RWD-8 DWL / IBG 1:72

Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Re: RWD-8 DWL / IBG 1:72

Post autor: KFS-miniatures »

fragles pisze:Dlatego u mnie pierwsza od przodu pozioma poprzeczka jest nieco cofnięta w stosunku do punktu oryginalnego mocowania w węźle kratownicy
a zabawa polega na tym, ze poprawne połoeznie maja kratownice w kabinie ucznia
fragles pisze:Widać na fotogramach.
na fotogramach widac chujowy datownik
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

KFS-miniatures pisze:a zabawa polega na tym, ze poprawne połoeznie maja kratownice w kabinie ucznia
Teza zawarta w tym zdaniu jest już z samego założenia nieprawdziwa. Uczeń nie może mieć poprawniej niż nauczyciel!
Nauczcie się wreszcie nie ufać szkiełku i oku, technokraci. Więcej wiary!

A teraz, wracając do meritum, pokazuję i objaśniam:

6/ To jest kadłubek połączony w kupę, lecz jeszcze bez dodatków. Wyposażenie kabinki jest w środku, pomalowane. Kadłubek został wstępnie pocieniowany dla uzyskania finalnego efektu nazywanego przez pancernych colour modulation. [Hmm, nie wiem dlaczego akurat taka nazwa, skoro to raczej jest dosłownie preshading.] Grzbiet kadłuba i statecznik zostały rozjaśnione bardzo jasną szarością. Na to pójdzie kolorek srebrny i kolorek czerwony.
Przedniej osłony silnika nie montuję jeszcze, ponieważ przez tę dziurę będę operował we wnętrzu kadłuba na dalszych etapach.

Obrazek
KFS-miniatures pisze:na fotogramach widac chujowy datownik
Datownik został skorygowany. Teraz jest jak szyfr.
Awatar użytkownika
fragles

Post autor: fragles »

1136 kwadransów później...
Pokazuję i objaśniam:
7/ To jest płat w skali 1:72 uformowany termicznie w sposób naturalny w atmosferze ziemskiej w klimacie umiarkowanym.
Obrazek

Morał:
Nigdy, ale to nigdy nie należy pozostawiać części modelu zawieszonych bez opieki w niechłodzonej szafie na poddaszu. Najlepiej jednak trzymać modele (i części) w lodówce.
tankmania

Post autor: tankmania »

1. na gorącu nie kładzie się skrzydeł w podparciu częściowym, szczególnie dosyć grubych i ciężkawych.
2. weź za koniec tak zeby grawitacja go ciągła w dół, zanurz we wrzątku, następnie w zimnej wodzie.
i ewentualnie:
3. spiłuj 2mm krawędzi natarcia, doklej płytkę 2mm z plastiku na ca, wypiłuj (wyprofiluj) krawędź. Ten element usztywni je skutecznie, ale musi być na całej długości skrzydła.
lub:
3A. czekaj na ochłodzenie
lub też:
3B. wyjeb do kosza

Pisałem nie raz, ja bym samolotów z zywicy nie sklejał. Tzn. pewne konstrukcje się nadają, ale to wychodzi w praniu. Widziałem już tyle oklapniętych samolotów, że m/in z tego powodu ich nie robię. Z pojazdami nie słyszałem/nie widziałem/nie doświadczyłem nigdy problemu.
Awatar użytkownika
panzerflix

Post autor: panzerflix »

Huhu jak by taka Catalina w 32 za 2600 klapla to by bylo uuuu
You are not your thoughts. You are not your story. You are not your body.
Experience your thoughts, experience your story, experience your body, as none of it will last.

http://www.fromthetrunk.com | http://www.panzerflix.com
tankmania

Post autor: tankmania »

Catalina ma grube mocne skrzydło, zeby je nagrzać do zmiekniena nie wystarczy upał. Tutaj jest cienki baldachimek i relatywnie grube skrzydełko dla niego. Nie można zostawić na gorącu w takim podparciu jak to zrobił fragles bo środek szybko zmięknie, a reszta go obciąża.
Awatar użytkownika
Ojciec Dyrektor
Kontakt:

Post autor: Ojciec Dyrektor »

Płat wygląda ok, poza tym baldachimem. Nie możesz go odciąć i zrobić z hipsu?
Potem koniecznie podepnij go pod bloki chłodzące i kuler o średnicy 160mm. Ewentualnie azot pomoże, kontakt z firmą: http://grupaazoty.com

wróć, nie musisz robić baldachimu, wytnij z płata IBG, chyba nie jest niepoprawny?
Awatar użytkownika
Przemek - MaXus

Post autor: Przemek - MaXus »

Ojciec Dyrektor pisze:...
Ojcze, ty to jednak będziesz się smażył w piekle 8-)
Awatar użytkownika
Bercik

Post autor: Bercik »

W tą j...ą pogodę wszystko opada :oops:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty”