MiG-23MF Trumpeter 1/48 [ Galeria ]
Moderator: Arkady72
Re: MiG-23MF Trumpeter 1/48 [ Galeria ]
Super i nawet mi nie przeszkadza, że malowanie polskie (czyt. nie bojowe). Ten biały pas, niby nic, a daje mu złudzenie drapieżności.
Jak się pojawi "oryginalny" MF to zrobię w kamuflażu.tankmania pisze:Super i nawet mi nie przeszkadza, że malowanie polskie (czyt. nie bojowe). Ten biały pas, niby nic, a daje mu złudzenie drapieżności.
-
Marcin Prus
Miło popatrzeć na kolejny Twój model
. Kończ libijskiego bo tamten kamuflaż dupę urywa.
Niemce i inne Duńczyki inaczej mogą pamiętać spotkania nad Bałtykiem.tankmania pisze:malowanie polskie (czyt. nie bojowe)
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
No właśnie przed chwilą to sobie pomyślałem, ale MiG-23 był później więc chyba już był bardziej traktowany jak ciekawostkę niż zagrożenie przy takich spotkaniach.JBZ pisze:Niemce i inne Duńczyki inaczej mogą pamiętać spotkania nad Bałtykiem.tankmania pisze:malowanie polskie (czyt. nie bojowe)
Z dzisiejszego punktu widzenia trudno sobie wyobrazić powagę zimnej wojny. Teraz to trochę brzmi jakby dwa obozy prześcigały się w rozwijaniu technologii wojskowej i tyle.
Jednak jak sięgnę pamięcią to jeszcze na przełomie lat 60/70 (czyli kilka lat po kryzysie kubańskim) ojciec chodził co sobotę/niedzielę na przymusowe szkolenia obrony cywilnej. Sprzątali schrony i ćwiczyli działania w przypadku ataku nuklearnego. Taka paranoja o ile dobrze pamiętam trwała do połowy lat 70'.
Mogę sobie wyobrazić, że dotyczyło to wszystkich i pewnie latali z palcem na cynglu przez jakiś czas. Szczególnie w latach 60'. Zresztą jeździłem wtedy co roku nad morze i jak kilka MiGów nie przeleciało "metr" nad ziemią raz na pół godziny to był cud.
Z ciekawostek, to w połowie lat 60' był w woju brat matki. Akurat była mocna afera w Wietnamie i do jednostki przyjechał polityczny robić wywiad ilu się zgłosi na ochotnika jakby co. Paradoksalnie było chętnych ponad 50%, twierdzili, że pojadą i się amerykanom poddadzą żeby ich do USA wzięli.
Niby warszat na bieżąco podglądałem ale i tak galeria zachwyca jakbym pierwszy raz widział. Piękna robota 
Trochę spóźniony, ale dodam, że mnie też się podoba. Świetny model.