We worku
Moderator: Ojciec Dyrektor
Re: We worku
ojcu - lubei twoje modele tak zupelnie serio bardzo inspirujace
lepszy model to taki, który trudniej zrobić
- Ojciec Dyrektor
- Kontakt:
CZEŚCI DOROBIONE SAMODZIELNIE
-do kabiny pilotów 600 elementów
-dodanie cięgien i innego wyposażenie w ruchomych częściach osłon kabin pilotów 111 elementów
-uchwyt celownika 12 elementów
-w tylnej części kadłuba został zmieniony kształt hamulców aerodynamicznych z małych na duże, wraz ze znajdująca się w nich instalacją oraz
siłownikami 68 elementów
-wykonana od podstaw kratownica kadłuba (508) i statecznika pionowego (192), cięgna sterowania samolotem w tylnej części kadłuba
-w prawym skrzydle zrobiona od podstaw lotka oraz konstrukcja kadłuba znajdująca się nad klapą 400 elementów
-kratownica skrzydła-podłużnice, wręgi oraz mechanizm sterowania lotki 423 elementy
-wręga siłowa (55 elementów) wraz z łożem mocowania silnika oraz pełnym jego okablowaniem 223 elementy.
-luk elektroniki przed kabiną pilota wraz z jego pokrywą 130 elementów
-wnęka przedniego podwozia wraz z siłownikiem do jego chowania 102 elementy
-wnęki podwozia głównego złożone z 250 elementów
-luk na lawetę w samolocie wraz z całą instalacją 250 elementów
-luk z instalacją zbiornika głównego
-fotele pilotów sztuk 3 (303 elementy), jeden zagłówek pilota składa się z 31 części
-wózek wraz z lawetą z uzbrojeniem to ponad 350 elementów, oraz wózek na którym umieszczony jest silnik 79 elementów
-wodzidło do holowania samolotu 41 elementów
-wózek podpierający tylną część kadłuba (101 elementów)- jedno koło składa się 11 elementów
-luk na aparat fotograficzny wraz z aparatem fotograficznym
-tablice do prezentacji rysunków
-numer taktyczny malowany za pomocą szablonów
-zaślepki luków inspekcyjnych w ilości 18 sztuk
-pokrywa zasłaniająca wylot silnika
-zdjęta blacha statecznika pionowego wraz z podestem oraz projekt kalkomanii sowy
-modernizacja zbiorników paliwa-dodanie wszystkich uchwytów do jego mocowania oraz wykonanie drugiego z pokazaniem wnętrza, zmiana kształtu powierzchni
ustateczniających 107 elementów
-zbiorniki paliwa w tylnej części kadłuba (40) wraz z mocowaniem oraz pokrywą, która je zamyka 101elementów
-do kabiny pilotów 600 elementów
-dodanie cięgien i innego wyposażenie w ruchomych częściach osłon kabin pilotów 111 elementów
-uchwyt celownika 12 elementów
-w tylnej części kadłuba został zmieniony kształt hamulców aerodynamicznych z małych na duże, wraz ze znajdująca się w nich instalacją oraz
siłownikami 68 elementów
-wykonana od podstaw kratownica kadłuba (508) i statecznika pionowego (192), cięgna sterowania samolotem w tylnej części kadłuba
-w prawym skrzydle zrobiona od podstaw lotka oraz konstrukcja kadłuba znajdująca się nad klapą 400 elementów
-kratownica skrzydła-podłużnice, wręgi oraz mechanizm sterowania lotki 423 elementy
-wręga siłowa (55 elementów) wraz z łożem mocowania silnika oraz pełnym jego okablowaniem 223 elementy.
-luk elektroniki przed kabiną pilota wraz z jego pokrywą 130 elementów
-wnęka przedniego podwozia wraz z siłownikiem do jego chowania 102 elementy
-wnęki podwozia głównego złożone z 250 elementów
-luk na lawetę w samolocie wraz z całą instalacją 250 elementów
-luk z instalacją zbiornika głównego
-fotele pilotów sztuk 3 (303 elementy), jeden zagłówek pilota składa się z 31 części
-wózek wraz z lawetą z uzbrojeniem to ponad 350 elementów, oraz wózek na którym umieszczony jest silnik 79 elementów
-wodzidło do holowania samolotu 41 elementów
-wózek podpierający tylną część kadłuba (101 elementów)- jedno koło składa się 11 elementów
-luk na aparat fotograficzny wraz z aparatem fotograficznym
-tablice do prezentacji rysunków
-numer taktyczny malowany za pomocą szablonów
-zaślepki luków inspekcyjnych w ilości 18 sztuk
-pokrywa zasłaniająca wylot silnika
-zdjęta blacha statecznika pionowego wraz z podestem oraz projekt kalkomanii sowy
-modernizacja zbiorników paliwa-dodanie wszystkich uchwytów do jego mocowania oraz wykonanie drugiego z pokazaniem wnętrza, zmiana kształtu powierzchni
ustateczniających 107 elementów
-zbiorniki paliwa w tylnej części kadłuba (40) wraz z mocowaniem oraz pokrywą, która je zamyka 101elementów
BRAWO - KRASNAL JEST TWÓJ, na wieki wieków AMEN !
jajak to czytam to mój tablet robi takie pluum pluum co chwile to bymi się jakiś krasnal też należał conie?
- Ojciec Dyrektor
- Kontakt:
Trzeba będzie marzyć o nowym
Wczoraj zlepiłem kanapkę na której stanie ferdek, kanapka wiadomo powinna składac się z kromki i nakładki, także w tym przypadku poszedłem w stronę tej myśli i za pomocą kleju polimerowego zlepiłem ze sobą styropianowy klocek i kawałek sklejki.
Po dobie schnięcia dociąłem kawałki balsy

i superglutem zlepiłem z kawałkiem sklejki, która jest nośnikiem styropianowego kloka

szpary na łączeniach uszczelniłem klejem polimerowym i tak odkładam na kolejną dobę żeby sobie podeschło

kolejnym etapem będzie dokładne docięcie brzegów i uformowanie terenu żeby nie wyglądał jak keira knightley w bikini, jak już to zrobię to bedziem nakładać szpachel i robić ziemię, kfiatki i odbicia gąsek i opon.
Zakupiłem już mój ulubieny gips, co prawda w takich małych paczuszkach się średnio OPŁACA ale jest fajny bo gotowy, mieszając nie trzeba brudzić garnków i całkiem fajnie się bełta z farbami tamiya nabierając od razu ziemistych barw, ale to następną razą.

szczęśc boże
Wczoraj zlepiłem kanapkę na której stanie ferdek, kanapka wiadomo powinna składac się z kromki i nakładki, także w tym przypadku poszedłem w stronę tej myśli i za pomocą kleju polimerowego zlepiłem ze sobą styropianowy klocek i kawałek sklejki.
Po dobie schnięcia dociąłem kawałki balsy

i superglutem zlepiłem z kawałkiem sklejki, która jest nośnikiem styropianowego kloka

szpary na łączeniach uszczelniłem klejem polimerowym i tak odkładam na kolejną dobę żeby sobie podeschło

kolejnym etapem będzie dokładne docięcie brzegów i uformowanie terenu żeby nie wyglądał jak keira knightley w bikini, jak już to zrobię to bedziem nakładać szpachel i robić ziemię, kfiatki i odbicia gąsek i opon.
Zakupiłem już mój ulubieny gips, co prawda w takich małych paczuszkach się średnio OPŁACA ale jest fajny bo gotowy, mieszając nie trzeba brudzić garnków i całkiem fajnie się bełta z farbami tamiya nabierając od razu ziemistych barw, ale to następną razą.

szczęśc boże
Niestety w temacie Twoich wątpliwości może być kłopot, bo ja akurat z naturalnych przyczyn niezbyt znam ludzi o dużym doświadczeniu w temacie współczesnych samolotów bojowych i ich modelowania. Tu trudno mi kogoś 'zareferować'. Jeśli chodzi o samo podejście i metodologię, to bardzo pouczające są artykuły Andrzeja Ziobera w AeroPlanie. Modele Andrzeja pomalowane są znakomicie, wbrew opinii rozpowszechnianej przez różnych ludzi, którzy nota bene bez oporów przyznają też, że nigdy tych modeli nie widzieli, a swoje tezy kształtują na podstawie marnych zdjęć i tak ma być.
Na podstawie marnych zdjęć kształtuję tezę, że nośnikiem styropianowego klocka nie jest kawałek sklejki, tylko kawałek płyty pilśniowej twardej. Zwykła dykta.Ojciec Dyrektor pisze: zlepiłem z kawałkiem sklejki, która jest nośnikiem styropianowego kloka