Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: KFS-miniatures »

no jak nie popełnisz błedów, to potem nie bedziesz wiedzial na co uważac. z podobnego powodu nie bede ci w paincie rysował, gdzie i co masz pozamalowywac. jak sam tego nie rozkminisz, to sie nie naumisz.
Spotter pisze:Damn, gdybym to wiedział wcześniej, to bym faktycznie tak robił :?
to nie jest tak, że generalnie tego typu detale nie mają znaczenia przy malowaniu, ale w sytuacji gdy: raz- są tak gęste i regularne. dwa za bardzo sie przywiązałes do ich akcentowania, rozwiązaniem moze yc tylko malowanie bez baczenia na ich obecność
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

No dobra, zamalowywanie zacieków zrobione na tyle, na ile mogłem. Starałem się je albo zamalować, albo przyćmić, aby się tak nie rzucały w oczy. Mam nadzieję, że coś osiągnąłem. Jeżeli nie, to trudno - będzie nauczka na przyszłość.
Krawędzie jeszcze bardziej rozświetlone. Na zdjęciach chyba tego nie widać za dobrze (wspominałem już, że dupa ze mnie a nie fotograf? :twisted: ), ale jest to praktycznie prawie białe. Gołym okiem widać.
No i standardowe pytanie - czy coś ponownie poprawiamy (poza krechami), czy jedziemy dalej?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

wydaje mi sie, ze jest znacznie lepiej. to teraz bierzesz pedzlek, jakis jasny kolor (np. vallejo silvergray, które mocno roizcienczasz, nawet bardzo, a zeby pokonac napiecie powierzchniowe to dodajesz odroibine płynu do mycia naczyn. bardzo niewielką). i rozjasniasz detale, zawiasiki, nity duperele
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

mocniej niz do aero. duzo mocniej

a co do wyboru krawedzi i detali.. popacz co w ten sposób rozjaśniają uki czy yantom. szczególnie yantom ostatnio. moze jak na mój gust troche przesadzone, ale doskonale widać o co chodzi
tankmania

Post autor: tankmania »

Spotter pisze:Jak mocno rozcieńczoną działam? Tak jak do aero, czy mniej?
Technicznie tylko do siebie dodam.
Bardzo mocno, jakbym się uparł przeliczać żeby było obrazowo to z 15:1, trochę mocniejszy płyn jak brudna woda. Przy vallejo możesz nawet nie mieszać farby tylko dać sam pigment. Farba będzie mniej "ślizgała" po powierzchni i da lepsze rozłożenie.
I malowanie tym rozcieńczeniem to nadinterpretacja, właściwie nie malujesz tylko filtrujesz kilka warstw. Maczasz pędzel, osuszasz na np. serwetce i zwilżasz powierzchnie, i znowu i znowu. To ci da kontrole nad tym jak mocno chcesz rozjaśnić. Możesz zróżnicować w ten sposób rozjaśnienia większych powierzchni i refleksy na mniejszych. Te pierwsze będą mniej intensywne i rozlane, te drugie bardziej intensywne i punktowe.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

i odczekaj chwilunie po pierwszym maxnieciu, bo jak bardzo farba osiadła widac najlepiej bedzie po wyschnięciu
Awatar użytkownika
Spotter

NOTEK naprawiony, rozświetlenia detali zrobione (przynajmniej tak mi się wydaje). Poniżej zdjęcia i standardowo pytanie, czy to jest ok, czy coś poprawiać?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

włazy na dachu po całosci jasniejszym tonem.w ramach 'detali', z ręki zrób jeszcze boczne krawedzie błotników i górne (czyli de fakto tez boczne z perspektywy modelu i ich atawienia) krawedzie siatek wokół lawety. także ten wywinięty rancik na błotnikachg przdnich. jego wygodniej bedzie ci bokiem pędzla ocierając kant . podobnie gólre krawedzie płyt pancernych - przedniej i działka. nie wiem, czy tam pomalowałes, zdjecia nie sa jednoznaczne.
Awatar użytkownika
Spotter

Ok, nie wszystko zrozumiałem:
KFS-miniatures pisze:z ręki zrób jeszcze boczne krawedzie błotników i górne (czyli de fakto tez boczne z perspektywy modelu i ich atawienia)
Nie wiem o które chodzi :|

KFS-miniatures pisze:krawedzie siatek wokół lawety
Krawędzie siatek, czy krawędzie konstrukcji, w której one są osadzone?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”