mam jeszcze w magazynie Su-22, które planuję zrobić w barwach: Iraku, Węgier i Ukrainy, powinny Ci się spodobać.
Skądś konkurencyjność cen się bierze.
Nie uważam, żeby chińskie modele były konkurencyjne cenowo, wystarczy porównać przeciętny model 1/48 Tamiya, Hasegawa czy Revell z Trumpkiem czy Hobbybossem i wychodzi to samo albo i często drożej.
Widzisz, jakiś głupi jestem bo nie łapie
Czarny, rzeczywiście, jacy to inni są głupi.
Dalej Czarny pieprzysz głupoty
Rozumiem, że po tych ceremoniach powitalnych i wzajemnych ukłonach przejdziecie do rzeczy i merytorycznie pogadacie?
Czekam z maczetą :lol: .
Pije odpyczywam nagle burza tornado...
Karol, widzę, że masz zdrowe podejście do życia, też tak chcę!
Dziękuję z miłe wpisy, nic mnie bardziej nie motywuje do zrobienia jeszcze lepszego modelu!
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Slash

Iracka będzie fajna. Fajna byłaby też wietnamska. Choć nie ta wersja ładne były libijskie i niektóre peruwiańskie. Czeka u mnie skład suczek w 72, że jak mi się kiedyś zachce to porobie w takich fikuśnych malowidłach.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

Irakija sukija będzie z Ch-28 po brzuchem:

Obrazek

Libijska też chodzi mi po głowie...
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”