Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Lista kategorii: Pojazdy wojskowe Pojazdy wojskowe - Warsztaty

Moderator: Spotter

Robert O.

Re: Sd. Kfz. 7/2 Flak 37 Dragon 1/35

Post autor: Robert O. »

sam ocen co bedzie widoczne po założeniu kół i gąsek ,jedz dalej bo solowy wontek sie zaczyna robić ;)
merlin_pl

Post autor: merlin_pl »

Mam nadzieje ,że zdążysz na Bytom :D

A tak na poważnie . To nie szkoda ci czasu proste malowanie brązowym podkładem , a ty będziesz malował 4 x po 2 h .I za każdym razem czyścił aerograf, mieszał farbę tracił czas . Piszesz ze masz mało czasu i go marnotrawisz . Nie kumam
Awatar użytkownika
Spotter

Post autor: Spotter »

merlin_pl pisze:Mam nadzieje ,że zdążysz na Bytom :D

A tak na poważnie . To nie szkoda ci czasu proste malowanie brązowym podkładem , a ty będziesz malował 4 x po 2 h .I za każdym razem czyścił aerograf, mieszał farbę tracił czas . Piszesz ze masz mało czasu i go marnotrawisz . Nie kumam
Gdzie tu marnotrawienie czasu? Farba rozmieszana jest w dodatkowym słoiczku. Czas jaki potrzebuję od momentu włączenia światła w pokoju do rozpoczęcia pracy wynosi <60s :mrgreen:
Najwięcej czasu zajmuje samo malowanie. Niby proste, ale żeby to zrobić dokładnie, to idzie trochę czasu. Poza tym farba dobrze rozrzedzona, podkład jasny, więc trzeba trochę tych warstw położyć. No i schodzi się. A po ok. 1-1,5h zaczynają mnie tak plecy nawalać, że muszę kończyć. A czyszczenie aero to...2 min pracy.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

Post autor: KFS-miniatures »

ten model do zapodkłądowania wymaga góra póltorej godziny. malujesz podjkłądem. nie kolorujesz. jak zaczniesz kolorowac, to bedziesz kłądł mocno rozcienczine kolory. a teraz robisz PODKŁAD. równie dobrze mógł byc użyc czarnego i brązowego surfacera. też by ci nie krył?
Awatar użytkownika
Spotter

No dobra, sama maszyna już jest na brązowo. Zostały tylko koła. Na zdjęciach widzę, że jeszcze kilka niedociągnięć jest, ale w momencie kiedy to czytacie, to właśnie to poprawiam. KFS, co teraz? Jaki następny krok?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
konrad_dzik

Post autor: konrad_dzik »

To teraz dajesz kolor bazowy, mocniej rozcieńczony i starasz się wykorzystać brąz, żeby uzyskać pierwsze cienie.
Po co łapać króliczka, skoro tak przyjemnie się go goni
futrzaków nie obsługujemy
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

teraz nakłądasz kolor bazowy. ale nie ordynarnie po całości, a wykorzystujesz to, ze masz ciemniejszy podkłąd i mozesz na nim budować kolor. w zakamarkach bedzie tez słąbiej pomalowane, wiec ciemna baza podkreśli cienie.
masz tu do wyboru, w zaleznosci od tego na ile bedziesz sie czuł w stanie szaleć. alebo kłądziesz kolor bazowy dosć gładko, albo bawić się w kłądzenie go drobnymi meandrami i wertykalnymi smugami

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tu masz na co prawda innych kolorach, ale pokazane o co chodzi z meandrami i smugami. przy okazji jak widać mozesz zaakcentować już rózne panele

Obrazek

na tym etapie malujesz juz farbą niezbyt kryjącą. lepiej połozyc na dwa razy, niz z miejsca zajebać po całosci farpkom. a najlepiej pomalowac na wiele razy takimi własnie marmurkowymi mazami i smugami
Awatar użytkownika
Spotter

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, to:
- lecę teraz XF-15, a nie jakimiś innymi żółtymi
- do wyboru mam dwie opcje: pierwsza na 4 zdjęciach, druga na ostatnim
- pierwsza metoda to nakładanie farby na każdy panel z akcentowaniem wszelkich krawędzi i zakamarków poprzez ich nie zamalowywanie, tylko cienką warstwą aby dać trochę koloru. Z tego co widzę to malowanie takie "na odwal się", czyli nie ma być idealnie równomiernie jak u lakiernika przy Ferrari, tak?
- ostatnie zdjęcie to lecę tylko pionowymi krechami, aby zaakcentować późniejsze smugi
- na wcześniejszych zdjęciach też widzę takie smugi. Rozumiem, że jak mi się uda takie coś osiągnąć, to będzie jak najbardziej ok?

Jeżeli coś źle zrozumiałem, to opieprz.

Gdy tylko się wezmę za to, to najpierw postaram się pomalować kilka paneli / jeden bok i dam do oceny. A tak poza konkursem, to już na tym etapie super to wygląda u Ciebie.
Awatar użytkownika
Spotter

Dobra, próba malowania zrobiona. Po jednym z kół pomalowane i przedni pancerz od środka. Na zdjęciach widoczny jest lekki odkurz. Wydaje mi się, że chyba muszę jeszcze bardziej rozrzedzić farbę.
Obrazek

Poza tym ktoś prosił, aby pokazać jak wyglądają figuranci od Tamki. No to proszę, oto i oni:
Obrazek

Na sam koniec chciałbym powiedzieć, że esdek ma mieć kamo. Dwukolorowe, zielone i brażowe szlaczki. Coś takiego jak na box arcie:
Obrazek
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

nie jest xle. istpotnie, jak mocniej rozcienczysz farbe, bedziesz miał wiekszą nad tym konrole

ludki nie są takie straszne. choc pewnie głowy by im wypadało wymienic
Spotter pisze:esdek ma mieć kamo. Dwukolorowe, zielone i brażowe szlaczki.
to już powoli trenuj malowanie takich. do cienkich linii farebe musisz rozcienczyc bardzobardzo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotter”