A widzisz. Bo Ty odnosisz się do konkretnej znanej Ci sytuacji, a ja do Twoich wcześniejszych opisów mogę dać przykład sytuacji zarówno na tak jak i na nie. Nawet dla tego przykładu z mostem. Wystarczy żeby zaraz za nim było skrzyżowanie, gdzie nie każdy kierunek dalszej jazdy jest dostępny ze ścieżki. Stąd moja ogólna odpowiedź na tak ogólnie zarysowane okoliczności.Tomasz Mańkowski pisze:Dzięki za odpowiedź - masz rację, te przypadki ze znakiem "zakaz wjazdu rowerom" są ewidentne.
Ale trzy pozostałe, "kontrowersyjne" przypadki - w mojej ocenie ( w świetle przepisów które przytoczyłeś ) są wg. mnie równie ewidentnie jasne - i nie ma znaczenia dokąd docelowo zmierza rowerzysta. (...)
Jeżeli teraz uszczegóławiasz i sytuacja wygląda tak, że z równoległej do drogi ścieżki można pojechać w każdym kierunku, tak jak i na drodze obok, to nawet bez znaku zakazu przy drodze, rowerzysta jadący zgodnie z przepisami powinien trzymać się ścieżki.
Natomiast w przypadku dwóch równoległych dróg (zwykłych, nie rowerowych), gdzie na żadnej nie obowiązuje zakaz wjazdu rowerem pozostaje rozsądek rowerzysty (bo kto przy zdrowych zmysłach pchałby się na ruchliwszą drogę).
Właśnie przepis przytoczony przeze mnie wcześniej został zmieniony po to, by rowerzysta jadący z B do A nie musiał wykonywać takich manewrów. W ogólności chodzi w nim właśnie o zniesienie przymusu korzystania ze ścieżki znajdującej się z lewej strony jezdni. Wcześniej obowiązujące przepisy nakazywały właśnie takie manewry, bo rowerzysta był bezwarunkowo zobowiązany do korzystania ze ścieżki.Zatem rowerzysta jadąc z brzegu A na brzeg B ma drogę tylko dla rowerów po swojej prawej stronie ( czyli w jego kierunku ruchu ) a jadąc z brzegu B na brzeg A niestety najpierw przed mostem powinien na skrzyżowaniu zjechać w lewo na drogę tylko dla rowerów, a po przejechaniu mostu, na kolejnym skrzyżowaniu powtórzyć ten manerw tyle że w prawo - mam rację czy nie?
Jak sam napisałeś, rowerzysta A→B ma ścieżkę w swoim kierunku ruchu, a B→A niestety nie, więc zgodnie z "Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza", pierwszy jest zobowiązany, drugi nie.