Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Krytyka, subiektywne doznania
tankmania

Re: Breda Ba.65 Special Hobby 1/48

Post autor: tankmania »

Kamil, nie opowiadaj. Jedyną najczęstszą wadą hase jest brak dobrego zejścia skrzydło-kadłub. Reszta jest lepsza we wszystkim, powierzchnia, linie podziału, oszklenie... Z tej prostej przyczyny, że masz wypolerowane formy stalowe vs żywiczne formy sr i robotę maszynową vs robotę ręczną.
Nigdy ręka nie zrobi lepiej od maszyny, dlatego hase będzie lepsza estetycznie i wykończeniowo od każdego short runu, zawsze.
Awatar użytkownika
Arkady72

Post autor: Arkady72 »

KFS-miniatures pisze:
Arkady72 pisze:Co do SH vs. Hasegawa wolę zdecydowanie tą drugą. Jest o niebo lepsza przynajmniej jak dla mnie.
po tym co zrobiłeś z koprowskiej suki nie jestes wiarygodny
Sunia z KP to chyba jednak normalny wtrysk a nie short-run?
Obrazek
"Oprócz kobiet i dzieci..."
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

Arkady72 pisze:Sunia z KP to chyba jednak normalny wtrysk a nie short-run?
normalny wtrysk. ale wyglądający jak szortrany z przed dekady.

tankmania pisze:dlatego hase będzie lepsza estetycznie i wykończeniowo od każdego short runu, zawsze.
w pudełku i wypraskach

ok, przyznaję, ze z hasą miałem do czynienia w dosc wąskim zakresie. arado, draken, hurri w 48, kilka fok i meś w 32.
najlepszy z nich wszystkich był draken - zarówno całkiem dobrej jakosci detale jak i spasowanie bez zastrzeżeń. natomiast wszystkie pozostałe, pomijajac to, ze są modelami ubogimi, spadowanie dawało w dupe, linie podziału zanikały bardziej niz w szortranach ze zrypanych form. szkiełka ze SH są porównywalne jakoscią z hasegawa, naprawde.

najpoważniejsza różnica jest w wyglądzie wyprasek. ale to tak samo jak z kostkami wlewowymi. parszywe kostki czy parszywe ramki zepsują odbiór najelpszych nawet elementów i detali.

nawiasem mówiac, SH juz od dłuższego czasu wspomaga się maszynami, znaczy się robi wiele podzespołow nie z ręki. w niektórych zestawach mają nawet formy ewidentnie projektowane i wykonane maszynowo. przy czym co ciekawe te odczłowieczone ramki to ani bardziej delikatne, ani bardziej finezyjne. tyle tylko, ze numerki przy detalach się pojawiły.
spiton

Post autor: spiton »

Lubie tą szturmową pokrakę. Ta sama koncepcja co PZL-47 " Wzdręga" vel "Brzana" ,-)). Bardzo fajny samolot. A model na klasycznym poziomie Artura.
Awatar użytkownika
Daniel-Martola

Post autor: Daniel-Martola »

Breda pasuje urodą do brytyjskich cudaków w stylu Skua, Roc czy nawet Barracuda. Ale model - klasa.
Daniel Lachman
Sklep Modelarski Martola
http://www.martola.pl
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Hasegawę da się zlepić prosto z pudełka z użyciem rozsądnej ilości szpachli i papieru ściernego oraz czeskiej żyletki. Wszystkie drobne elementy typu golenie podwozia, siłowniki itp nadają się do wykorzystania. Wadą jest pojawianie się nowości średnio raz na 2 lata. Kolejna zaleta to dostępność aftermaketów.
Special Hobby to zarąbiście ciekawe tematy. Drobne detale i elementy wnętrza (jeśli nie są wykonane z żywicy) są zdecydowanie słabsze. Nie twierdzę ze to kaszana w każdym zestawie tylko wymagają więcej czasu i umiejętności. Mam Boomeranga na etacie rezydenta w pudełku na szafie. Kiedyś pewnie dostanie towarzystwo w postaci Buffalo.
Mimo wszystko z lenistwa/braku czasu wolę dokładać dodatki do Hasegawy niż wykańczać stan deweloperski Special Hobby.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
tankmania

Jacek, Boomerang to chyba tylko wypudrowanie trupa jakim był Ltd. Miałem go i miałem kilka innych SH, wypadał najgorzej w tej palecie.
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Dzięki za informację.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
tankmania

SH to nie jest "jedna ręka", mają przeróbki wtrysków, podrasowane inne shortruny, albo swoje wypusty. Tam do każdego modelu trzeba podejść indywidualnie i przeglądnąć co jest w pudle.
Np. Buffalo zrobił na mnie dobre wrazenie, ale w ramce bo go nie składałem.

No i trzeba uważać na silniki (nawe zywiczne), często dla nich gwiazda to gwiazda i wystarczy.
Slash

Post autor: Slash »

Uroda dla koneserów / kolekcjonerów ;)
Wartość bojowa chyba podobnie. Niemniej podoba się na zasadzie Jaka.
Najładniejszą to chyba włosi jednak mieli flotę wówczas. Szkoda, że równie bojową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe do inspekcji”