M18 Hellcat, "Wiedźma znad Driny" 1/35

Moderator: Kamil K

Awatar użytkownika
Kamil K

Re: M18 Hellcat, "Wiedźma znad Driny" 1/35

Post autor: Kamil K »

To raczej nie ten - ten był wyposażony na jakiś czas, a potem został sprzedany w świat. :D

Swoją drogą, być gościem, który handluje takim sprzętem... zawód marzenie. :lol:
Awatar użytkownika
Kamil K

Cześć, 

M18 dostał oznaczenia. 

Numery z arkusika od M-60PB Triglav Model - super kaleczki, ładnie siadły i jeden arkusz starczy na pół Jugosławiańskiej Armii Ludowej.

Żółty krzyż serbski pierwotnie chciałem wykorzystać z arkusza Star Decals. Niestety, trzeci już raz - o ile ta firma robi fajny research i daje ciekawe kalki i opcje malowania, to filmy z tych kalek są po prostu pancerne i grube diabli. Nie rusza ich Set i Sol, nie rusza ich nawet Nitro, ba, szlifowanie ich też często mija się z celem. Dlatego namalowałem go sam. 

Obrazek 

Obrazek 

W następnej kolejności nadejdzie czas na filtry psiukane z aerka, malunek detali i można będzie zaczynać właściwy weathering. Ale gdzieś po drodze muszę się na 100% określić z podstawką, żeby np. nie ustawić modelu pod skosem, ale z zaciekami wymalowanymi idealnie pionowo. 

Pozdrowienia! 
Awatar użytkownika
bohdan

Post autor: bohdan »

perfekcyjny
Awatar użytkownika
Kamil K

Ciąg dalszy wątku, nazwijmy go, historycznego. 

Nie czekając czy pan Robert Fleming jeszcze znajdzie chwilę, żeby podesłać mi jakieś ciekawe kwity, sam postanowiłem wykorzystać to, co od niego dostałem. Zdjęcie wklejone kilka postów wyżej skojarzyło mi się z fotką, którą gdzieś kiedyś znalazłem i zapisałem na dysku w folderze z Hellcatem, chociaż w sumie nic konkretnego na niej nie ma... 

Obrazek 

... i teraz patrząc na zdjęcie od p. Roberta i to tutaj myślę, że to jedno i to samo miejsce. Teraz musiałem tylko znaleźć stronkę, z której pochodzi zdjęcie i ustalić, co to za lokalizacja. 

Udało mi się dotrzeć do raportów ICTY czyli Międzynarodowego Trybunału Karnego dla Byłej Jugosławii, z których wynikało, że miejsce to nazywało się Buk Bijela. Dzisiaj nie jest opisane na żadnych mapach, ale na podstawie opisów z raportów doszedłem do wniosku, że to musi być to miejsce - ok. 10km na południe od miasta Foca: 

Obrazek 

Obrazek

Baraki te i motel powstały dla pracowników, którzy mieli na Drinie budować zaporę wodną. W 1992 zakwaterowano tam serbskich żołnierzy, którzy rozpoczęli czystki etniczne w Focy i okolicy. Kobiety z tego rejonu trafiły między innymi do Buk Bijela na masowe gwałty. To miejsce, jak i kilka innych lokalizacji wokół Focy i w samym mieście spokojnie można nazwać obozami gwałtu. Straszne rzeczy ogólnie, jak kogoś bardziej to interesuje, to odsyłam tutaj: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Foča_ethnic_cleansing 
https://www.icty.org/en/search-results?as_q=Buk+Bijela 

A że sprawy w tym rejonie są cały czas nie do końca rozwiązane to powiem, że ostatni akt oskarżenia w sprawie gwałtów na bośniackich kobietach trafił przed sąd raptem dwa tygodnie temu. Sprawa jest w toku. 

Innymi słowy, mamy w tym momencie bardzo dokładnie zlokalizowane wszystkie miejsca, w których powstały znane mi zdjęcia tego M18. Ułożyła się z tego naprawdę ciekawa historia, chyba najciekawsza i najbardziej rozbudowana spośród trzech bałkańskich pojazdów, które do tej pory budowałem. 

Pozdrowienia! 
Thalgonis

Post autor: Thalgonis »

Jestem pod wrażeniem Twojego researchu - coś niesamowitego :shock:
====================
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/
Awatar użytkownika
bazylms

Post autor: bazylms »

Przy tobie to ja zwykły sklejacz jestem.
Pozdro - Krzysiek Bartyzel

Czołgi - pancerna pięść armii
Awatar użytkownika
Kamil K

bazylms pisze:Przy tobie to ja zwykły sklejacz jestem.
Bez przesadyzmów. :wink:

Osobiście nie uznaję podziału na modelarzy, frajdolarzy i co tam jeszcze. Grzebię po kwitach bo lubię, ale nie uważam - jak niektórzy - że sam fakt zagrzebania się w mało-kogo-interesujące-detale sprawia, że model ma +10 do zajebistości, jeśli wygląda chujowo.
Model albo jest dobry, albo nie jest. I tyle. Wiadomo, że ten podrobiony dokładniej i zwaloryzowany ma większe szanse na bycie dobrym, ale samo dorabianie ideologii, liczenie roboczogodzin etc do tego nie prowadzi. 8-)

Thalgonis pisze:Jestem pod wrażeniem Twojego researchu - coś niesamowitego :shock:
Dzięki. Jak mam wolną godzinę, żeby wypić kawę, to czasem wolę tak pogrzebać niż siadać do malowania - bo zanim się ogarnę co mam robić i jak, to godzina mija, a farba schnie niewykorzystana. :D

Tymczasem:

Wstępnie podmalowałem sobie detale - głownie majdan na wieży, poza tym klosze lamp, peryskopy i takie tam pierdółki. 

W wypadku bambetli pierwszy raz zdecydowałem się na malowanie akrylami, bez użycia farb olejnych. Dopiero się tego uczę, ale muszę przyznać, że jest potencjał, tylko muszę to wszystko lepiej wyczuć...  

​​​​​​​Obrazek
cooper69

Post autor: cooper69 »

Kamil K pisze: Osobiście nie uznaję podziału na modelarzy, frajdolarzy i co tam jeszcze. Grzebię po kwitach bo lubię, ale nie uważam - jak niektórzy - że sam fakt zagrzebania się w mało-kogo-interesujące-detale sprawia, że model ma +10 do zajebistości, jeśli wygląda chujowo.
Model albo jest dobry, albo nie jest. I tyle. Wiadomo, że ten podrobiony dokładniej i zwaloryzowany ma większe szanse na bycie dobrym, ale samo dorabianie ideologii, liczenie roboczogodzin etc do tego nie prowadzi. 8-)
Trafiłeś Kamilu w sedno punktu.

Na takim modelłorku (szczególnie po ostatnich "płaczach pokrzywdzonych") powinno to być na stałe przyklejone na górze strony i wytłuszczone!
Awatar użytkownika
Ojciec Dyrektor
Kontakt:

Post autor: Ojciec Dyrektor »

Jeździłbym.
Awatar użytkownika
Kamil K

Cześć i czołem, 

Model w międzyczasie został zapsiukany filtrami, punktowo z aerografu. Szary, niebieski, żółty, brązowy - wszystko to mocno rozcienńczone farbki Tamiya.  Jak się moment przyjrzeć, to widać gdzie poszedł niebieski, gdzie żółty, a gdzie ciemne odcienie... Przynajmniej tak sądzę. ;)

Poza tym zaczynam pracę nad "smaczkami". Oryginał trochę ich ma, a bazę pod większość można było zrobić z aerografu. Przebarwienia na tyle kadłuba, boku wieży i na wlocie powietrza z przodu kadłuba robione na lakier do włosów.  Te na lufie po prostu zapsikane aerkiem, przy zamaskowaniu okolicznych powierzchni, żeby się odcinały. 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

​​​​​​​Pozdrowienia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kamil K”